| Miha a întrebat:

Buna Ziua! As vrea sa stiu si eu mai multe despre boala Lupus. Daca se poate mi-as dori sa nu fie luate de pe net. Daca stiti ceva din propria experienta.Cum se manifesta la inceput si la ce poate ajunge.Am auzit ca nu se poate trata. Este adevarat? Va >multumesc.Fundita

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Lupusul eritematos sistemic este o boala sistemica in care apar o multitudine de autoanticorpi ce ataca diferite tesuturi sau celule ale organismului.
Exista 11 criterii de diagnostic, dintre care oricare 4 sunt suficiente pentru a pune diagnosticul pozitiv de LES.
Semnul ce este asociat foarte des cu lupusul e rushul eritematos malar in forma de fluture. Insa acesta poate sa lipseasca.
Dintre criterii, iti voi enumera cateva: rushu-ul malar, sensibilitate la UV, rush discoid, polizerozite (pleurezie, pericardita, peritonita), pancitopenie/anemie/trombocitopenie/leucopenie, proteinurie, anticorpi antinucleari, reactii imunologice (VDRL fals pozitiv spre exemplu), leziuni orale nedureroase, artralgii...si mai e unul, nu mi-l mai amintesc pe momenthappy. LE: mi-am amintit, mai erau si manifestarile nervoase: depresie, psihoza, convulsii etc.
Dintre multitudinea de autoanticorpi care pot aparea in lupus, iti voi enumera cativa: anticorpi antinucleari, anticorpi anti SM (specifici pentru boala), anticorpi anti histone (mai ales in lupusul medicamentos), anticorpi anti ADN dublu catenar(iar specific pentru. lupus), anticorpi anti ADN monocatenar, anticopri anti fosfolipide, anticorpi anti ribonucleoproteine, anticorpi anti neuronali, anticorpi anti Ro(SSA), anti La (SSB), anticopri impotriva hematiilor, trombocitelor, leucocitelor, si altii pe care nu i-am invatat la scoala.
Afecteaza predominant femeile, mai ales la 20-30 de ani.
Evolutia lupusului este una in pusee, alternand perioade de acalmie cu perioade de exacerbare.
Pot aparea multiple manifestari: hematologice (pancitopenie), serozite, afectari articulare, cardiace, digestive, renale, nervoase.
Intradevar, nu exista tratament etiologic pentru lupus, de vreme ce nu i se cunoaste etiologia. Insa exista tratament patogenic sau simtomatic. In cazul de lupus cu manifestari usoare, se pot indica antiinflamatoare nesteroidiene, insa in cazul LES sever, cu atingere relana, se poate initia tratament cu glucocorticoizi (prednison 1-2 mg/kgc/zi timp de 4-5 luni cu scaderea progresiva a dozelor: scazi 5 mg/saptamana; exista multiple sheme de tratament; metilprednisolon in pulse therapy in doza de 3 g/zi, 3 zile consecutive pe luna ), tratament cu imunosupresoare: azatioprina (2 mg/kgcorp/zi), ciclofosfamida (2-3 mg/kgc/zi), ciclosporina (3-4 mg/kgc/zi), sau chiar clorambucil (Leukeran; 0, 2 mg/kgc/zi). Tratamentul simtomatic implica antipiretice in caz de febra, antalgice pentru dureri articulare, medicatie pentru proteinurie si multe altele, nu le mai tin minte pe astea.
Reactiile adverse de la terapia cu glucocorticoizi includ: diabet zaharat, osteoporoza, osteonecroza, mialgii, glaucom, cataracta, ulcere corneene, hipertensiune arteriala, psihoza, infectii etc.
Reactii adverse date de terapia umunosupresoare: cistite hemoragice, infectii, depresie medulara, proliferari maligne etc.

1 răspuns:
| H4cK3r a răspuns:

It's not lupus!