| carolina_tarnoveanu a întrebat:

Ce alimente ai voie sa mananci daca suferi de insuficienta pancreatica?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| miriam a răspuns:

Carne alba fiarta sau la gratar, supe, ceaiuri, bauturi naturae, normal trebuie redus consumul de carne rosie, prajeli, grasimi, bauturilor alcooolice si acidulate, a cafelei precum si a fumatului daca e cazul.trebuie tinut un regim destul de strict pe care ti-l prescrie dr, este cel mai indicat.

2 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Depinde care functie (din cele doua de baza) a pancreasului este redus.
In ambele cazuri este bine sa reduci/eviti consumul mancarurilor grase, uleioase, precum orice alte alimente "greu digestive", care trec mai lent prin stomac si intestine.
Poti manca legume fierte, carne alba (pui, peste) si carne fara grasimi, zeama de fructe etc.
Dieta exacta o va prescrie medicul curant.

| simona24 a răspuns:

Regimul alimentar

In primele zile de la instalarea pancreatitei acute, pacientului i se interzice orice alimentatie pe cale naturala care ar putea stimula secretia pancreatica si accentua durerile. Medicul recurge la solutii nutritive de glucoza si aminoacizi, administrate prin perfuzie. Dupa 4-5 zile, pacientul revine la o dieta orala semilichida (300-400 ml pe zi), bogata in glucide, formata din ceaiuri indulcite si sucuri nesarate din tomate, castraveti, ridichi, cirese, portocale si lamii, la care se adauga fermentii pancreatici (triferment si procaina) si vitamine liposolubile (A, D, K). Dupa 7-10 zile, se poate adauga in alimentatie lapte degresat, margarina, miere de albine, piine, legume bine fierte, sucuri de fructe, compoturi, rasol de pui sau vita. La 2-3 saptamini dupa crizele pancreatice acute, dar si in cazul pancreatitei cronicizate, se impune respectarea unui regim dietetic complet, hiperproteic si hiperglucidic, pentru refacerea organismului, cu excluderea alcoolului, a grasimilor animale si a exceselor alimentare, tinind seama de bolile asociate (colecistite, duodenite, stomac operat).

Plante de leac

Pentru ameliorarea simptomelor sint indicate in scop paleativ mai multe plante care alina durerile si curata organismul: nalba de gradina, lichenul de piatra, anasonul, coada racului, sub forma de infuzie sau macerat, dar si amestecuri de plante (arnica, musetel, menta, papadie, valeriana). De asemenea, pe suprafata abdomenului, in zona pancreasului, se poate aplica o alifie de galbenele si coada calului. Si regimul de viata trebuie schimbat pentru a preveni orice infectie ulterioara. In fiecare seara, se recomanda bolnavului sa faca o baie calduta la sezut, inclusiv la partea superioara a abdomenului. Dupa care, se aplica o compresa rece cu alcool, urmata de o compresa calduta, tinuta timp de o ora, si iarasi o baie, dar cu apa rece, timp de citeva minute. Dupa ce maninca, bolnavul va sta culcat si i se va aplica parafina calda pe zona abdomenului superior. Pacientii care au fost tratati de pancreatita trebuie sa tina regim toata viata. Alcoolul va fi total exclus, la fel si tutunul sau cafeaua. Pe cit posibil, el va evita consumul de grasimi animale, pentru a evita reaparitia bolii.