| denisa9292 a întrebat:

mai jenanta ce ii drept..Acum aprox.9 luni am fost la medicul dermato iar apoi la ginecolog si mi-au zis ca am "Colpita micotica:"respectiv Candidoza vaginala.am urmat un tratament. dupa care la cateva luni am observat, spalandu`ma in interior (cu degetul), desi mi s-a spus ca nu e bine! ..ma rog, pe langa scurgerile abundente albicioase +groase, dupa ce le-am dat afara, putin sange subtire... avand si unghii. ma gandesc ca poate fi asta o cauza, mai ales ca am inteles ca nu e bine sa te speli in interior. iar acest episod s-a repetat la cateva luni, inclusiv aseara, motiv pt care sunt ingrijorata. nu stiu ce sa fac, daca e motiv sau nu de ingrijorare, daca e normal sau nu, daca sa merg la medic sau nu, sau daca sa urmez inca o data tratamentul prescris acum 9 luni. Va rog mult sa ma ajutati daca ati trecut prin asa ceva sau poate pur si simplu stiti ..Va multumesc mult!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
19 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Dupa terminarea tratamentului aveai obligatia sa mergi la medic si sa faci un nou examen ginecologic. Arareori colpita micotica se vindeca atat de usor, mai ales ca ajungand infectia la nivelul colului inseamna ca o neglijasei extrem de mult, neajungand la medic in primele doua zile de la debut cum este de dorit.
Nu are rost sa mai faci tratamentul de acum 9 luni, probabil ai devenit rezistenta la acel tratament in urma faptului ca l-ai intrerupt dupa o prima cura. Intotdeauna cand ti se prescrie un tratament, dupa terminarea lui trebuie sa te intorci la medicul care ti l-a prescris sa iti spuna daca te-ai vindecat sau ai nevoie de o noua cura. Acum nu-ti ramane decat sa mergi din nou la ginecolog, sa faci tratamentul recomandat, sa te intorci din nou la sfarsitul curei si sa continui pana la vindecare. Din cauza ca infectia este foarte veche si neglijata, poate dura luni bune pana la vindecare, timp in care vei lua medicamente diferite ca sa eviti rezistenta ciupercii.
In plus, iti trebuie masuri de igiena reala, nu genul asta de spalat care mai mult te murdareste. In primul rand, mana pe care o pui pe organele genitale trebuie sa aiba unghii scurt taiate si sa fie foarte bine spalata. Daca pentru tine este important sa ai unghii lungi, trebuie sa te ajute cineva cu spalatul (inteleg ca pe femeile care poarta unghii aplicate le spala parintii/partenerii de viata sau stau nespalate). Ca sa te vindeci va trebui sa te speli bine, cu o mana care are unghii foarte scurt taiate. In plus, va trebui sa porti numia chiloti de bumbac albi, pe care sa ii schimbi dupa maxim 12 ore de purtare. De asemenea, trebuie sa folosesti un prosop special pentru zona genitala, pe care sa il schimbi dupa fiecare folosire. Acest prosop, plus chilotul, plus pijamalele se spala la 95 de grade, un program de minim 90 de minute sau se fierb cu detergent dupa fiecare purtare si apoi se calca cu fierul incins. vasul de WC si cada se spala bine cu Domestos dupa fiecare utilizare. daca ai un partener sexual, acesta va trebui sa urmeze si el tratament (il ceri tu de la ginecolog) si sa foloseasca aceleasi masuri de igiena personala pe toata durata tratamentului, plus minim 6 saptamani dupa aceea.
Spalatul in interiorul vaginului nu este recomandat fiindca da peste cap flora. Dar daca te atingi cu o mana cu unghii lungi, care practic poarta milioane de germeni sub fiecare unghie, germeni imposibil sa indepartat cat timp nu tai unghia, atunci acest spalat devine practic o sursa de mizerie si infectii, e mai rau decat daca nu te-ai spala cu saptamanile.

| denisa9292 explică (pentru Brigaela):

Multumesc mult mult pentru sfaturi. chiar imi sunt de ajutor!

| denisa9292 explică (pentru Brigaela):

Si inca ceva. pana sa merg iar la medic, m-am gandit cam 2 saptamani sa fac seara de seara spalari cu ceai de musetel, eventual si galbenele + 1 lingurita de bicarbondat. poate o sa fie ok dupa si nu mai sunt nevoita sa merg la medic asa curand.

| Brigaela a răspuns (pentru denisa9292):

Nici nu se pune problema sa amani in halul asta. Trebuia sa te duci a doua zi la medic, dar iar ai pierdut zile extrem de pretioase. N-o sa vindeci o infectie a colului spalandu-te in vagin. e ca si cum ai avea meningita si ai incerca sa te tratezi cu picaturi de nas. Nu ajung unde trebuie. Trebuie sa intelegi ca esti intr-o situatie grava si ca fiecare zi are importanta extrem de mare. Cred ca as innebuni daca as fi nevoita sa astept doua nopti, dar doua saptamani. Du-te maine la medic, nici o zi mai tarziu

| denisa9292 explică (pentru Brigaela):

Pai nu inteleg. e grava candidoza sau nu? din ce am inteles pentru sangerari nu trebuie sa imi fac mari griji, posibil de la unghii. iar candidoza, din ce am citit, o are aproape orice femeie cel putin o data in viata.

| Brigaela a răspuns (pentru denisa9292):

Da, orice femeie are o vulvita candidozica, adica o inflamatie a vulvei. dar colpita candidozica inseamna o candidoza neglijata care a avansat extrem de mult, a afectat vulva, tot vaginul si a ajuns si in colul uterin. Asa ceva fac putine femei. Deci este foarte grav ca ai ajuns intr-un stadiu atat de avansat. Marea majoritate a femeilor stiu ca simptomele candidozei impun consult ginecologic imediat si inceperea tratamentului in primele 48 de ore de la primul simptom. De aceea, nu ajung niciodata intr-un stadiu atat de avansat si grav ca tine. Tu ai lasat infectia asta sa treneze saptamani la randul inainte sa ajungi prima data la medic si era grav de pe-atunci. Intre timp, e si mai grav. Deci trebuie sa-ti faci griji extrem de serioase, tratamentul poate dura si pana la 3 ani in cazuri atat de serioase ca al tau

| denisa9292 explică (pentru Brigaela):

Pai nu mai stau... azi ma duc sa-mi fac programare daca e posibil chiar pentru seara asta. tin sa specific faptul ca am observat si o mica umflatura cat o bobita de strugure sub urechea dreapta..totodata o simt infundata, dar doar pe cea dreapta. ce o fi. nu stiu. multumesc mult mult pentru timpu acordat ca sa-mi raspundeti!

| Brigaela a răspuns (pentru denisa9292):

Nu cred ca urechea are legatura cu infectia vaginala, cred mai degraba ca ai o faringita sau ceva de genul asta (poate o masea cariata si neglijata)

| denisa9292 explică (pentru Brigaela):

Gata am rezolvat. in mare..am fost la control la acelasi medic cu reteta de acum 10 luni si mi-a dat urmatorul tratamernt : lomexin crema + lomexim 2 ovule ( la 3 zile )si Nizoral 200 mg (antibiotic ). sper sa fie bine, i-am zis ca am fost foarte ingrijorata si mi-a zis ca daca urmez tratamentul 10 zile, n`o sa mai am de ce sa imi fac griji.

| Brigaela a răspuns (pentru denisa9292):

Eu nu cred ca iti va trece in doar 10 zile si te sfatuiesc sa te mai intorci la medic pentru consultatie dupa terminarea tratamentului, altfel rist in 3-4 luni sa recidiveze infectia. Nizoralul nu este un antibiotic, este un antimicotic, mai citeste prospectul cu atentie. Si nu uita de tratamentul partenerului si de masurile de igiena

| denisa9292 explică (pentru Brigaela):

Asa este. mersi mult. dar alta e problema ca si mama m-a intrebat daca mi-a amintit ceva de vreun consult post tratament, dar doctorul respectiv nu mi-a zis sa ma intorc. oare daca revin dupa 10 zile platesc iar 100 lei consultatia?

| Brigaela a răspuns (pentru denisa9292):

Este de la sine inteles ca te intorci dupa tratament. Nu stiu, exista cabinete care au ca politica sa incaseze doar jumatate din costul consultatiei de control.

| denisa9292 explică (pentru Brigaela):

Of... normal mi s-ar parea sa nu mai platesc, avand in vedere ca doar s-a uitat si a scris o reteta. desi dupa fata mea a vazut probabil ca sunt ingrijorata, ba chiar cand am intrat i-am zis ca mi-as dori o consultatie mai amanuntita, la care mi-a dat de inteles ca nu e necesar. oricum respectivul doctor ( ca e barbat ) e bun ..adica am auzit lucruri bune despre el, pe langa faptul ca are mereu cabinetul plin, de fiecare data cand trec pe acolo observ lucrul asta. plus ca are si o varsta, adica aprox 50 ..deci presupun ca experienta o are din plin

| Brigaela a răspuns (pentru denisa9292):

Da, dar daca te duci la cineva care are cabinetul plin, e logic sa fii tratata superficial. Nu te duci la cineva cu cabinetul plin sa ceri o consultatie amanuntita, logic. Incearca sa-ti alegi emdicul cu discernamant, nu dupa cum face turma

| denisa9292 explică (pentru Brigaela):

Nu ca eu cand am fost nu era plin, motiv pentru care am si intrat prima.dar de obicei cand treceam pe acolo observam ca e ceva lume inauntru.

| blackcat99 a răspuns:

Cel mai probabil e de la unghie. Spalarea se face numai la exterior. Foarte multe femei dupa ce faceau spalaturi vaginale au observat aspectul unui vagin uscat si dureros, deoarece prin spalare dispare acea flora vaginala. Urmeaza in continuare tratamentul. Sanatate!

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

În PRIMUL rând, NU trebuie să te speli în "interior" prin introducerea degetului - mai ales dacă ai unghii mari, rişti să te zgârii şi aceasta poate fi cauza unei mici sângerări ( urme de sânge ).

NU înţeleg exact dacă secreţia ta vaginală de acum este NORMALĂ ( sau nu ), apoi depinde şi de perioada ciclului ( la câte zile după terminarea menstruaţiei, ori aproape de ovulaţie, etc. )...

Uneori, înainte/după menstruaţie, ori în perioada ovulaţiei apar sângerări sporadice/spoting ( picuri ).

Apoi, NU se fac spălături vaginale decât în cazul unei infecţii - şi NU cu apă + săpun ( NU se introduc degetele în vagin pentru "curăţarea interioară" ) - se poate folosi irigatorul şi o soluţie de Tantum Rosa ( cumpărată de la farmacie ), ori apă călduţă + bicarbonat alimentar.

Dar, NU sunt recomandate spălăturile vaginale decât în cazul infecţiei, altfel se distruge flora vaginală antibacteriană ( şi vei contacta mult mai uşor o infecţie ).

Apoi, exprimarea ta este cam contradictorie : spui că tratamentul l-ai urmat acum 9 luni, apoi spui că "la cateva luni am observat... pe langa scurgerile abundente albicioase +groase, dupa ce le-am dat afara" - aspect care mă pune pe gânduri...

În cazul unei secreţii/scurgeri albicioase cremoase ( uneori brânzoasă şi urât mirositoare ), eventual însoţită de mâncărimi/usturimi locale ( externe sau interne ), este vorba de o candidoză!

Dacă acum ai astfel de scurgeri, ori scurgeri de altă culoare şi cu miros urât/deranjant, atunci ai o INFECŢIE şi este necesar să mergi la GINECOLOG pentru analiza secreţiei vaginale.

În urma controlului o să-ţi ia pe o lamelă o cultură din secreţia vaginală ( test "lamela" ), o analizează şi va depista ce microb a generat infecţia - în funcţie de asta îţi va prescrie şi tratamentul aferent ( de obicei antibiotic ovule + cremă pentru uz extern + analgezic/antibacterian local intern/spălături vaginale cu Tantum Rosa ).

Testul pentru secretiile vagine este efectuat pentru a putea fi depistate cauzele vaginitei, sau a inflamatiilor de la nivelul vaginul si a zonei din jurul vaginului (zona ce poarta denumirea de vulva). Cel mai adesea vaginita este cauzata de o infectie, dar uneori aceasta boala poate sa apara si ca urmare a reactiei organismului la sapun, bai cu ulei, spermicid sub forma de unguent, sau dusuri. Vaginita se manifesta prin simptome precum senzatii de mancarime in zona vaginala, dureri si scurgeri anormale.

Dintre infectiile care au ca rezultat dezvoltarea unei vaginite, amintim:

Candidoza - in general candidoza este provocata de anumite ciuperci, precum Candida albicans. Tocmai de aceea ele sunt supranumite si infectii cu fungul Candida, iar formele de manifestare ale acestei infectii includ senzatii de mancarime in zona vulvei, o secretie alba, branzoasa, si o durere usoara in timpul actului sexual. Este foarte important sa intelegeti ca infectiile vaginale nu pot fi incluse in randul bolilor cu transmitere sexuala (BTS).

Tricomoniaza (Trichomonas Vaginalis) - este o infectie provocata de parazitul Trichomonas Vaginalis. Aceasta infectie este cunoscuta si sub denumirea de tricomonas, iar dintre simptomele cele mai frecvente animtim scurgerea vaginala galben-verzuie, spumoasa si urat mirositoare, durere in timpul actului sexual si dureri in partea inferioara a abdomenului. Tricomoniaza intra in categoria bolilor cu transmitere sexuala.

Vaginoza bacteriana - aceasta infectie reprezinta o schimbare a echilibrului florei bacteriene vaginale, manifestata prin o scurgere vaginala inconsistenta si laptoasa, cu miros urat de peste. La multe dintre femeile care dezvolta aceasta forma de infectie simptomatologia lipseste aproape in totalitate. Vaginoza bacteriana nu este o boala cu transmitere sexuala.

Alte boli cu transmitere sexuala (BTS)- infectii precum chlamydia, negi genitali, sifilis, herpesul genital (herpes simplex), sau gonoreea pot la randul lor sa afecteze sanatatea vaginului. Prezenta acestor infectii poate fi stabilita prin efectuarea unor teste aditionale.

Testul pentru secretia vaginala propriu-zisa
Metoda folosita de acest test presupune colectarea unei mostre de secretie vaginala, plasarea acesteia pe o lamela unde va fi amestecata cu o solutie salina. Amestecul rezultat va fi analizat la microscop pentru a se descoperi eventuale bacterii precum Candida albicans, Trichomonas Vaginalis, leucocite (semn ca in organism este prezenta o infectie), sau Haemophylus vaginalis (responsabila pentru aparitia vaginozei bacteriene).

De ce se face testul?

In general testele pentru secretiile vaginale sunt efectuate pentru indentificarea cauzelor care duc la aparitia unor simptome precum senzatii de mancarime si arsuri la nivel vaginal, miros urat, eruptii si scurgeri vaginale anormale.

Pregatire pacient

Pentru ca rezultatele testului pentru secretiile vaginale sa fie cat mai precise este recomandat ca inainte cu 24 de ore de a se recolta proba sa nu faceti dus, sa nu folositi tampoane interne si nici sa nu aplicati tratamete intravaginale. Deasemenea vezica dumneavoastra trebuie sa nu fie plina, atat pentru confortul personal, cat si pentru a eficientiza desfasurarea testului. In plus, testul acesta nu se poate efectua in perioada ciclului menstrual.

Rezultate anormale ale scurgerii vaginale:
- daca scurgerea este alba si branzoasa, acest lucru poate indica dezvolatrea candidozei;
- daca scurgerea are o culoare galben-verzuie, este spumoasa si miroase urat, acest lucru se poate datora tricomoniazei;
- daca scurgerea este inconsistenta, are o culoare alb-gri, si prezinta un iz puternic de peste, acest lucru este datorat vaginozei bacteriene.

Ce poate afecta testul?

Rezultatele testului pot fi influentate de nerespectarea indicatiilor de pregatire a pacientului, si anume: efectuarea testului in timpul ciclului menstrual, administrarea unor tratamente pentru infectiile vaginale fara prescriere medicala (aceste tratamente trebuie stopate cu cel putin 2-3 zile inainte de prelevarea mostrei), sau de intretinerea de raporturi sexuale cu 24 de ore inainte de efectuarea testului (acest lucru modifica PHul vaginal normal).

Pentru alte detalii vezi linkul sursă : http://www.i-medic.ro/analize/test-secretii-vaginale

| SinfulDesire a răspuns:

Du-te la medic si dupa aia mai du-te la inca unul vezi ce zic aman doi cand e vorba de zona intima nu vrei sa ai vreo problema minora acum si sa devina ceva major mai tarziu

| nicknic a răspuns:

Orice problema de obicei se rezolva la medic schimba medicul daca nu i-ti place el poate sa te consulte si sa trimita probe la laborator si ca sa te linistesti du-te la doctor asa o sa dormi mai bine dupa