| fluturascolorat a întrebat:

Pareri pro si contra despre Logest

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
1 răspuns:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Ţi-am dat detalii ( la cazul general ) şi ţi-am spus de ce NU le recomand - vezi răspunsul meu din 19 Decembrie 2013 :
http://www.tpu.ro/......-logic-ca/

Din păcate, NU am o părere "pro" :(



Dacă discutăm "SPECIAL" de Logest, atunci apare următoarea discuţie - bine subliniată în Prospectul acestora :

"Când nu trebuie să se utilizeze Logest?
Nu utilizaţi contraceptive orale combinate dacă suferiţi de oricare dintre afecţiunile menţionate mai jos. Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile menţionate, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Logest. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să utilizaţi un alt tip de contraceptiv oral sau o cu totul altă metodă (non-hormonală) de control al sarcinii.
 Dacă aveţi sau aţi avut vreodată o tulburare care să afecteze circulaţia sângelui, îndeosebi acele afecţiuni legate de tromboză (formarea unui cheag de sânge) în vasele de sânge ale picioarelor (tromboză venoasă profundă), ale plămânilor (embolism pulmonar), ale inimii (infarct miocardic) sau ale oricărei alte părţi a corpului (vezi, de asemenea, pct.,, Contraceptivul oral şi tromboza").
 Dacă aveţi sau aţi avut vreodată un atac vascular cerebral (determinat de către un cheag de sânge sau o ruptură a unui vas de sânge al creierului).
2
 Dacă aveţi sau aţi avut vreodată o afecţiune care poate fi un prim semn al infarctului miocardic (cum ar fi angina pectorală sau durerea în piept) sau al atacului vascular cerebral (cum ar fi atacul ischemic tranzitor sau atac vascular cerebral minor reversibil).
 Dacă aveţi antecedente de migrenă însoţită de simptome vizuale, tulburări de vorbire sau senzaţie de slăbiciune sau amorţeală la nivelul oricărei părţi a corpului dumneavoastră.
 Dacă aveţi diabet zaharat cu afectare vasculară.
 Dacă aveţi sau aţi avut pancreatită (inflamaţie a pancreasului) asociată cu concentraţii crescute ale substanţelor grase în sângele dumneavoastră.
 Dacă aveţi icter (colorarea în galben a pielii) sau boală hepatică severă.
 Dacă aveţi sau aţi avut un tip de cancer care poate să crească sub influenţa hormonilor sexuali (de exemplu cancer de sân sau al organelor genitale).
 Dacă aveţi sau avut o tumoră hepatică benignă sau malignă.
 Dacă aveţi orice fel de sângerare vaginală inexplicabilă.
 Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că s-ar putea să fiţi gravidă.
 Dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la gestoden sau etinilestradiol sau la oricare dintre celelalte componente ale Logest.
Dacă oricare dintre aceste afecţiuni apar pentru prima dată în timp ce utilizaţi contraceptivul oral, întrerupeţi imediat utilizarea acestuia şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră. În acest timp puteţi utiliza metode contraceptive non-hormonale. Vezi, de asemenea, pct.,, Informaţii generale" în cadrul paragrafului următor.
...
2. ÎNAINTE DE A UTILIZA LOGEST
Ce trebuie să ştiţi înainte de a utiliza Logest?
 Informaţii generale
În acest prospect, sunt descrise câteva situaţii în care trebuie să întrerupeţi utilizarea contraceptivului oral sau în care siguranţa utilizării contraceptivului oral poate fi diminuată. În astfel de situaţii nu trebuie să aveţi contact sexual sau trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare non-hormonale, de exemplu: să utilizaţi prezervativul sau altă metodă de barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau a temperaturii locale. Aceste metode nu pot fi sigure deoarece contraceptivul influenţează modificările obişnuite alte temperaturii locale şi ale mucusului cervical care apar în timpul ciclului menstrual.
Ca toate contraceptivele, Logest nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere sexuală.
 Înainte de a începe să utilizaţi Logest
Dacă este utilizat contraceptivul oral combinat în cazul în care suferiţi de oricare dintre afecţiunile menţionate mai jos s-ar putea să fie necesar să fiţi monitorizată cu atenţie. Medicul dumneavoastră vă poate explica aceasta. De aceea, dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Logest.
 Fumaţi.
 Aveţi diabet zaharat.
 Sunteţi supraponderală.
 Aveţi hipertensiune arterială.
 Aveţi o boală a valvelor inimii sau o anumită tulburare a ritmului inimii.
 Aveţi inflamaţie a venelor (flebită superficială).
 Aveţi varice.
 Cineva dintre rudele dumneavoastră directe apropiate a avut tromboză, infarct miocardic sau atac vascular cerebral.
 Suferiţi de migrenă.
3
 Suferiţi de epilepsie.
 Dumneavoastră sau cineva dintre rudele dumneavoastră directe apropiate aveţi sau aţi avut concentraţii crescute ale colesterolului sau trigliceridelor (substanţe grase) în sânge.
 Oricine dintre rudele dumneavoastră directe apropiate a avut cancer de sân.
 Aveţi boală hepatică sau a veziculei biliare.
 Aveţi boală Crohn sau colită ulcerativă (boală intestinală inflamatorie cronică).
 Aveţi lupus eritematos sistemic (LES, o boală care afectează pielea de pe întreaga suprafaţă a corpului).
 Aveţi sindrom hemolitic uremic (SHU), o boală care afectează coagularea sângelui şi care determină insuficienţă renală).
 Aveţi siclemie.
 Aveţi o afecţiune care a apărut pentru prima dată sau s-a agravat în timpul sarcinii sau al utilizării anterioare a hormonilor sexuali (de exemplu: pierderea auzului, o boală metabolică numită porfirie, o boală a pielii numită herpes gestaţional, o boală neurologică numită coreea Sydenham).
 Dacă aveţi sau aţi avut chloasmă (pete cutanate de pigmentare cafenii, mai ales la nivelul feţei); în acest caz trebuie să evitaţi expunerea excesivă la lumina solară sau radiaţiile ultraviolete.
 Daca prezentaţi angioedem ereditar, estrogenii exogeni pot induce sau accentua simptomele angioedemului.Trebuie să vă adresaţi medicului imediat ce apar simptome ca inflamari ale feţei, limbii şi/sau faringelui şi/sau dificulăţi la înghiţire sau urticarie alături de dificultăţi de respiraţie
Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus apar pentru prima dată, reapar sau se agravează în timp ce utilizaţi contraceptivul, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Contraceptivul oral şi tromboza
Tromboză înseamnă formarea unui cheag de sânge care poate bloca un vas de sânge.
Tromboza poate apare câteodată la nivelul venelor profunde ale piciorului (tromboză venoasă profundă). Dacă acest cheag de sânge este mobilizat de la nivelul venei în care s-a format poate să ajungă şi să blocheze arterele din plămâni, determinând aşa-numitul,, embolism pulmonar". Tromboza venoasă profundă apare rar. Riscul aparitiei tromboembolismului venos este maxim in cursul primului an cand femeia foloseste pentru prima oara un COC Poate să apară şi dacă nu utilizaţi contraceptivul oral. Poate să apară, de asemenea, dacă rămâneţi gravidă. Riscul de apariţie este mai mare la persoanele care utilizează contraceptivul oral decât la cele care nu îl utilizează dar nu la fel de mare cum este cel din timpul sarcinii.
Cheagurile de sânge pot, de asemenea, să apară, foarte rar la nivelul vaselor de sânge ale inimii (determinând un infarct miocardic) sau ale creierului (determinând un accident vascular cerebral). Cheagurile de sânge pot să apară foarte rar şi la nivelul ficatului, intestinului, rinichilor sau ochilor.
Foarte rar tromboza poate determina invaliditate permanentă sau poate pune în pericol viaţa.
Riscul de apariţie a infarctului miocardic sau al accidentului vascular cerebral creşte pe măsură ce înaintaţi în vârstă. Nu trebuie să fumaţi când utilizaţi contraceptivul oral, mai ales dacă aveţi vârsta peste 35 ani.
Dacă apare hipertensiunea arterială în timp ce utilizaţi contraceptivul oral, vi se poate spune să întrerupeţi utilizarea acestuia.
Riscul de apariţie a trombozei venoase profunde este temporar crescut ca urmare a unei operaţii sau imobilizări (de exemplu: când aveţi un picior sau ambele picioare în ghips sau în atele). Riscul poate fi şi mai mare la femeile care utilizează contraceptivul oral. Spuneţi medicului dumneavoastră că utilizaţi contraceptivul oral, cu o perioadă de timp destul de mare înainte oricărei spitalizări sau intervenţii chirurgicale programate. Medicul dumneavoastră vă poate spune să întrerupeţi utilizarea contraceptivului oral cu câteva săptămâni înainte de efectuarea intervenţiei chirurgicale sau în orice
4
moment al perioade de imobilizare. Medicul dumneavoastră vă va spune, de asemenea când puteţi să reîncepeţi să utilizaţi contraceptivul oral după ce v-aţi însănătoşit.
Dacă observaţi semne posibile ale unei tromboze, încetaţi să utilizaţi contraceptivul oral şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră (vezi, de asemenea,,, Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră").
Drajeul şi cancerul
Cancerul de sân a fost diagnosticat puţin mai des la femeile care utilizează contraceptivul oral decât la cele care nu utilizează şi care au aceeaşi vârstă. Această uşoară creştere a numărului diagnosticelor de cancer de sân dispare treptat în decurs de 10 ani după întreruperea utilizării contraceptivului oral. Nu se ştie dacă diferenţa este cauzată de către contraceptivul oral. Această diferenţă s-ar putea datora frecvenţei mai mari a controalelor medicale, care au permis diagnosticarea mai precoce a cancerului de sân.
În cazuri rare, a fost raportată apariţia tumorilor hepatice benigne şi, chiar mai rar, a tumorilor hepatice maligne la femeile care utilizează contraceptivul oral. Aceste tumori pot fi cauza unor sângerări interne. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat dacă observaţi apariţia unei dureri severe în abdomenul dumneavoastră.
Cel mai important factor de risc al cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirusul uman (HPV). Unele studii epidemiologice au indicat că utilizarea îndelungată a COC poate contribui în mod suplimentar la creşterea acestui risc dar nu există încă consens referitor la măsura în care aceste date pot fi atribuite unor factori de confuzie, de exemplu: screening-ul pentru cancerul de col uterin sau comportamentul sexual inclusiv utilizarea metodelor contraceptive de barieră.
...
Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră
Controale medicale regulate
Când utilizaţi contraceptivul oral, medicul dumneavoastră vă va spune să reveniţi pentru controale medicale regulate.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă:
 Observaţi orice modificare a stării dumneavoastră de sănătate, mai ales în cazul modificărilor prezentate în acest prospect (vezi, de asemenea,,, Nu utilizaţi Logest" şi,, Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Logest"; nu uitaţi atenţionările referitoare la rudele dumneavoastră directe apropiate).
 Simţiţi o umflătură la nivelul sânului dumneavoastră.
 Intenţionaţi să utilizaţi alte medicamente (vezi, de asemenea,,, Utilizarea altor medicamente").
 Urmează să fiţi imobilizată sau să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală (adresaţi-vă medicului dumneavoastră cu cel puţin 4 săptămâni înainte).
 Aveţi sângerare vaginală neobişnuită abundentă.
 Dacă uitaţi să luaţi drajeuri în prima săptămână a unui nou ciclu de administrare şi aţi avut contact sexual în intervalul de 7 zile anterioare;
 Aveţi diaree severă.
 Dacă sângerarea menstruală nu a apărut de două ori la rând sau credeţi că sunteţi gravidă (nu începeţi un nou ciclu de administrare până când medicul dumneavoastră nu vă spune că puteţi face aceasta).
Întrerupeţi utilizarea drajeurilor şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi semne posibile ale trombozei, infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral:
 tuse neobişnuită
 durere severă în piept care poate iradia în braţul stâng
 respiraţie îngreunată
 orice durere neobişnuită, severă sau prelungită sau atac de migrenă
 tulburări ale vorbirii
 modificări bruşte ale auzului, mirosului sau gustului
 ameţeli sau leşin
 senzaţie de slăbiciune sau amorţeală la nivelul oricărei părţi a corpului dumneavoastră
 durere severă în abdomenul dumneavoastră
 durere severă sau umflarea oricărui dintre picioarele dumneavoastră
Aceste situaţii şi simptome menţionate mai sus sunt descrise şi explicate mai detaliat în alte paragrafe ale acestui prospect.
...
4. REACŢII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Logest poate provoca reacţii adverse.
Anunţaţi medicul dumneavoastră când observaţi orice reacţie adversă, în special dacă este severă sau persistentă sau dacă apar modificări ale stării de sănătate care credeţi că pot fi provocate de contraceptive.
Reacţii adverse severe
Reacţiile adverse severe asociate utilizării contraceptivului oral, precum şi simptomele acestora sunt descrise în următoarele paragrafe:,, Contraceptivul şi tromboza/Contraceptivul şi cancerul". Vă rugăm să citiţi aceste paragrafe pentru informaţii suplimentare şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră atunci când este cazul.
Alte reacţii adverse posibile
Următoarele reacţii adverse au fost raportate de către cele care utilizează contraceptivul oral, deşi pot să nu fie determinate de către contraceptiv. Aceste reacţii adverse pot să apară în primele luni de utilizare a contraceptivului şi se ameliorează în timp.
Clasificare pe sisteme şi organe... " - SURSA = Prospectul de la linkul :
http://www.anm.ro/_/_PRO/PRO_6299_31.03.06.pdf?anmPage=835&ID=16691


Toate cele bune.

Întrebări similare