| tudor_9886 a întrebat:

Am o problema cu matreata. Am incercat zeci de sampoane dar fara nici un rezultat. Spuneti-mi ce m-ar ajuta sa scap de matreata!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| kytty a răspuns:

Buna

Matreata este o problema mai mult cosmetica decat medicala si este considerata, de regula, inofensiva. Cu toate acestea, in unele cazuri matreata poate fi o cauza principala pentru caderea parului si poate aparea din cauza stresului. O confruntare permanenta cu matreata poate fi semnul unor probleme mai serioase precum eczema, psoriazis sau dermatita seboreica.
Ce este matreata?

Matreata se prezinta sub forma unor pelicule cutanate, rezultate in urma eliminarii straturilor superficiale ale epidermei. Cand simti ca pielea corpului ti se descuameaza, iar scalpul este mai afectat de acest proces decat oricare alta parte a corpului este un semn alarmant. In functie de cazul de dermatita cu care te confrunti, matreata se prezinta sub forma de mici solzi uscati (scalpul nu prezinta nici o iritatie sau roseata) sau solzi mai grasi si mai densi (scalpul este presarat cu pete rosii) care se lipesc de firele de par acumuland ulei, praf si ramasitele produselor cosmetice pentru ingrijirea parului.


Simptome ale matretei Solzi mici si albi care cad pe umerii hainelor constituie o dovada incontestabila ca te confrunti cu matreata;
Senzatia de usturime si mancarime, care este prezenta uneori in asemenea cazuri.



Care sunt cauzele aparitiei matretei? Cea mai intalnita cauza este hiperseboreea si exfolierea scalpului;
Dermatita seboreica este o iritatie care determina exfolierea excesiva a scalpului. Cauza acestui lucru este inca necunoscuta;
Pitirosporum foliculitis este o ciuperca microscopica care apare de regula in zonele mai grase ale pielii. Persoanele care se confrunta cu matreata, au si o problema cu aceasta ciuperca.



Sfaturi utile Maseaza-ti in fiecare zi scalpul, timp de cateva minute, pentru a stimula circulatia si a indeparta celulele moarte;
Spala-ti regulat parul, folosind un sampon anti-matreata pe baza de fungicizi. Apoi fii foarte atent/a sa clatesti foarte bine parul pentru a indeparta orice urma din produsul utilizat. Multe persoane considera spalatul regulat al parului ca fiind foarte benefic pentru par si scalp, insa o alta categorie se poate confrunta cu iritatii ale scalpului;
Pentru parul gras este recomandata diluarea catorva picaturi de zeama de lamaie sau otet de mere in apa folosita pentru clatirea parului;
In cazul in care pielea capului este foarte uscata, un tratament cu ulei de masline o data pe saptamana este foarte benefic. Maseaza parul cu ulei de masline, ulei de ricin sau ulei de in si acopera-l cu un prosop incalzit putin in prealabil. Lasa-l sa actioneze pentru 30 de minute, dupa care samponeaza-l;
Evita folosirea excesiva a produselor pentru par (inclusiv vopseaua si colorantii) si schimba samponul daca nu se dovedeste a fi eficient;
Stresul si emotiile negative joaca un rol important in cazul matretii, asadar cateva tehnici de relaxare ar fi foarte indicate in aceste perioade.



Tratamente impotriva matretei

Exista cateva tipuri de sampoane pe care le gasesti in farmacie care iti pot fi de un real folos in tratamentul impotriva matretei.

Sampoanele medicale care contin zinc pirition, sulfura de seleniu sau gudron de huila pot indeparta senzatia de iritatie asociata matretei. Daca folosesti produsele pe baza de gudron de huila este foarte important sa folosesti o solutie si un balsam special pentru a indeparta definitiv mirosul.

Sampon antifungic - samponul pe baza de ketoconazol sau miconazol este antifungic cu spectru larg, reducand numarul ciupercilor.

Sampon cu efect keratolitic - samponul pe baza de acid salicilic are rol keratolitic, indepartand celulele moarte care ajung la exteriorul pielii capului astfel incat peliculele de matreata sa nu se adune in "grupuri".
Suplimente

Exista suplimente care te pot ajuta pentru a controla formarea matretii. uleiul de in sau primula;
multivitamine, inclusiv zinc;
betacaroten.

Sampon antimatreata de la Elmiplant
Administrare:

Samponul se aplica pe parul umezit in prealabil. Samponarea parului se efectueaza de minimum 2 ori, se lasa sa actioneze 5 minute, dupa care se clateste cu apa din abundenta.

Sampon Antimatreata 200 ml Favisan
Aplicati samponul pe pielea capului si pe parul ud, masati usor. Lasati sa actioneze 3 minute, apoi clatiti si repetati operatia.
Actiuni:

Reduce si regleaza secretia de seboree.
Folosit in mod regulat, previne aparitia matretii, opreste descuamarea exagerata, inhiba micozele.
Mentolul ii confera un placut efect racoritor.
Provitamina B5, salcia, cimbrul si mesteacanul ajuta la refacerea structurii firelor de par.
Proprietatile antiseptice, astringente si de curatire ale extractului de salcie si cimbru favorizeaza eliminarea matretii.

Sano Crema Conditioner Antimatreata 400 ml
Balsam antimatreata imbogatit cu vitamina E, pentru toate tipurile de par. Iti lasa parul sanatos si stralucitor chiar si in conditii meteorologice dure.

12 răspunsuri:
| anka a răspuns:

Sper sa iti fie de folos: http://anka-flame.iblogger.org/

| marrr a răspuns:

Pt a scapa de matreata iti sugerez sa te axezi pe UN sampon si sa nu te astepti ca de la prima spalare cu un anumit sampon care se spune ca face minuni sa nu mai ai deloc matreata. Eu acum ceva timp aveam niste fulgi care se desprindeau de pielea capului, nu sunt sigura daca era matreata, dar am inceput sa folosesc samponul clear pentru matreata(special pentru matreata) si a functionat, acum nu mai am chestiile aceleabig grin. Daca nu a mers cu clear, gaseste un alt sampon pentru matreata dar sa fie potrivit tipului tau de par. Nu te spala mai des de 2-3 ori pe saptamana pe cap, dar nici odata pe saptamana pentru ca si asta ar fi o problema(daca te speli pe cap prea rar)happy.

| DiDi a răspuns:

In majoritatea cazurilor, matreata se trateaza cu succes folosind sampoane special concepute in acest scop. Produsele anti matreata contin ingredienti activi, precum piritonat de zinc, ketoconazol, climbazol sau octopirox. Daca problema este mai serioasa, medicul dermatolog va recomanda un produs mai puternic.

Cat de des ar trebui sa te speli pe cap? Raspunsul este relativ. Astfel, unele produse sunt concepute pentru spalarea zilnica a parului, in timp ce altele vor fi folosite de 2-3 ori pe saptamana. Este important sa citesti cu atentie instructiunile de utilizare si respecta-le cu strictete.

Specialistii americani in problemele parului si scalpului recomanda folosirea alternativa a produselor speciale pentru combaterea matretii, respectiv a celor obisnuite. Daca vei descoperi ca samponul obisnuit duce la reaparitia matretii, axeaza-te, timp de cateva luni, numai pe un produs special.

Atunci cand folosesti un sampon anti matreata, ai grija ca miscarile de masare a scalpului sa fie lente si blande. Nu uita ca pielea capului este deosebit de sensibila si iritata (doar de aceea ai matreata...). Procedand astfel, vei activa circulatia sangelui la nivelul scalpului si vei exfolia celulele moarte de la suprafata.

Daca, dupa cateva luni de folosire a samponului anti matreata nu ai scapat de aceasta problema, este recomandabil sa te adresezi unui medic dermatolog.

| Poinsettia a răspuns:

Du-te in baie si verifica-ti samponul daca e sau nu inscriptionat "Necesita utilizare regulata". Daca e astfel inscriptionat si tu nu te speli la un interval regulat de timp (exemplu, fix 3 zile), sa nu te miri ca nu-ti dispare.

| Cryssbest a răspuns:

Samponul anti-matreata din gama Krauter, Life-Care, plus lotiunea anti-matreata din aceeasi gama. De fapt toate sampoanele, atat cele din gama Krauter, cat si cele din gama LOGONA se potrivesc. Stiu ce spun, pentru ca inainte sa le folosesc aveam si eu matreata.

| Cryssbest a răspuns:

@marr, la mine a avut efect instantaneu! Incredibil, dar adevarat. Poate si pentru ca concentratia de plante este mult mai mare fata de alte sampoane(cele de pe piata), pe care le cunoastem cu toatele/cu totii.

| soparlamica a răspuns:

Eu am avut probleme cu dermatita seboreica.Am incercat o gramada de sampoane din faramacie si aproape fara efect. De la plafar mi am luat sampon cu extract de propolis, il folosesc de 5 ani si totul e in regula.

| Marcian a răspuns:

Wash & Go dar ai grija sa scrie doar matreata pe flacon(dandruff-pe engleza) nu volum, stralucire sau mai stiu eu ce."For hair with dandruff" si "Anti-dandruff", doar atat.Si "Head & Shoulders" menthol este la fel de bun.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Incearca produse de la Vichy.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Si eu am avut probleme cu matreata, dar am rezolvat-o cu un sapun de la prima spalare cu acesta!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Samponul anti-matreata din gama Krauter, Life-Care, plus lotiunea anti-matreata din aceeasi gama. De fapt toate sampoanele, atat cele din gama Krauter, cat si cele din gama LOGONA se potrivesc. Stiu ce spun, pentru ca inainte sa le folosesc aveam si eu matreata.
Poti cumpara produsele acestea de pe site-ul www.ProduseLifeCare.eu

| betina_3373 a răspuns:

Sora mea a incercat nizoral si a scapat de matreata pentru o luna, apoi a aparut iar. sfatul meu este sa consulti un medic dermatolog