| lkmhjk a întrebat:

Buna dimineata. Pentru ca forumul medical are probleme, am ajuns aici in speranta ca cineva ma pote ajuta.
E stiut ca scrisul unui medic trebuie "tradus", interpretat, ghicit. Asa ca am sa va scriu ce inteleg si va rog sa ma ajutati.
Spune:
MTEZ (sau MTZ, sau altceva asemanator) sistolica (salt tensional).
Nu-mi spuneti sa dau "search". Am dat... degeaba. Tot internetul e plin de tensiune diastolica. si nicaieri acel MTEZ.
Ce este asta? Vreau lamuriri ca pentru cineva care nu e cadru medical si nu intelege termenii de specialitate.
Multumesc.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
6 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

La o simpla cautare am gasit asta, 50% dintre noi cu tensiune avem distolica mare asta duce la atac celebral in timp, ceea distolica la infart, ce tratament iei?

MTZ tensiune arterială se referă la tensiunea arterială sistolică (primul număr) și diastolică (al doilea număr) măsurate în mmHg (milimetri de mercur). Valorile normale sunt considerat în jur de 120/80 mmHg

| gabicoo a răspuns:

Nici AI-ul Gemini nu a știut ce să răspundă. Zice că este o eroare de transcriere sau de citire sau niște inițiale ale unei abrevieri. Mai mergi încă o dată la medic să-ți explice, in termeni mai pe înțelesul tuturor, ce a vrut să scrie.

| lkmhjk explică (pentru gabicoo):

E clar ca sunt initialele unei abrevieri. Dar ce este? Ce inseamna?
La marele dr abia intrasem dupa 2 luni de programare. La el se intra si mai greu. Crezi ca ma primeste sa-mi mai spuna o data ce a scris?

| gratargratar a răspuns:

Cel mai probabil MTZ ala e de fapt HTS, si ar insemna hipertensiune sistolica. Asta inseamna ca presiunea pusa de sange pe peretii vasculari este mai mare decat ar fi normal. De asemenea, inima va depune mai mult efort pentru a pompa sangele catre artere decat este normal. In timp o sa apara hipertrofia, adica inima se va ingrosa datorita cresterii in volum a musculaturii ei.
Iar treaba cu "salt tensional" inseamna ca, din cand in cand, aceasta hipertensiune se manifesta mai sever, in sensul ca depaseste (brusc) anumite valori (de pilda sare de 180 mmHg).

| Qwerrt a răspuns:

Termenul "MTEZ sistolică" pare a fi legat de ecocardiografie (ecografie cardiacă), iar abrevierea MTEZ provine din limba română și se referă, cel mai probabil, la:

Mișcarea Telediastolică a Endocardului Zidului (sau o variantă similară, interpretabilă în context ecocardiografic)

Dar în formularea „MTEZ sistolică" este posibil să fie vorba de:

Mișcarea Telesistolică a Endocardului Zidului – adică evaluarea mișcării peretelui cardiac la sfârșitul sistolei (când inima s-a contractat complet).

---

În context clinic:

Această măsurătoare este folosită pentru a evalua funcția contractilă a pereților ventriculului stâng (sau drept), mai ales pentru a depista:

zone cu hipokinezie (mișcare redusă)

akinezie (absența mișcării)

dischinezie (mișcare paradoxală)

Toate acestea pot sugera suferință miocardică, infarct sau alte boli cardiace.

Sursa: Chat GPT

| lkmhjk explică (pentru Qwerrt):

Tocmai ăsta a nimerit-o!