| EvangelineDS a întrebat:

Ce e si cum se manifesta tulburarea compulsiv obsesiva? Mai explicit daca se poate...

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
6 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Si eu am avut o stare de tulburare compulsiv obsesiva, era obsedat fata de o persoana apoi dupa despartire am devenit paranoic e la uni asta da in dependenta ai stari de paranoia des, de obsesie asupra unor lucruri nu te poti gandi la altceva decat la x nu-i vb la iubire si de o obsesie care se poate vindeca

| BeatriceNagy a răspuns:

Tulburarea obsesiv compulsiva este o forma de anxietate care se manifesta prin ganduri si temeri fara justificare. Mai grav este ca in timp, aceasta anxietate se transforma in obsesii, iar apoi va fi prezent un comportament repetitiv, compulsiv.

Tulburarea obsesiv compulsiva se manifesta prin obsesia de a face totul perfect, chiar daca acest lucru poate dura ore intregi sau prin teama irationala de microbi si bacterii.

Printre cauzele aparitiei tulburarii se numara factorul genetic, stresul cotidian, dar si contactarea unui microb faringian in copilarie.

Tulburarea obsesiv compulsiva se poate trata cu usurinta daca boala este descoperita in timp. Chiar si pentru stadii mai avansate ale bolii, medicii iti pot oferi medicamente si terapie.

Tulburarea obsesiv compulsiva - simptome

- teama nejustificata de a rani propriul copil
- frica irationala de bacterii si microbi (care poate duce pana la teama de a da mana cu cineva sau de a atinge anumite obiecte)
- obsesia gandului ca poate usa nu este incuiata
- stare de nervozitate la gandul ca un anumit lucru nu este amplasat perfect la locul sau
- impulsul de a striga obscenitati in public
- repetarea obsesiva a aceluiasi lucru/gest
- pierderea unei perioade mari de timp pentru a realiza un lucru perfect
- aparitia unor ticuri greu de controlat.

Aceste asa-numite "ritualuri" nu aduc insa decat o stare temporara de liniste, iar daca nu sunt efectuate, cresc anxietatea in mod semnificativ.

Desigur, toate aceste simptome depind in functie de fiecare persoana, dar si de cat de mult a avansat boala. Oricum ar fi, daca incepi sa ai din ce in ce mai des chiar si unul dintre aceste simptome este absolut necesar sa mergi la un control medical.

Atentie! Nu confunda perfectionismul si dorinta ca totul sa iasa perfect din mainile tale cu tulburarea obsesiv-compulsiva.

Este adevarat ca aceasta este unul dintre simptomele de pe lista, insa acesta este cu adevarat provocat de aceasta afectiune doar in momentul in care petreci ore bune pentru a aduce la perfectiune un lucru foarte banal.

Tulburarea obsesiv compulsiva - cauze

Nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele pentru care o persoana poate suferi de tulburarea obsesiv compulsiva. Totusi, oamenii de stiinta considera ca boala este de natura biologica, de mediu, ca urmare a insuficientei de serotonina sau a contactarii unei infectii. O alta varianta este ca tulburarea sa provina din anumite obisnuinte comportamentale invatate o data cu trecerea timpului.

Conform medicilor, exista anumiti factori care contribuie la aparitia tulburarii obsesiv compulsive, precum: stresul cotidian, istoricul medical familial sau infectarea cu un tip de streptococ faringian in copilarie.

| RAY a răspuns (pentru BeatriceNagy):

Eu cred ca cauza e una influentata de mediu de ordin pshiologic

Răspuns utilizator avertizat
Întrebări similare