| Andrusk2 a întrebat:

Buna TPU!
Azi la 3 dimineata m-am trezit brusc, am facut un atac de panica sa zic asa, in somn, m-am trezit si parca ma strângea cineva de gat, aveam o senzație de sufocare de am zis ca mor. Nu sunt dese aceste atacuri, însă m-am panicat foarte tare. De la ce pot fi? Cu inima stau bine, plămânii sunt ok, nu fumez, însă ma stresez foare mult.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
9 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Intr-adevar, stresul masiv poate duce la atacuri de panica.
Ti-as recomanda sa vezi un psiholog care te-ar putea ajuta sa treci peste stres, si sa infrangi aceste atacuri de panica.
Vad ca esti micuta de varsta si nu ai avut BAC sau alt examen important, dar nu pot intelege de ce atata stres la un copil de 16 ani?
Ce se intampla cu tine?
Poti sa ne spui tot, fiindca aici postezi sub anonimat si nu te cunoastem, dar ai nevoie sa spui cuiva TOT ce ai pe suflet si ce te sperie atat de tare, incat sa faci atacuri dese de panica.

| sierra1 a răspuns:

"parca ma strângea cineva de gat, aveam o senzație de sufocare de am zis ca mor"

sună la 112, poate fi ceva grav și nu mai apuci să citești TOATE răspunsurile

| dinaprilie a răspuns:

Parintii, vorbeste cu parintii mai intai de toate. Altfel. wellcome to the realm of.ce vezi in fata ochhilor ca se intampla in lume

| BuLaNNNeL a răspuns:

Ți-ai dat singură răspunsul.

| Mirel4412 a răspuns:

Cred ca toti am avur macar o data experienta asta in timpul somnului, daca se intampla iar poti vorbi cu un psiholog.

| Alverto a răspuns:

Paralizia in timpul somnului este de fapt sentimentul ca esti treaz si constient, dar nu poti sa te misti, nu poti vorbi, nu poti striga dupa ajutor. Aceasta stare apare cand esti pe jumatate treaz pe jumatate adormit, fie in prima parte a somnului, inainte de a adormi profund (in acest caz se numeste hipnagogica), fie spre dimineata, inainte sa te trezesti (in acest caz se numeste hipnopompa). Poate dura de la cateva secunde la cateva minute. Starea aceasta poate fi amplificata de o senzatie de teama si de apasare (unele persoane vorbesc chiar de sufocare). Episodul anxios se termina atunci cand persoana se poate misca, sau cand adoarme la loc.

Paralizia in somn, in ciuda numelui si a manifestarilor terifiante, nu reprezinta un pericol pentru sanatate si viata. De asemenea, manifestarea nu necesita un tratament special. Medicul poate trata in schimb cauza care provoaca aceste manifestari. De exemplu, daca pacientul sufera de insomnie, sau de anxietate, depresie, medicul va actiona in acest sens. In cele mai multe cazuri, daca pacientul intelege manifestarea si realizeaza ca nu i se poate intampla nimic grav in timpul acestor episoade, aceasta stare dispare de la sine. Cel mai adesea, tipul de tratament include psihoterapie, pentru a se stabili cauza paraliziei in somn. Odata cu eliminarea cauzei va disparea si efectul.

Statistic vorbind, 4 din 10 persoane sufera astfel de episoade de paralizie in timpul somnului, primul episod poate debuta chiar in anii adolescentei. Cercetarile nu s-au terminat in cazul acestei manifestari, dar sunt luate in calcul cauze precum:

bagajul genetic;
oboseala accentuata;
privarea de somn;
program dezorganizat de somn;
afectiuni psihice (de exemplu, paralizia in somn poate fi un efect secundar al tulburarii bipolare);
dormitul pe spate;
narcolepsia;
crampe musculare care apar in somn;
unele tratamente medicamentoase: de fapt nu medicamentele sunt neaparat problema, ci utilizarea lor inadecvata sau in exces. Este vorba despre somnifere, excitanti (energizante, medicamente relaxante pe baza de valeriana). Medicamentele care au un efect asemanator cu al somniferelor (naturale sau artificiale) trebuie luate la recomandarea medicului.
hipoxia: existenta unei afectiuni respiratorii, care nu permite un aport suficient de oxigen inspre plamani, sau a unei boli cardio-vasculare. Creierul necesita o mare cantitate de oxigen pentru a putea functiona corespunzator, prin urmare o cantitate mai mica il va afecta.
hipoglicemia: intreaga activitate cerebrala se realizeaza cu ajutorul glucozei. Un deficit de glucoza poate duce la aceasta stare.
solicitarea metabolismului gastro-intestinal.

Exista cateva aspecte pe care le poti incerca, pentru a preveni aparitia unor asemenea episoade:

dormi 6-8 ore pe noapte;
aeriseste bine camera in fiecare seara, ai grija sa fie intuneric si nu lua in preajma ta aparatura electronica.
de asemenea, este important sa ai un program de somn prestabilit. Incearca sa mergi la culcare in fiecare seara la aceeasi ora si trezeste-te dimineata la aceeasi ora, inclusiv in zilele de weekend. In acest fel, previi si instalarea insomniei.
fa miscare, dar nu cu 3-4 ore inainte de a merge la culcare. Practica un sport care sa nu-ti dea prea multa bataie de cap.
nu manca mult inainte de culcare si evita alcoolul sau cafeaua. Ai grija sa existe macar 3-4 ore intre masa de seara si ora de somn.
incearca sa nu dormi pe spate. Este posibil ca dormitul pe spate sa favorizeze aparitia acestor episoade.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna.
Sa fi fost vorba de paralizie in somn?

| IgnatVictor a răspuns:

Mie îmi sună a paralizie în somn. Nu cunosc atât de multe detalii, încât să vorbesc pe larg despre ea. Însă poți căuta pe internet termenii „paralizie în somn" și poți citi acolo o grămadă de informații.

| Alinaintreaba059 a răspuns:

Hello! Nu ai precizat daca te simțeai "paralizat" sau nu. Dacă te puteai mișca atunci poate fi vorba de un atac de panică. Un psiholog te-ar putea ajuta. Am avut si eu si m-am "însănătoșit"( nu mai am atacuri de panica dese) singură, dar fiecare e diferit. În legătura cu stresul ti as recomanda StresClin, am luat si eu o perioadă doar când mă simțeam foarte stresata. Toate cele bune.