anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ma cam ingrijoreaza tusea lui tata, el are 54 de ani si fumeaza cam un pachet pe zi de la 20 si ceva ani.Intr-o seara cand tusea a cazut pe jos ca nu putea tusea dupa i-a tras o matusa limba ca sa poata tusi, dupa si-a revenit iar acum mai tuseste cateodata.Ce credeti ca are si cum il pot face sa se lase de fumat daca nu vrea nici la doctor?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| iulian1302 a răspuns:

Buna. Majoritatea fumatorilor dezvolta in timp o bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC) ca urmare a expunerii plamanilor la fumul toxic al tigarilor. Acest BPOC se manifesta prin dispnee (senzatie de lipsa de aer) inclusiv la eforturi mici, tuse productiva, pacientul se oboseste mai repede ca de obicei etc. Pe baza descrierii tale, consider ca si tatal tau a dezvoltat aceasta afectiune ca urmare a fumatului. Trebuie sa stii ca BPOC-ul se clasifica in 4 stadii in functie de gradul de afectare al plamanilor, stadiul 1 fiind stadiul incipient al bolii iar stadiul 4 fiind stadiul terminal (in acest stadiu majoritatea pacientilor au nevoie de aparat de oxigen la domiciliu). Tusea pe care o prezinta tatal tau se poate datora exclusiv fumatului, aceasta tuse numindu-se "tusea fumatorului". Cele mai importante investigatii pe care tatal tau trebuie sa le faca sunt radiografia toracica si spirometria. Coreland rezultatele la aceste investigatii cu tabloul clinic (simptomele) medicul poate pune un diagnostic clar. Ii recomand tatalui tau sa mearga la un consult de specialitate pneumologic in vederea diagnosticarii si initierii unui tratament! Apropo, daca in cazul tatalui tau este vorba de BPOC, acesta daca nu este tratat si tinut sub control se poate agrava putand astfel duce pana la insuficienta respiratorie acuta si chiar este de evitat acest lucru! De fumat crede-ma ca se poate lasa doar daca are MULTA vointa! In farmacie gasesti tot felul de produse care se ataseaza pe piele (plasturi) sau produse sub forma de spray-uri care il pot ajuta sa scape de senzatia de a fuma!

13 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Un fumator inrait nu-si inghite limba, doar fiindca e fumator inrait.
Limba isi inghite un bolnav daca are o criza generata de o boala care duce la contractarea muschilor limbii.
Cel mai des, acest fenomen se intampla in caz de criza epileptica, dar poate fi cauzata si de alte socuri, care afecteaza sistemul nervos (de exemplu: intoxicare cu substanta necunoscuta organismului - nu fumatul! ).
Dupa inghitirea limbii trebuie facute investigatii medicale pentru a afla cu exactitate cauza, sa nu se mai repete criza!

| iulian1302 a răspuns (pentru Bula):

Salut! Faza cu inghititul limbii este doar un MIT! Crede-ma ca nu ai cum sa iti inghiti limba! In situatiile descrise de tine mai sus, limba nu se inghite ci baza limbii cade inspre spate si din acest motiv da senzatia de "inghitire". Majoritatea persoanelor tind sa prinda limba pacientilor care fac convulsii. Nimic mai gresit! In cazul persoanelor care fac convulsii NU trebuie ca celelalte persoane de langa el sa introduca mana sau alte obiecte in gura pacintului deoarece exista riscul ca pacientul sa ii muste sau sa se raneasca! Asa cum am spus, acesti pacienti nu au cum sa isi inghita limba! Tot ce trebuie facut in cazul convulsiilor este sa lasi pacientii sa isi faca criza si sa ai grija sa nu se raneasca (trebuie sa le asezi o perna sub cap si eventual sa ai grija sa nu cada din pat)!

| Bula a răspuns (pentru iulian1302):

Am intalnit asemenea caz, chiar in parcul orasului: criza epileptica.
I s-a intors limba in spate si pe langa salivare si spuma la gura abia putea sufla.
Am aplicat presupunctura cu unghia la varful degetului mic, de la mana. A reactionat si a avut efect rapid, omul s-a linistit.
O persoana i-a tinut cu grija, dar ferm maxilarul, asigurandu-l, iar eu i-am eliberat limba cu degetul.
Dupa cca 10 minute si-a revenit. Intre timp a sosit si o echipa de la salvare, iar echipa a spus ca-l au in evidenta cu aceasta boala: epilepsia.

| iulian1302 a răspuns (pentru Bula):

Te cred ca ai intalnit dar repet! Nu au cum sa isi inghita limba! In timpul crizelor, baza limbii cade inspre faringe dar acest lucru nu inseamna ca pacientul si-a inghitit limba! Sa iti mai spun ceva. Si treaba cu presupunctura la degetul mic este tot un MIT! Omul nu si-a revenit ca ai aplicat tu presiune la nivelul degetului mic, omul si-a revenit datorita faptului ca si-a incheiat criza! Am vazut cazuri in care apartinatorii i-au muscat pe pacienti cu dintii de deget in timpul crizelor (Doamne fereste de asa ceva!)! In timpul convulsiilor nu ai voie sa introduci absolut nimic in gura pacientului (nici degetele tale, nici alte obiecte)!

| Bula a răspuns (pentru iulian1302):

Da, asa este.
Cu presupunctura pe degetul mic l-am invatat de la un asistent medical in varsta, si el a aplicat la cineva. Problema este ca este greu de nimerit cu unghia punctul care reactioneaza, fiind mic.
Tot atunci am invatat ca, criza epileptica reactioneaza la presupunctura, dar criza de diabet (care seamana aparent foarte mult) NU. In caz ce nu reactioneaza nicicum la presupunctura, atunci o lingurita de zahar tos pus in gura este "antidotul" de urgenta pentru diabetic. Si cu asemenea criza am avut de a face. sad
Evident, in ambele cazuri trebuie chemata intre timp si ambulanta.
Poate am avut norocul si sa particip la 3 cursuri de prim ajutor, unul din ele a fost chiar pentru cazuri extreme, cand nu ai nimic accesibil, doar Mama Natura. Din pacate, asemenea cursuri nu prea se mai tin, care ar putea fi de mare ajutor, in foarte multe cazuri.

| mgtow a răspuns:

Lasal sa moara daca nu-i pasa de viata lui

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nimic.

| Donsavas a răspuns:

Trebuie să meargă la un pneumolog pentru investigatii si la psihiatru pentru tratament antifumat

| Usgs a răspuns (pentru Donsavas):

Ar trebui dar nu vrea, fumeaza in continuare.

| Donsavas a răspuns (pentru Usgs):

Pentru ca nu stie ca exista pastile care îi pot inlocui nevoia de a fuma

| FreddieM a răspuns:

Nu-i de gluma.
De cancer ati auzit? Mama mea, cateva luni prima sa paraseasca lumea asta, la doar 48 de ani, aceeasi tuse o chinuia. Cancer pulmonar ultima faza. Fuma de o viata.
Pace

| Alverto a răspuns:

Tu îți dai seama că nu o să îl mai vezi peste 3-5 ani? sad Îți dai seama la ce riscuri se expune? Pe lânga faptul că are clar o problemă de sănătate foarte gravă (cel mai probabil la plămâni) daca se apropie COVID-19 de el nu mai ai ce sa ii faci, du-te, stați calmi și discutați despre realul pericol la care s-a expus "daca mă iubești și vrei să mă mai vezi lasa-te de fumat" e alegerea ta "vrei sa te duci în pământ cu țigările sau fără"etcwinking

| Eugen80 a răspuns:

Nu il poti face sa se lase de fumat. trebuie internat. Vezi sa nu aiba alte boli asociate tabacismului, pentru ca unele se iau.
Lui numai Covid nu-i mai trebuie, ca si asa e cam terminat la plamani. Trebuie sa-si faca analizele si un consul la plamani, altfel e de rau.
Daca tu chiar contezi pentru el, spune-i ca, daca el nu se lasa, te apuci si tu. Daca nu reactioneaza, ia o tigare de la vreau prieten si ti-o aprinzi in fata lui.
Eu asa i-am spus tatalui meu, daca nu fuma asa, dar ma enerva ca lucra de noapte si dimineata tusea de trezea tot blocul. I-am ca, daca el nu termina, ma apuc eu si de fumat si de bautura, daca lui ii face bine, ce mai conteaza.