| RAY a întrebat:

Observ ca romani cred ca stiinta e un fel de alta religie,credinta,magie,ca de ce se fac teste,expetimente, pai cum naiba sa afli ceva daca nu testezi?

2 răspunsuri:
| Mosotti a răspuns:

Pai aia care zic de ce se fac experimente n-au minte, fara asta nu mai aveai nici un tratament medical, mureai cu zile.
Si altele.

Unu pe aici ca de ce se fac experimente pe animale, pai se fac si pe puscariasii pe viata in SUA in secret cred, ca aia oricum nu merita nimic dupa ce au violat si distrus pe viata o femeie, sau luat viata altora, pedofili, etc, si asa vor fi executati, pai pe ce sa se faca, nu s-or face experimente pe televizoare cand e vb de tratamente pentru om.

Asta e!

Daca el prefera de ex sa ramana orb si fara picioare de la diabet la o adica, doar sa nu faca experimente pe animale, e treaba lui, noi nu vrem asa, adica sa nu ai tratament, insulina, etc.
Sau sa-i plesneasca vasu la cap de tensiune si sa stea in propriile mizerii ani de zile.

| pacatosulClaudiu a răspuns:

Religie nu e, pentru ca aceasta se ocupa de spiritualitate. O poti numi un fel de religie intre ghilimele, dar e mult spus religie si de-asta as evita cuvantul in asociere cu stiinta.
Credinta, da, este. Crezi in ceea ce expune.
Problema sta in felul urmator: Stiinta s-a axat foarte mult pe fortele propii incercand sa ne inbunatateasca vietile. Pentru acest lucru a trebuit sa dezvolte mai multe ramuri, sa cerceteze, sa explice, sa defineasca, sa dovedeasca, sa demonstreze si sa inventeze. In calatoria asta, stiinta a dat peste multe aspecte pe care religia le definea sau le defineste ca fiind pacate de care trebuie sa ne ferim desii stiinta le-a cercetat si le-a demonstrat ca fiind niste lucruri pozitive, unele dintre ele neavand nici cel mai mic dezavantaj, de exemplu masturbarea. Iar din cauza asta, pentru ca stiinta a inceput sa ne inbunatateasca vietile considerabil si ca in drumul său catre dezvoltare a dat cu sutul in fund multor dogme religioase eronate a inceput sa fie foarte blamata de catre comunitatea religioasa, astfel incepand un razboi ideologic dintre ambele tabere.
Sunt doua tabere. O tabara a stiintei care cauta sa defineasca, sa explice, sa dovedeasca, sa inventeze, si multe cele tot ce se poate mergand pe baze reale (realism) si o tabara spirituala care nu o suporta pe cealalta pentru ca le desconsidera dogmele. Ei traiesc intr-o simpla iluzie pentru ca ei au nevoie de asta. Ei au nevoiae sa creada ca minunile sunt posibile si ca ele vin de la Dumnezeu. Cu aceasta credinta ei isi acopera disperarile, uita de dureri, de suferinte, de necazuri, de frica de moarte, de bezna, de absurditatea lipsei unui ideal, etc.
Ar putea sa mearga pe realism, pe stiinta. Si stiinta vine cu solutii la aceste probleme, solutii care vin cu mult mai multe avantaje decat religia, insa aici vorbim despre indoctrinare. Acolo unde religia este indesata inca de cand copilul nu are constiinta de a isi lua deciziile singur si de a decide daca vrea sa cerceteze si adopte religia sau nu, stiinta nu poate veni decat mult mai tarziu, si asta doar daca copilul prin experienta sa de viata, prin anumite trairi, incepe sa inteleaga adevarata lume.