|

Hi TPU! :3 Imi puteti da si mie mai multe informatii despre religia catolica?

10 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

CATOLICISMUL


BISERICA ROMANO-CATOLICA

ORIGINEA
Biserica Romano-Catolica a aparut in anul 1054, cand a avut loc Marea Schisma intre Biserica de la Rasarit si cea de la Apus. Scindarea a avut numeroase cauze teologice si neteologice, insa au primat cele teologice.
Dupa caderea Imperiului Roman de Apus, in Apusul Europei, Papa devine cel mai puternic om. Incepand cu anul 745-755, el devine sef de stat. Regele francilor, Pepin cel Scurt, care fusese chemat de papa in ajutorul sau, ii daruieste acestuia din urma teritoriul cucerit de la longobarzi in Italia centrala, sub denumirea "Patrimonium Sancti Petri".
Creandu-si un stat terestru, papa se emancipeaza de sub puterea politica a Bizantului, si mai mult, ii face concurenta in calitatea sa de sef al unui stat numit "Republica Romanorum".
Pentru justificarea si sustinerea crearii unui stat terestru, papii s-au bazat pe doua documente neautentice:
1. Donatio Constantini - prin care pretindeau ca imparatul Constantin cel Mare ar fi donat papei Silvestru I Italia si cetatile ei, drept recompensa pentru ca l-ar fi vindecat de lepra prin baia botezului. Falsitatea actului a fost dovedita in secolul al XV-lea de catre canonicul Laurentiu Valla din Florenta, deoarece se stie, potrivit istoricului Gisebiu de Cezareea, ca imparatul Constantin cel Mare s-a botezat pe patul de moarte, cu cateva zile inainte de moartea sa, survenita la 22 mai 337, langa Nicomidia.
2. Decretaliile pseudo-isidoriene - o colectie de canoane si decrete, in parte autentice, in parte falsificate si in parte imaginare, atribuite pe nedrept lui Isidor de Sevilla (636). Aceste decretalii au folosit papei si pentru sustinerea suprematiei papale.
La data de 16 iulie 1054 are loc scindarea dintre Apus si Rasarit: cardinalul Humbert a depus un act de excomunicare pe Sfanta Masa din Biserica Sfanta Sofia, acuzandu-i pe greci ca ar fi scos din Crez invatatura ca "Duhul Sfant purcede si din Fiul" (Filioque).
Dincolo de diferentele...2007 - 9742 + Vezi răspunsul întreg

| explică (pentru Adutza1):

Multumesc mult :*

Răspunde Răspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru RightHereWaitingForYou):

Cu multa placere! :*

Răspunde Răspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Adutza1):

Evident ca marea schiasma a avut loc in 1054, dar asta nu insemna de loc ca atunci s-a nascut biserica catolica, pentru ca ea exista inca de la inceputuri tot acolo unde este si astazi!
2 Fii ai lui Dumnezeu sunt toti liderii spirituali ai poporului evreu, si astfel Moise Solomon David si alti conductori ai poporului evreu sunt considerati de evrei ca fiind fii si unsii lui Dumnezeu.
Din pacate Isus nu a juns sa fie nici UNS si nici lidder spiritual. adica a ramas tot un dulgher care a murit ca un talhar!

Răspunde Răspunde Raportează Evaluează
9 răspunsuri:
RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru anonimg):

Iti multumesc... am descoperit niste lucruri foarte interesante happy

Răspunde Răspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Ar trebui sa specifici ce vrei sa stii

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru neca):

Nu vreau sa stiu ceva anume... doar pentru cultura mea generalawinking

Răspunde Răspunde Raportează Evaluează
| explică:

Fiecare credem asta despre religia noastrawinking ca celelalte sunt doar niste copii... dar in fine

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru RightHereWaitingForYou):

Fiecare este liber sa creada ce-i poate capul!
Adevarul ...chiar si cel istoric, nu se bazeaza pe "credinta" ci pe STIINTE!

Răspunde Răspunde Raportează Evaluează