| radu_catrina a întrebat:

Care sunt efectele secundare ale injectiilor cu Interferon pentru tratarea hepatitei C?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
doiny
4 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Interferonul are foarte multe reactii adverse, dar in acest moment e singura sansa de lupta impotriva acestei maladii.
Reactii adverse: imediat dupa injectare greturi, sindrom pseudo-gripal cu dureri musculare, oboseala extrema, fotofobie; pe termen mediu si lung pierdere ponderala, depresie de diverse grade, scaderea libidoului, infertilitate, risc crescut de cancer sau leucemie.

| cely a răspuns:

Stare depresiva, lipsa poftei de mancare, slabiciune nervozitate maxima
Doamne ajuta!
Sanatate multa!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce efecte secundare are tratamentul cu interferon

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Prospect interferon.
1. Ce este Pegasys şi pentru ce se utilizează :

Pegasys este un interferon cu acţiune de lungă durată.Interferonul este o proteină care modifică răspunsul sistemului imunitar al organismului,ajutându-l în lupta împotriva infecţiilor şi bolilor severe.Pegasys este utiliyat pentru tratamentul hepatitei B sau C cronice,care sânt infecţii virale ale ficatului.
Hepatită B cronică : de regulă,pegasys este folosit singur.
Hepatita C cronică : pegasys este cel mai bine utilizat pentru acest tratament în asociere cu ribavirina.Dacă veţi primi tratament asociat de pegasys şi ribavirină trebuie să citiţi şi prospectul pentru ribavirină.
Pegasys se utiliyeayă singur doar dacă,dintr-un anumit motiv,nu puteţi lua ribavirină.
2. Înainte să luaţi Pegasys :
Nu utilizaţi PEGASYS :
- dacă sânteţi alergic (hipersensibil) la peginterferon alfa-2a,la oricare dintre interferonii sau la oricare dintre celelalte componente ale Pegasys,
- dacă aţi suferit vreodată un infarct miocardic sau dacă suferiţi de altă boală cardiacă.
- Dacă suferiţi de aşa numitwa hepatită autoimună.
- Dacă aveţi o boală hepatică avansată (de exemplu,vi sa îngălbenit pielea).
- Dacă pacientul este un copil mai mic de 3 ani.
Aveţi grijă când utilizaţi pegasys:
Anunţaţi-vă medicul:
- dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă,discutaţi acest lucru cu medicul dvs înainte de a începe să utilizaţi pegasys.
- Dacă aveţi psoriazis,acesta se poate agrava în timpul tratamentului cu pegasys,
- Dacă aveţi o problemă cu ficatul,alta decât hapatia B sau C,
- Dacă aveţi diabet zaharat sau hipertensiune arterială,medicul dvs s+ar putea să vă recomande un examen al ochilor,
- Dacă aţi observat modificarea vederii,
- În timpul tratamentului cu pegasys,temporal puteţi avea un risc mai mare de apariţii al infecţiilor.Verificaţi cu medicul dvs dacă credeţi că aveţi o infecţie (cum este pneumonia),
- Dacă apar simptome asociate cu răceală sau cu altă infecţie respiratorie (cum sânt tuse,febră sau orice dificultate în respiraţie),
- Dacă vă apar orice semne de sângerare sau vânătăi neobişnuite,verificaţi imediat cu medicul dvs,
- Dacă în timpul tratamentului vă apar semne ale unei reacţii alergice severe (cum sânt dificultăţi în respiraţie,respiraţie şuierătoare sau urticarie),solicitaţi imediat asistenţă medicală,
- Dacă aveţi o boală tiroideană care nu este bine controlată cu medicamente,
- Dacă aţi avut o tulburare nervoasă sau mentală severă,
- Dacă aţi suferit vreodată depresie sau dacă aţi avut simptome asociate cu depresia (de exemplu : sentimente de tristeţe,respingere etc),în timpul tratamentului cu pegasys,
- Dacă aţi avut vreodată anemie,
- Dacă sânteţi infectat şi cu HIV şi sânteţi tratat cu medicamente anti-HIV,
- Dacă aţi fost retras din tratamentul anterior pentru hepatită C din cauya anemiei sau valorilor scăzute ale hemoleucogramei.
La pacienţii cărora li s-a administrat terapie combinată cu pegasys şi ribavirină
s-au raportat tulburări la nivelul dinţilor şi gingiilor,care pot duce la pierderea dinţilor.În plus,în timpul tratamentului de lungă durată cu terapia asociată pegasys şi ribavirină,uscăciunea gurii poate avea un efect negativ asupra dinţilor şi asupra mucoasei de la nivelul gurii.Pacienţii trebuie să se spele pe dinţi minuţios,de 2 ori pe zi,să se facă examinări dentare regulate.În plus,unii pacienţi pot preyenta vărsături.Dacă aceste reacţii apar,pacienţii trebuie sfătuiţi să-si clătească gura minuţios după.
Utilizarea altor medicamente :
Spuneţi medicului dvs dacă luaţi medicamente pentru astm bronşic,deoarece poate fi necesar ca doza acestora să fie modificată.
Pacienţii care au şi infecţie cu HIV.Spuneţi medicului dvs dacă luaţi tratament anti-HIV.Acidoza lactică şi înrăutăţirea funcţiei ficatului sănt reacţiile adverse asociate terapiei antiretrovirale foarte active (HAART) si tratamentului HIV.Dacă urmaţi terapie retrovirală foarte activă,adăugarea pegasys + ribavirină poate creşte riscul dvs de acidoză lactivă sau de insuficienţă hepatică.
Medicul dvs vă poate monitoriza pentru a observa apariţia semnelor şi simptomelor acestor tulburări.Pacienţii care sânt trataţi cu zidovudină în asociere cu ribavirină şi interferonii alfa prezintă un risc crescut de a dezvolta anemie.Vă rugăm să citiţi neaparat şi prospectul pentru ribavirină.
Vă rugăm să spuneţi medicului dvs sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat orice alte medicamente,inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Sarcina :
Adresaţi-vă medicului dvs sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
În studiile la animalele gestante,interferonii au provocat uneori avort.Nu se cunoaşte efectul asupra sarcinii la om.
Când pegasys este utilizat în asociere cu ribavirină,atăt pacienţii de sex masculin cât şi cei de sex feminin trebuie să ia măsuri speciale de precauţie în activitatea sexuală dacă există posibilitatea instalării unei sarcini,deoarece ribavirina poate fi foarte dăunătoare fătului.
Dacă sânteţi o femeie cu vârstă fertilă care ia pegasys în asociere cu ribavirină,testul dvs de sarcină trebuie să fie negativ înainte de începerea tratamentului,în fiecare lună în timpul tratamentului şi timp de 4 luni după întreruperea tratamentului.Dvs şi partenerul dvs trebuie să utilizaţi fiecare un contraceptiv eficace în timpul tratamentului şi timp de 4 luni dupăîntreruperea acestuia.Acest lucru poate fi discutat cu medicul dvs.
Dacă sânteţi un bărbat care ia pegasys în asociere cu ribavirină,nu întreţineţi relaţii sexuale neprotejate cu o femeie gravidă.Astfel,se micşorează riscul ca ribavirina să fie introdusă în organismul femeii.Dacă partenera dvs nu este gravidă în prezent,dar este de vârstă fertilă,aceasta trebuie testată pentru identificarea prezenţei unei sarcini în fiecare lună în timpul tratamentului şi timp de 7 luni după întreruperea acestuia.Dvs şi partenera dvs trebuie să utilizaţi fiecare un contraceptiv eficace în timpul tratamentului şi timp de 7 luni după intrerupererea acestuia.Acest lucru poate fi discutat cu medicul dvs.


Alăptarea.
Adresaţi-vă medicului dvs sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.Nu se cunoaşte dacă acest medicament este prezent în laptele uman.De aceea,nu alăptaţi dacă luaţi pegasys.În cayul terapiei asociate cu ribavirină,citiţi textele de informare ale medicamentelor care conţin ribavirină.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor.
Nu conduceţi vehicule sau nu folosiţi utilaje dacă sânteţi somnolent,obosit sau confuz în timpul tratamentului cu pegasys.
Informaţii importante privind unele componente ale pegasys.
Nu trebuie administrat la prematuri sau nou-născuţi.Poate provoca reacţii toxice şi alergice la sugari şi copii sub 3 ani.
3. Cum să utilizaţi pegasys.
Utilizaţi pegasys aşa cum v-a spus medicul dvs.Trebuie să discutaţi cu medicul dvs sau cu farmacistul dacă nu sânteţi sigur.Medicul dvs v-a prescris pegasys special pentru dvs şi pentru afecţiunea dvs prezentă.Nu impărţiţi acest medicament cu nimeni altcineva.
Dozajul pegasys.
Medicamentul dvs a stabilit doza exactă de pegasys şi vă va spune cât de fregvent să îl folosiţi.Dacă este necesar,doza poate fi modificată în timpul tratamentului.Nu depăşiţi doza recomandată doza recomandată.Pegasys utilizat singur sau în asociere cu ribavirina.Se administrează de obicei în doză de 180 micrograme o dată pe saptamână.
Durata tratamentului asociat variază de la 4 la 18 luni,în funcţie de virusul cu care sânteţi infectat,de răspunsul la tratament şi dacă aţi mai fost tratat înainte.Vă rugăm să verificaţi cu medicul dvs şi să respectaţi durata recomandată a tratamentului.
De regulă,injecţia cu pegasys se administrează seara la culcare.
Pegasys este destinat administrării subcutanate (sub piele).Aceasta inseamnă că pegasys se injectează cu un ac scurt,în ţesutul gros de sub pielea de pe abdomen sau coapsă.Dacă vă administraţi singur acest medicament,veţi fi instruit asupra modului în care trebuie făcută injecţia.Instrucţiuni detaliate se găsesc la sfărşitul acestui prospect.
Utilizaţi pegasys exact aşa va recomandat medicul.atât timp cât va fost prescris de medicul dvs.
Dacă aveţi impresia că efectul pegasys este prea puternic sau prea slab,discutaţi cu medicul dvs sau cu farmacistul.
Tratamentul asociat cu ribavirină în hepatita C cronică.
În cazul unui tratament asociat cu pegasys şi ribavirină,vă rugăm să respectaţi schema de dozaj recoamndată de către medicul dvs.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din pegasys – anunţaţi-vă medicul sau farmacistul cât mai curând posibil.
Dacă uitaţi să utilizaţi pegasys:
- dacă vă daţi seama că aţi uitat să vă administraţi injecţia după una sau 2 zile faţă de momentul la care era programată,trebuie să vă injectaţi doza recomandată cât mai curând posibil.Faceţi următoarea injecţie în ziua în care era programată.
- Dacă vă daţi seama că aţi uitat să vă administraţi injecţia după 3 sau 5 zile faţă de momentul la care era programată,trebuie să vă administraţi injecţia în doza recomandată cât mai curând posibil.Administraţi urmaătoarele doze la intervale de 5 zile până reveniţi la acea zi din săptămână în care vă administraţi de obicei doza.
- De exemplu : injecţia dvs săptămânală obişnuită cu pegasys este programată luni.V-aţi amintit vineri că aţi uitat să vă administraţi injecţia (patru zile mai târziu).Trebuie să vă injectaţi doza obişnuită imediat,vineri,şi să vă administraţi următoarea injecţie miercuri (cinci zile după doza de miercuri).Următoarea dvs injecţie va fi luni,după cinci zile după injecţia de miercuri.V-aţi întors acum la programul dvs obişnuit şi trebuie să vă continuaţi injecţiile în fiecare luni.
- Dacă vă daţi seama că aţi uitat să vă administraţi injecţia după 6 zile faţă de momentul programat,va trebui să aşteptaţi şi să vă injectaţi doza în ziua următoare,adică în ziua dvs obişnuită de administrare.
- Dacă aveţi nevoie de ajutor în orice problemă legată de administrarea pegasys după omiterea unei doze,discutaţi cu medicul dvs sau cu farmacistul.
- Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
- Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs,adresaţi-vă medicului dvs sau farmacistului.

4. Reacţii adverse peginterferon + alfa 2a.

Ca toate medicamentele pegasys (interferon) poate provoca reacţii adverse,cu toate că nu apar la toate persoanele.
La unii oameni a apărut depresie cand au utilizat pegasys singur sau în tratament asociat cu ribavirină şi,în unele cazuri,pacienţii au avut idei de sinucidere sau comportament agresiv (uneori orientat catre cei din jur).Unii pacienţi chiar s+au sinucis.Solicitaţi ajutor de urgenţă dacă observaţi că deveniţi depresiv,aveţi idei de sinucidere sau vă schimbaţi comportamentul.Puteţi ruga un membru al familiei sau un prieten apropiat să vă ajute să observaţi semnele de depresie sau schimbarea comportamentului.
În timpul tratamentului,medicul dvs va recolta probe de sănge în mod regulat,ptr a verifica modificările celulelor albe din săngele dvs (celulele care luptă împotriva infecţiei),celulelor roşii (celulele care transportă oxigenul),trombocitelor (cellule care formează cheagul de sănge),funcţia ficatului sau modificările altor valori de laborator.
Spuneţi imediat medicului dvs dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:durere severă în piept,tuse persistentă,bătăi neregulate ale inimii,respiraţie dificilă,confuzie,depresie,durere severă de stomac,sange în materiile fecale (sau materii fecale de culoare neagră,constipaţie,săngerare nazală severă,febră sau frisoane,afectarea vederii.Aceste reacţii adverse pot fi grave şi puteţi avea nevoie urgent de asistenţă medicală.
Reacţii adverse foarte fregvente din timpul tratamentului asociat cu pegasys si ribavirină (care apar la mai mult de 10 din 100 de pacienţi) sunt :
- tulburări metabolice – pierderea poftei de măncare.
- Tulburări psihice – sentimente depresive (a te simţi mic,a avea sentimente neplăcute faţă de propria persoană sau lipsa speranţei),anxietate,incapacitate de dormi.
- Tulburări ale sistemului nervos – dureri de cap,dificultăţi de concentrare şi ameţeli.
- Tulburări respiratorii – tuse,scurtarea respiraţiei.
- Tulburări gastro-intestiale – diaree,greaţă,durere abdominală
- Afecţiuni cutanate – căderea părului,reacţii la nivelul pielii (incluzănd măncărime,dermatită si uscarea pielii).
- Tulburări musculo-scheletice – durere la nivelul articulaţiilor şi muşchilor.
- Tulburări generale – febră,slăbiciune,oboseală,convulsii,frisoane,durere,iritaţie la nivelul locului de injectare şi iritabilitate (a deveni supărat cu uşurinţă).
Reacţii adverse fregvente in timpul tratamentului asociat cu pegasys şi ribavirină care apar la mai mult de 1 din 100 de pacienţi :
- infecţii – infecţii fungice,virale şi bacteriene.Infecţii la nivelul tractului respiratot superior,bronşită,infecţia fungică a gurii şi herpes (o infecţie virală recurentă,fregventă,care apare la nivelul buzelor,gurii)
- tullburări hematologice – număr mic de plachete (afectează capacitatea de coagulare a săngelui),anemie (număr mic de celule roşii) şi mărimea în volum a glandelor limfatice
- tulburări endocrine – glandă tiroidă hiperactivă sau hipoactivă
- tulburări psihice – modificări ale dispoziţie/emoţionale,agresivitate,nervozitate,scăderea apetitului sexual
- tulburări ale sistemului nervos – memorie deficitară,leşin,scăderea puterii musculare,migrenă,amorţeli,furnicături,senzaţie de arsură,tremurături,modificări ale gustului,coşmaruri,insomnie.
- Tulburări oculare – vedere inceţosată,durere la nivelul ochilor,inflamaţie oculară şi ochi uscaţi.
- Tulburări acustice – senzaţie de cameră care se învârte,dureri la nivelul urechii
- Tulburări carciace – ritm cardiac rapid,pulsaţii ale bătăilor inimii,umflarea extremităţilor
- Tulburări vasculare – inroşirea feţei.
- Tulburări respiratorii – scurtarea respiraţiei la efort,săngerări la nivelul nasului,inflamaţia gâtului,infecţii la nivelul nasului şi sinusurilor (spaţiile cu aer din oasele capului şi feţei),secreţie nazală abundentă,dureri în gât
- Tulburări gastro-intestinale – vărsături,indigestie,dificultăţi de înghiţire,ulceraţii bucale,săngerări la nivelul gingiilor,inflamaţia limbii şi a gurii,flatulenţă (cantitate in exces de aer sau gaze),gură uscată şi scădere în greutate.
- Afecţiuni cutanate – erpţie cutanată trecătoare,transpiraţii abundente,psoriazis,mâncărimea pielii,eczeme,sensibilitate la lumina,transpiraţii nocturne
- Tulburări musculo+scheletice – dureri de spate,inflamaţia articulaţiilor,slăbiciune musculară,dureri osoase,dureri de gât,dureri musculare,crampe musculare.
- Tulburări ale aparatului genital – impotenţă (incapacitate de a menţine o erecţie)
- Tulburări generale – dureri în piept,simptome asemănătoare gripei,senzaţie generală de rău (a nu te simţi bine),letargie,bufeuri,sete
Reacţii adverse mai puţin fregvente,din timpul tratamentului asociat cu pegasys şi ribavirină,care apar la mai mult de 1 din 1000 de pacienţi:
- infecţii – infecţii pulmonare,infecţii cutanate
- tumori benigne şi maligne – tumoră hepatică
- tulburări ale sistemului imunitar – sarcoidoză (zone de ţesut inflamat care apar pe tot corpul),inflamaţia tiroidei
- tulburări endocrine – diabet zaharat (concentraţie mare de zahăr în sânge)
- tulburări metabolice – deshidratare
- tulburări psihice – gănduri de suicid,halucinaţii (probleme severe de personalitate şi deteriorarea comportării sociale normale)
- tulburări ale sistemuluii nervos – neiropatie periferică (tulburări ale nervilor care afectează extremităţile)
- tulburări oculare – sangerare retiană (în spatele ochiului)
- tulburări acustice – pierderea auzului
- tulburări vasculare – tensiune arterială crescută
- tulburări respiratorii – respiraţie şuierătoare
- tulburări gastro-intestinale – săngerare gastro-intestinală
- tulburări hepatice – funcţionare deficitară a ficatului
Reacţii adverse rare,din timpul tratamentului asociat cu pegasys şi ribavirină,care apar la mai mult de 1 din 10.000 de pacienţi:
- infecţii – infecţii cardiace,infecţii la nivelul urechii externe.
- Tulburări hematologice – reducere severă a numărului celulelor roşii ale săngelui,celulelor albe şi placentelor.
- Tulburări ale sistemului imunitar – reacţii alergice severe,lupus eritematos sistemic (o boală în care organismul atacă propriile celule),poliartrită (o boală autoimună).
- Tulburări endocrine – cetoacidoză diabetică,o complicaţie a diabetului yaharat necontrolat.
- Tulburări psihice – suicid,tulburare psihotică (probleme severe de personalitate şi deteriorarea comportării sociale normale).
- Tulburări ale sistemului nervos – comă (o stare de pierdere a conştienţei profundă,prelungită),convulsii,paralizie facială (slabiciunea muşchilor feţei),
- Tulburări oculare – inflamaţia şi umflarea nervului optic,inflamaţie retiniană,ulceraţie corneană.
- Tulburări cardiace – infarct miocardic acut,insuficienţă cardiacă,ritm cardiac rapid,tulburări ale ritmului inimii sau inflamaţia învelişului inimii şi a muşchiului cardiac,
- Tulburări vasculare – hemoragii craniene şi inflamaţia vaselor de sânge.
- Tulburări respiratorii – pneumonie interstiţială (inflamaţia plămânilor inclusiv cu deces),cheaguri de sânge în plămân.
- Tulburări gastro-intestinale – ulcer gastric,inflamaţia pancreasului.
- Tulburări hepatice – insuficienţă hepatică,inflamaţia ductului biliar,ficat gras.
- Tulburări musculo – scheletice – inflamaţia musculară
- Tulburări renale - insuficienţă renală
- Leziuni sau intoxicaţii – supradozaj.
Reacţii adverse foarte rare,din timpul tratamentului asociat cu ribavirină,care apar la mai puţin de 1 din10.000 de pacienţi:
- tulburări hematologice – anemie aplastică (incapacitatea măduvei osoase de a produce cellule roşii ale săngelui,cellule albe ale săngelui şi trombocite).
- Tulburări ale sistemului imunitar – pursură trombocitopenică idiopatică (sau trombotică) (număr crescut de vânătăi,sângerare,scăderea numarului de trombocite,anemie şi slăbiciune extremă).
- Tulburări oculare – pierderea vederii.
- Afecţiuni cutanate – necroliză epidermică toxică/sindrom Stevens Johnson/eritem poliform (o serie de erupţii trecătoare pe piele cu grade diferite de severitate,incluzănd deces,care pot fi asociate cu veziculele la nivelul gurii,nasului,ochilor şi la nivelul altor membrane mucoase şi descuamarea pielii în zona afectată),edem angioneuronic (umflarea pielii şi mucoasei).
Evenimente adverse cu fregvenţă necunoscută:
- sistem nervos – accident vascular cerebral.
- Tulburări oculare – o formă rară de deylipire de retină cu lichid în retină.
- Tulburări musculo – scheletice : deteriorarea gravă a muşchilor şi durere
Când pegasys este folosit în monoterapie la pacienţii cu hepatită B sau C,este mai puţin probabil să apară unele dintre aceste reacţii.Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect spuneţi medicului sau farmacistului dvs.


5. Cum se păstrează pegasys.
A nu se lăsa la indemăna copiilor.
Nu utilizaţi pegaszs după data de expirare înscrisă pe etichetă.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la firgider (20 C – 80 C).A nu se congela.
A se ţine seringa preumplută în cutie,pentru a fi protejat de lumină.
Nu utilizaţi pegaszs dacă observaţi că seringa sau ambalajul acului sânt deteriorate,soluţia este tulbure,prezintă particule în suspensie sau dacă medicamentul are o altă culoare decât de la incolor până la galben deschis.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sânt necesare.Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Informaţii suplimentare.
Ce conţine pegasys ? .
- substanţa activă este peginterferon alfa – 2 a ( conjugatul interferonului recombinant alfa-2a cu bis – [monometoxi polietilen glicol] cu masa moleculară,Mn,de 40000),180 micrograme intr-o seringă prreumplută.
- Celelalte componente sânt : clorură de sodiu,polisorbat 80,alcool benyilic,acetat de sodiu,acid acetic si apă pentru preparate injectabile.
Cum arată pegasys şi conţinutul ambalajului :
- pegasys se prezintă sub formă de soluţie injectabilă în seringă preumplută (0,5 ml) cu ac separat pentru injectare şi este disponibil în cutii care conţin 1,4 sau 12 seringi preumplute.
Cum să vă autoadministraţi pegasys.