| alexx102428 a întrebat:

Care este mai grav si care sunt sansele de supraviețuire la accident vascular cerebral si infarct?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| RainbowD a răspuns:

Salut. Daca este depistat din timp sansele sunt mari. Cu trecerea timpului devin tot mai mici ( chiar daca supravietuiesti recuperarea dureaza mult si ramai cu unele sechele in general) din cate stiu.

| alex0297 a răspuns:

Ambele sunt grave dar atacul vascular cerebral este mai grav. In cazul identificarii corecte si a intervenirii rapide(2 ore in caz de infarct miocardic si 6 ore in caz de atac vascular cerebral) infarctul miocardic are o mortalitate de 10% si in jur de jumatate din cei cu atac vascular cerebral traiesc mai putin de un an. In caz de infarc miocardic e nevoie ca persoana sa ajunga intr-un centru universitar(Bucuresti, Cluj Napoca, Iasi, Constanta, Targu Mures...) deoarece majoritatea spitalelor mici nu au aparatura necesara pentru a salva pacientul cu infarct miocardic, persoana trebuie sa ajunga pe masa de operatie max 2 ore.In caz de atac vascular cerebral se inrtervine in functie de tip in max 7 ore prin terapie medicamentoasa sau chirurgicala in functie de tip pentru a evita complicatiile ulterioare.Infarctul miocardic se recunoaste printr-o durere ca o gheara la nivelul inimii sau in zonele invecinate acesteia in timp ce atacul vascular cerebral se recunoaste prin semiparalizie faciala(cel mai adesea vizibila prin gura stramba, si nu poate vorbi normal). In timp ce in caz de infarct miocardic daca se trateaza rapid nu ar trebui sa apara probleme mari, eventual o scadere a capacitatii de efort, in cazul atacului vascular de multe ori se ajunge la paralizii de diferite tipuri, de obicei hemipareze de partea opusa a emisferei cerebrale afectate care se vindeca prin recuperare, un proces lung si anevoios uneori nevindecandu-se complet, sau nu se vindeca deloc survenind decesul intr-o anumita perioada de timp.