Deshidratarea este un termen destul de ambiguu care nu poate face diferenta intre simpla pierdere de apa si pierderea de sodiu. Ambele conditii sunt asociate cu scaderea volumului extracelular. Volumul extracelular este determinat de toata cantitatea de sodiu din organism si nu numai de concentratia lui plasmatica.
Un simplu deficit de apa reduce proportional ambele componente intra si extracelulara.
Un deficit de sare (clorura de sodiu - NaCl) va duce numai la scaderea volumului extracelular.
Are un singur sens "fara apa" dar se aplica diferit
1. ca forma de conservare la legume, fructe, carne, etc.
https://www.cora.ro/......-P-2483201
legumele alea pot fi rehidratate in apa fierbinte, dar poti sa le pastrezi la temperatura camerei cativa ani buni pana le consumi
2. in organisme, ca nu ai baut apa un anumit timp, la oameni de exemplu dupa 3 zile fara apa se moare, dupa 4 absolut sigur se moare
"des" înseamnă că se pierde (elimina), "hidratare" înseamnă că este vorba de apa. Deci este un proces prin care se elimina apa. Poți verifica și Dex. Sunt diverse aplicații, uneori este un proces folositor, alteori nu.
Vine de limba latină "des" = fără (de) iar "hidratare" vine de la latinescul "hidro" ("apă"). Se referă la absența apei, în special din organism.
Nivelul apei din organism este mai mic decat ar trebui sa fie in mod normal.
Deshidratarea inseamna atunci când organismul pierde mai multe lichide decât primește
În momentul când organismul retine apa și ai urina portocalie, galbena, deși bea apa