| PandaKK a întrebat:

Puteti sa imi explicati ce este creatina? Stiu ca te ajuta la sala.dar ce este mai exact? Cum se foloseste? Am un prieten care ia creatina de 1000. ce inseamna asta? Cum trebuie luata? Si daca cineva ia creatina si nu mai face sala o sa dispara progresul ca la steroizi? Si de unde pot lua asa ceva?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| MGica a răspuns:

Creatina este un compus natural. Ea se regaseste deja in organism, deci nu se pune problema introducerii unui element artificial. 95% din depozitele de creatina se afla in muschii scheletici. Este folosita in producerea energiei.

Aceasta energie se cheama Adenozin Trifosfat (ATP) si este important sa intelegem ca ATP-ul este combustibilul esential pe care organismul il recunoaste.
Depunerea unui efort de o intensitate scazuta (60% din maximul de efort sau chiar mai putin) utilizeaza sistemul aerob pentru productia de ATP. Persoanele care fac antrenamente la acest nivel scazut de intensitate nu vor beneficia de suplimentarea de creatina deoarece exista suficient oxigen pentru a crea ATP-ul necesar acestui tip de antrenament.

Antrenamentele care te solicita la o intensitate de 60-95% vor implica mai mult sistemul lactic (cel anaerob) pentru a produce ATP. Cu totii am trait-o pe propria piele probabil, momentul in care ajungem pe la repetarea a 6-a a unui set si incepem sa simtim cum "arde". Ceea ce se intampla de fapt este instalarea procesului de crearea a ATP-ului de catre sistemul lactic, din care este rezultat si acidul lactic.

Dar ce se intampla in momentul in care te antrenezi pana la intensitatea de 100%? Sistemul lactic deja nu mai face fata cu cerintele, asadar intra in rol sistemul fosfocreatin care produce ATP din ADP (adenozin difosfat).

ATP degaja energie prin cedarea unei molecule de fosfat (incepand cu 3 molecule). ATP devine astfel ADP (difosfat – 2 molecule). ATP-ul este regenerat preluand o molecula de fosfat de la fosfatul de creatina, transformand ADP in ATP.

Din dorinta de a ne stimula fibrele cu contractie rapida pentru ca muschii sa se dezvolte la capacitate maxima, antrenamentul nostru presupune utilizarea imperioasa a sistemului fosfocreatin. Acum cred ca e de inteles de ce productia de fosfat de creatina este strict necesara pentru a ne permite sa ne antrenam la o intensitate mai ridicata, stimuland mai multe fibre si in final contribuind la dezvoltarea masei musculare.


- Am avut si eu prieteni care au folosit, nu pot spune ca este rea dar nu este nici 100% naturala si buna, te pot asigura. Se administreaza o data pe zi, depinde de tipul antrenamentului, cand il faci, cum il faci. Muschii care sunt facuti la sala daca nu sunt solicitati ca si cand au fost facuti in fiecare zi, in timp se duc. Cei care nu se duc sunt cei care sunt lucrati natural ( dat cu sapa, spart, etc etc) lucruri naturale care-ti solicita muschii, astfel daca faci mult, in timp tii faci. La sala ii fortezi la maxim in fiecare zi si se fac prea repede.

0 răspunsuri: