| Bl4Ck4nG3LInTh3D4rCk a întrebat:

Buna,TPU! Care sunt analizele care trebuiesc facute pe tot parcursul sarcinii, avand rh-ul pozitiv!? happy

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| melynda a răspuns:

Buna! cate saptamani ai? eu am5 saptamani. incepi cu testul de sarcina, apoi analiza de sange si ecograf pentru confirmarea sarcinii. apoi medicul ginecolog de va indruma la alte analize de sange, daca el considera. cum sarcina avanseaza, ti se poate recomanda sa faci dublu test si triplu test daca sunt banuieli pentru sindromul down. daca la aceste teste iese risc mare se face amniocenteza (iti preleveaza lichid din burta). in rest faci controale normale, ecografii. eventual cate un test de urina pentru infectie urinara. si mi se pare ca dupa 20 de saptamani se mai fac un rand de analize de sange daca medicul considera ca e nevoie

2 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Cele 4 grupe de sange (01, A2, B3 si AB4) se impart mai departe in functie de Rh in grupe Rh pozitive si Rh negative. In primul trimestru de sarcina ti se va face un test de sange prin care se identifica statusul Rh, adica prezenta sau absenta factorului Rh (Rhesus), o proteina localizata pe suprafata eritrocitelor (globulele rosii din sange). Majoritatea (85%) persoanelor au acest facor Rh, fiind Rh pozitive, dar in cazul in care Rh-ul este negativ, va trebui sa se ia masuri de precautie in timpul sarcinii.
Exista 4 situatii in care te poti incadra in functie de Rh si sarcina:
Cazul 1: mama cu Rh pozitiv + tata cu Rh pozitiv = copil cu Rh pozitiv sau negativ
Cazul 2: mama cu Rh negativ + tata cu Rh negativ = copil cu Rh negativ
Cazul 3: mama cu Rh pozitiv + tata cu Rh negativ = copil cu Rh pozitiv sau negativ
Cazul 4: mama cu Rh negativ + tata cu Rh pozitiv = copil cu Rh pozitiv sau negativ
Dintre toate cele 4, doar cazul 4 este periculos si trebuie avut grija.
In timpul sarcinii, sau cel mai probabil la nasterea vaginala, sangele mamei se poate amesteca cu sangele fatului. Daca mama are Rh negativ si bebelusul are Rh pozitiv, sistemul imun al mamei va identifica eritrocitele din sangele fatului ca fiind straine (din cauza prezentei factorului Rh) si va produce anticorpi anti Rh pentru a lupta impotriva eritrocitelor fetale.
In general, anticorpii nu afecteaza prima sarcina, dar daca si urmatorul copil va avea Rh pozitiv (mama avand Rh negativ), anticorpii vor ataca eritrocitele bebelusului producand boala de Rh din cauza hemolizei (distrugerii) eritrocitelor, care determina afectare nervoasa si chiar moarte.
Intrarea in contact a sangelui mamei cu sange de Rh pozitiv se poate petrece si in timpul unei transfuzii, al unei sarcini ectopice, al unui avort sau al unor proceduri cum e amniocenteza.
Ce se poate face daca exista incompatibilitate de Rh?
Daca la analiza Rh-ului rezultatul iese negativ, urmeaza un alt test care verifica daca exista anticorpi anti Rh. In cazul in care sistemul imun al mamei Rh negativa nu a produs anticorpi anti Rh se va preveni producerea acestor anticorpi prin administrarea unei injectii cu imunoglobuline (RhIg, anti D). Imunoglobulinele administrate au efect 12 saptamani, de aceea se administreaza o injectie si la 28 de saptamani de sarcina pentru a preveni imunizarea Rh de la sfarsitul sarcinii. De asemenea, daca dupa nastere se constata ca bebelusul are Rh pozitiv, o noua injectie cu imunoglobuline va fi administrata la 72 de ore de la nastere.
Injectia cu imunoglobuline (anti D) se administreaza intramuscular si nu produce efecte adverse importante, indiferent daca bebelusul are Rh pozitiv sau Rh negativ. Imunoglobulinele vor ataca eritrocitele cu Rh pozitiv care apar in sange, actionand ca si anticorpii pe care i-ar produce organismul mamei, dar pentru ca numarul lor este mult mai mic nu vor afecta sarcina.
Daca se identifica prezenta anticorpilor anti Rh, administrarea injectiei cu imunoglobuline nu mai este eficienta. In situatia asta se va monitoriza sarcina in continuare. In cazul cel mai rau, bebelusul va avea nevoie de transfuzie ori in viata intrauterina (sansa de supravietuire fiind de 80-100%), ori imediat dupa nastere.
Factorul Rh, cu complicatiile care pot aparea din cauza incompatibilitatii de Rh in sarcina, este doar unul dintre motivele pentru care sarcina trebuie sa fie luata in evidenta de medicul de familie si sa fie urmarita de un medic obstetrician.

| raluk27 a răspuns:

Dupa ce afli ca esti insarcinata, te duci le medicul gincolog sa-ti confirme sarcina si faptul ca e intrauterina. Cel mai probabil o sa-ti prescrie niste suplimente/vitamine.
Sarcina se imparte in 3 trimestre. La fiecare trimestru trebuie facuta cate o morfologie (o ecografie ceva mai amanuntita) si un set complet de analize la sange si urina.

Pentru trimestrul 1 (cand ai 12 saptamani) se face
-morfologia (adica o ecografie unde se masoara translucenta nucala- ceafa copilului si dimensiunea capului pentru Sindromul Down sau alte anomalii)
- dublul Test (pentru risc de Sindrom Down si Tourette) si
- testul Torch (virusul rubeolei, herpes toxoplasma, tot ce insemna virusi. Se verifica daca te-ai imunizat, adica daca organismul tau a dezvoltat anticorpi. De exemplu, daca ai avut pojar cand ai fost copil, esti imunizata).
Dublul test si Torch se fac pe baza de sange. Atentie ca nu se deconteaza si trebuie sa mergi la un laborator privat, unde ti le platesti singura. Costa in jur de 350 lei amandoua.
Daca la dublul test iti iese risc foarte mare de Sindrom Down, se face amniocenteza. Mai exact, ti se recolteaza lichid amniotic din burta si pe baza acestei analize, se obtine un rezultat si mai exact.

Pentru trimestul 2 (la 22 de saptamani), se face:
- morfologia (ecografia unde ii verifica membrele si de regula afli si sexul)
- analize de sange si urina

Pentru trimestul 3 (la 32 de saptamani) se face:
- morfologia (ecografie unde se verifica din nou daca totul e ok si se estimeaza greutatea copilului la nastere si data aproximativa)
- analize la sange si urina

Astea sunt obligatorii. Sunt medici care te cheama lunar la ecografie. Daca-ti dau banii pe-afara si ai chef sa te plimbi pe la cabinete, poti sa te duci. Insa de la o luna la alta, nu prea ai ce sa vezi, decat ca fatul a mai crescut si cam atat. Majoritatea doctorilor recomanda doar o ecografie pe trimestru.
Dupa ce ginecologul iti confirma sarcina, trebuie sa mergi la medicul de familie sa te ia in evidenta. Iti da un caietel (caietul gravidei, exact asa se numeste) si lunar trebuie sa te duci sa te cantareasca si sa-ti masoare circumferinta abdomenului.
Dupa fiecare vizita la ginecolog, te duci la medicul de familie sa-ti scrie in caietel concluziile ginecologului.
Cand te internezi la maternitate, va trebui sa prezinti dosarul cu analize si ecografii, precum si caietul gravidei.