| Darko18 a întrebat:

Salut, am pojar si nu prea am mancat de o saptamana in afara de cateva mere si portokale si de doua zile am pofta de muraturi, insa am auzit ca nu este bine sa le mananci cand ai pojar (am auzit doar nu stiu daca este adevarat). cine imi spune si mie? Ce am voie sa mananc si ce nu cand ai pojar?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

Daca nu ai putut manca o saptamana, ar trebui sa treci treptat la o alimentatie normala ( poftele lasa-le pentru dupa 10-12 zile de la debitul rujeolei/pojarului!) --- mananca supe,salate, fainoase, branzeturi, lactate. Abia dupa 10-12 zile de la debutul bolii poti sa mananci orice iti place. Sanatate si numai bine!

| mgtow a răspuns:

In cazurile fara complicatii, rujeola este tratata prin repaus la pat si ingrijire la domiciliu. Tratamentul la domiciliu include medicamente ce nu au nevoie de prescriptie medicala si care au efect antipiretic (scad febra) si antialgic (scad durerea), asa cum este ibuprofenul sau alte medicamente din aceeasi clasa, precum paracetamolul. Aspirina este contraindicata la persoanele sub 20 de ani datorita legaturii sale cu aparitia unei afectiuni mai rare dar foarte grava, denumita sindromul Reye (afectare cerebrala si hepatica grava, ce are ca si cauza consumului de aspirina). Nu se folosesc antibiotice in tratamentul rujeolei decat daca apar complicatii bacteriene, cum ar fi pneumonia sau infectii ale urechii. In timpul bolii poate scadea concentratia de vitamina A din organism, ceea ce duce la aparitia sindromului de uscaciune a ochilor (xeroftalmie) si uneori orbire. Deficitul de vitamina A creste si riscul decesului datorita complicatiilor, mai ales la copiii sub 2 ani. Suplimente de vitamina A se recomanda pentru: copiii intre 6 luni si 2 ani, care sunt spitalizati datorita aparitiei complicatiilor; copii cu rujeola care au un sistem imunitar deficitar sau carente de vitamina A; toti copiii cu rujeola care provin din comunitati sau zone in care deficitul de vitamina A este recunoscut a fi o problema de sanatate.
Daca boala s-a instalat deja, se recomanda si consumul crescut de lichide; ochii trebuie menajati si odihniti, prin evitarea privitului la televizor pentru mult timp si asigurarea unei lumini de intensitate mai mica in camera; evitarea contactului cu persoane care nu au avut boala si nici nu au fost vaccinati. Copiii bolnavi de rujeola nu trebuie sa mearga la scoala cel putin 4 zile dupa aparitia eruptiei iar daca copilul nu se simte prea bine, poate lipsi si mai mult.

| dya00 a răspuns:

Daca ai mai mult de 2 saptamani de pojar, si boala este pe terminate, nu prea cred ca o muratura mica-mica ar strica, dar cel mai bine ar fi sa intrebi un doctor sau pe cineva specializat in medicina.