| Edy678 a întrebat:


Ce înseamnă adenoidita cronica acutizata? ( Detaliat)

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| AlexandruSEV a răspuns:

Adenoidita este inflamatia catarala (catarul este inflamatia unei mucoase insotita de secretie abundenta), uneori supurata a amigdalei rinofaringiene Luschka (situata pe peretele posterior al rinofaringelui).
Adenoidita poate fi acuta, determinata de inflamatie bacteriana acuta, sau cronica, datorata unui process inflamator cronic care determina hiperplazia (cresterea excesiva) amigdalei Luschka.
- debutul este brusc prin febra inalta (390C), nas infundat cu respiratie bucala, inapetenta. Starea generala a copilului este buna. Copilul mic si sugarul pot prezenta in plus diaree, varsaturi, convulsii febrile.

- perioada de stare se caracterizeaza prin febra, cele mai mari valori fiind matinale sau in a doua jumatate a noptii, copilul respira pe gura si nu pe nas, respiratia este sforaitoare, zgomotoasa in timpul zilei si mai ales in timpul somnului, uneori apare tusea matinala.

Adenoidita cronica

Dupa o adenoidita acuta, netratata corect, se instaleaza semne de obstructie nazala cronica, specifice adenoiditei cronice:

- respiratie sforaitoare nocturna - uneori apare apneea obstructiva in somn;

- tuse nocturna,

- voce nazonata (copilul vorbeste pe nas);

- rinita persistenta seroasa/ seromucoasa/ purulenta;

- filtru nazal congestionat din cauza rinoreei abundente;

- dismorfiem facial caracterizat prin proiectia maxilarului superior, retrognatia mandibulei, narine mici, baza nasului largita, buze rasfrante, gura permanent deschisa;

- alterarea gustului si a mirosului;

- respiratie urat mirositoare (halena fetida);

- enurezis nocturn;

- uneori hipoacuzie.
Tratamentul adenoiditei acute include:

- combaterea febrei cu un antitermic (Paracetamol, Ibuprofen);

- daca copilul a facut convulsii febrile anterior se realizeaza profilaxia convulsiilor febrile folosind supozitoare cu Diazepam sau Fenobarbital;

- dezobstructia nazala - se realizeaza cu ser fiziologic;

- efectuarea de aerosoli timp de 10 zile, de doua ori pe zi;

- antibiotic (Augmentin, Claritromicina) timp de 10 zile.

0 răspunsuri:
Întrebări similare