| gabi26c a întrebat:

Cine ne plateste concediul medical-eu mi-am rupt piciorul si de 2 luni stau acasa, sefii mi-au spus ca nu au cum sa-mi plateasca concediul, pentru ca nu le vine nici un ban de la stat si ei sunt scutiti de 0, 8% la plata cartii de munca, atunci eu imi pun intrebarea de ce mai muncim cu carti de munca daca nu beneficiezi de concediul medical, numai pentru faptul ca nu platesc spitalizarea pentru ca in rest cand intri in spital dai bani fara numar de la portar pana la doctor, ajung la concluzia ca niciodata nu vom ajunge in spital sa numai dam bani, mai ales cand vezi ca stau cu buzunarele cat mai aproape de tine.Sincer imi este scarba de sistemul nostru din spital, chiar daca am 27 de ani, mai ales ca in ultimul an am tot umblat prin spitale.Va multumesc si as dori un raspuns.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
miruna-apostol
| miruna-apostol a răspuns:

Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă de către angajator, în funcţie de numărul de angajaţi astfel: până la 20 angajaţi - din prima zi pînă în a 7-a zi de incapacitate; între 21-100 angajaţi - din prima zi până în a 12-a zi de incapacitate; peste 100 de angajaţi - din prima zi pînă în a 17-a zi de incapacitate.
Din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începînd cu: ziua următoare celor suportate de angajator şi pînă la data încetării incapacităţii temporare de muncă.
Angajatorul are obligatia sa calculeze si sa vireze casei de asigurari de sanatate cota de contributie pentru concedii si indemnizatii. Poate că nu au făcut plăţile lunare, de aceea se eschivează şi nu-ţi plătesc concediul medical la care ai dreptul, conform art. 1 din Ordonanţei de Urgenţă 158/2005.
Poartă o discuţie cu şefii tăi şi spune-le că refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiei de concediu medical constituie contravenţie şi se sanţionează.
Sănătate multă!

4 răspunsuri:
| nicky a răspuns:

Eu stiu ca patroni trebuie sa-ti plateasca concediul medical si lor le deconteaza statul dar cel mai bine du-te la directia muncii intreaba si daca iti confirma si ei poti sa faci o plangere impotriva lor. Eu stiu ca sunt obligati sa-ti plateasca medicalul.

| 1985 a răspuns:

Sunt obligati sa iti plateasca concediul fara doar...si poate! nu exista asa ceva, mai ales ca ai carte de munca.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu e drept ce ti se intampla, dar nu arata cu degetul spre patron ci pre statul roman.
Un patron cu putini angajati, care mai este si in pierdere pe deasupra, nu poate suporta astfel de cheltuieli decat daca se imprumuta de la camatari pana cand statul ii vireaza banii pe care ii cheltuieste cu tine (pentru ca bancile nu aproba imprumuturi la firme in pierdere). Eu am o angajata la firma mea in concediu prenatal, si am imprumutat bani de la parinti pentru concediul ei...si tot astept de cateva luni sa mi-i dea statul inapoi. Daca parintii n-ar fi avut sa ma imprumute insemna ca eu eram bulangiu? De fapt bulangiu e statul pentru ca ia o gramada de impozite pe salarii, iar cand angajatul are nevoie de bani, ii obliga pe patroni sa plateasca URGENT sub sanctiunea amenzilor.

| andutu a răspuns:

Sincer in romania daca nu intri cu ambulantza in spital nu poti sa scapi de banii de la portar, dar ii dai la doctor, pentru ca, treaba e aia ca vine la tine si iti spune ca daca nu ii dai banii nu te face bine si te trimite acasa cu un sirop sau o alifie etc...