| Georgegl a întrebat:

am o problema, cateodata aud in urechea dreapta un sunet ascutit pe durate 10-30 min si la un moment dat incepe sa ma doara capul. Aveti idee care este problema?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Malvina24 a răspuns:

Cred ca ai tinitus! Tinitusul sunt acele zgomote sau vâjâituri în urechi, subiective sau obiective, de origine foarte variată. Trebuie sa eviti zgomotele puternice cum ar fi:ferastraiele mecanice, motoarele de mare putere si muzica asurzitoare din cluburile dance si rock sunt doar cativa factori care pot vatama celulele auditive si inrautati acufenele.
„Daca stati la 2 m de cineva si trebuie sa ridicati vocea ca sa va faceti auzit, probabil ca zgomotul din jur este prea puternic".

Milioane de tineri par sa fie la club oriunde s-ar gasi — explozia de sisteme stereo personale si a sistemelor audio de mare putere din automobile ameninta cu o epidemie generationala de surditate si acufene premature. Daca frecventezi cluburi poate ca asta e problema ta! Mergi la medic pentru niste analize amanuntite pentru ca aici nu poti afla exact ce anume ai.cand stii ca vei fi expus la zgomote asurzitoare — de la o cladire in constructie, de exemplu —cumpara-ti dopuri pentru urechi. Cele disponibile in farmacii sunt eficiente, insa mai bune sunt cele comercializate in magazinele de muzica: iti permit sa auzi clar muzica sau vocile, dar la un volum mult mai redus.

„Daca aveti un par bogat, o tunsoare cu el peste urechi va ofera o protectie de 3^1 decibeli". Solutia aceasta poate opri inrautatirea acufenelor si probabil ca a salvat multi interpreti de rock de la probleme mai grave.
Teoretic, si numai un singur sunet de intensitate ridicata ar putea sa produca acufene, insa mai degraba zgomotele intense persistente sunt problema. Este foarte important sa va lasati urechile sa se „odihneasca" vreo 16 ore dupa expunerea la sunete de intensitate mare.

Aproximativ 90 la suta dintre persoanele cu acufene severe prezinta un grad avansat de pierdere a auzului. Utilizarea unui aparat auditiv contribuie adesea la rezolvarea ambelor probleme in acelasi timp.

Dormiti cu zgomot de fond. Noaptea, acufenele nu sunt atat de intense pe cat par in linistea relativa din jur. Crearea unui zgomot de fond discret — bazaitul radioului intre posturi sau fasaitul unui ventilator, de exemplu — contribuie la mascarea acufenelor si va fac odihna mai usoara.

Purtati un generator de sunet. Disponibil in cabinetele de audiologie, generatorul de sunet este un dispozitiv auditiv care genereaza in ureche sunete de intensitate joasa.

Incercati sa „reeducati" acufenele. Unele studii arata ca la persoanele afectate de acufene expuse la sunete de intensitate mica — zumzetul unui generator este suficient de intens pentru a masca acufenele — zgomotul interior se poate diminua sau disparea.

Mancati mai putina sare. Uneori, acufenele apar ca urmare a sindromului Meniere, o afectiune provocata de excesul de lichid in ureche, si care da surditate si vertij. Persoanele afectate de aceasta boala trebuie sa-si limiteze consumul de sare si de alimente gata preparate. Diagnosticul de sindrom Meniere trebuie pus de medicul de familie sau de medicul specialist.

Eliminati cofeina. Daca beti multa cafea, ceai sau cola, s-ar putea sa aveti acufene de intensitate mare, deoarece cofeina contracta vasele de sange si creste temporar presiunea sangvina, stimuland intensificarea acufenelor.

Nu fumati. Nicotina din tigarete si trabuce are acelasi efect ca si cofeina: contracta vasele de sange si agraveaza acufenele.

Verificati-va medicatia. Anumite medicamente, printre care aspirina, unele diuretice si antibioticele de tipul gentamicinei, pot fi sursa de acufene. Nu opriti administrarea lor fara avizul medicului.

Mergeti la stomatolog. Acufenele pot aparea si in urma unor afectiuni ale articulatiei temporomandibulare (ATM). Faceti o vizita la stomatolog sau la medicul de familie daca sunteti convins ca ATM este responsabila si daca ati incercat fara succes remedii naturale pentru aceste probleme.

Reduceti zgomotul cu ulei pentru bebelusi. Ceara din urechi poate diminua auzul si accentua acufenele. O solutie in acest caz ar fi aplicarea catorva picaturi de ulei pentru bebelusi in ureche cu un betisor vatuit 1-2 ori pe zi, timp de cateva zile.
Odata ceara muiata, introduceti usor apa calda in canalul auditiv cu ajutorul unei seringi. Repetand aceasta operatie de cateva ori, din canalul auditiv va fi indepartat excesul de ceara. Picaturile de urechi pe baza de bicarbonat de sodiu, disponibile in farmacii, sunt o alternativa buna la metoda prezentata mai sus.
Nota: inainte de a va spala canalul auditiv, cereti o consultatie medicului de familie. in spatele dopului de ceara s-ar putea afla o ruptura de timpan.

Practicati controlul stresului Exista cateva moduri de a controla stresul. Unele persoane fac sport, altele mediteaza, fac yoga sau isi petrec dupa-amiezele la cinematograf.

7 răspunsuri:
| missbee a răspuns:

Cred că e vorba despre tinitus, uite ce am găsit eu... Compară simptomele şi vezi cauzele:
http://www.i-medic.ro/boli/tinitus

| DrLavinia a răspuns:

Veti mai intai tensiunea cum e, apoi daca nu-s probleme, mergi la un ORL-ist si in ultima instanta daca totul e normal, un psihiatru.

| NewSummer2013 a răspuns:

Daca ai peste 18 ani ia GYNKO BILOBA o pastila pe zi,
daca ai sub 18 ani consulta un O.R.L.

| byoana a răspuns:

Du-te la doctor. Zilele astea am auzit la tv ca un barbat care era intr-o trupa rock era la tobe si dupa cativa ani a inceput sa auda un sunet ascutit in ureche si a trebuit sa folosesca un aparat pentru a nu-l mai durea.Euu zic sa mergi la doctor pana nu se agraveaza situatia.
succes!

| Georgegl explică:

Aud numai sunetul acesta ascutit, motivul poate fi ca ascult muzica la casti cu volumul la maxim?

| ioanaoancea a răspuns:

Buna Georgegl, daca esti din Bucuresti te-as invita la o consultatie ORl, la clinica AUDIO-OPTICA, avem un medic foarte bun! Nr. de telefon pentru programare si pentru detalii este: 021. 305. 72. 51. O zi buna1

| mircea96 a răspuns:

Am si eu aceeasi problema de cateva saptamani ascult cam in total(cu pauze) circa o ora si jumatate la casti muzica la maxim sau aproape maxim.Iar de cateva zile nu mai ascult la casti. Poate fi din acest motiv?