|

Ce inseamna "stomatita"? In termeni medicali

2 Raportează Evaluează
Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Stomatita aftoasa apare la nivelul mucoasei bucale sub forma unor mici ulceratii, deosebit de dureroase, localizare cu precadere pe partea interioara a buzelor, pe obraji si pe limba.
Uneori aceste ulceratii pot fi suficient de extinse ca sa afecteze masticatia si inghitirea hranei, insa indiferent de gravitate este o sursa certa de discomfort
Cauza stomatitei aftoase nu este bine cunoscuta. Se banuieste ca factorii care prodc ulceratiile sunt multiplii, de natura infectioasa, de origine virala (herpes, varicela), alergica (la rasinile sintetice din care sunt facute unele aparate dentare), toxica, ulceratie mecanica, micoza.
Se stie ca mucoasa cavitatii bucale este populata de o flora microbiana saprofita, care nu este patogena in conditii normale, insa in anumite conditii poate ataca mucoasa bucala. Organismul, nefiind programat sa lupte impotriva acestor bacterii, care in mod normal protejeaza de alte infectii, ignora atacurile si zona infectata se ulcereaza.
Au mai fost incriminate alergii la cafea, ciocolata, branza, nuci, citrice sau unele medicamente.
Aparitia stomatitei este favorizata de o igiena precare a cavitatii bucale, de fumat, consum de alcool sau de o stare generala proasta (malnutritie, convalescenta, scaderea imunitatii dupa o infectie).
Stomatia nu este o afectiune contagioasa si nu se ia in urma sarutului.

Simptomele

Simptomele si gradul de discomfort difera de la persoana la persoana si in functie de factorul care a declansat boala. Cele mai comune sunt:leziuni in cavitatea bucala, de obicei in interiorul buzelor, al obrajilor sau pe limba;

ulceratii rosiatice la baza si cu o crusta galbuie sau albicioasa;

dureri ale cavitatii bucale, accentuate in timpul alimentatiei si de cresterea salivatiei;

senzatia de arsura bucala

in majoritatea cazurilor nu sunt prezente stari febrile;

leziunile se vindeca in general in 7 pana la 14 zile;

afectiunea tinde sa recidiveze.
...2005 - 2688 + Vezi răspunsul întreg

1 răspuns:
| a răspuns:

"Stomatita este o inflamatie a mucoasei bucale, bolnavul resimtind dureri vii, uneori senzatia de arsura in cavitatea bucala, accentuata de alimentele iritante, de condimente. La inspectia cavitatii bucale se observa hiperemie (roseata), edem, afte, uneori inflamatia se extinde la lueta, cuprinzand comisurile bucale si limba; se manifesta cu dureri la deglutitie, febra."

Sursa:http://www.informatiamedicala.ro/stiri-medicale/STOMATITA-9.html

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează