| Sandrinna a întrebat:

Imi puteti da citeva retete pentru un tort sau chec gustos?

5 răspunsuri:
| AnnaSpiritualRavishment a răspuns:

Tort 'felie de lapte'

INGREDIENTE

Foi:
6 oua
120 g zahar
30 ml lapte
150 ml ulei
3 linguri gris macinat
3 linguri cacao
3 linguri faina
3 linguri miere
2 lingurite rase praf de copt
1 plic zahar vanilat
Crema:
400 g lapte condensat indulcit
400 ml smantana pentru frisca
200 ml lapte
15 g gelatina
2 linguri miere
1 plic zahar vanilat
Pentru ornat:
200 ml smantana pentru frisca
bomboane de ciocolata glazurate
MOD DE PREPARARE RETETA TORT "FELIE DE LAPTE"

Incepem cu pregatirea compozitiei pentru foi. Mixam galbenusurile cu zaharul si vanilia pana se lbesc si isi dubleaza volumul.
Amestecam faina cu praful de copt, cacaoa si grisul macinat si le incrporam in crema de galbenusuri. Adauagam apoi treptat laptele iar apoi ueiul si mierea si mixam bine.
Batem albusurile spuma cu un praf de sare ar apoi le inrporam usor in compozitie.
Impartim compozitia in trei si coacem 3 foi in tava rotunda (26 cm) tapetata cu hartie de copt.
Coacem foile la foc potrivit timp de 10-12 minute. Le lasam la racit pe un gratar, fara a le suprapune. Dupa ce s-au racit putem sa indepartam hartia de copt.
Ne ocupam apoi de crema. Amestecam laptele condensat cu 100 ml lapte.
Gelatina o hidratam in 6 linguri de apa rece timp de 5 minute. O amestecam apoi cu restul de lapte (100 ml) si o punem la foc mic pana se dizolva, avand grija sa nu fiarba.
Dam deoparte si adaugam 2-3 linguri din laptele condensat pana ajunge la o temperatura apropiata cu a laptelui condensat. Turnam apoi gelatina peste laptele condensat si amestecam bine. Adaugam si mierea si vanilia si omogenizam.
Separat batem smantana pentru frisca iar apoi o adaugam peste crema de lapte. Amestecam usor pana se omogenizeaza.
Pe un platou asezam un blat iar in jurul lui montam inelul pentru tort. Punem jumatate din crema de lapte iar apoi al doilea blat. Punem si restul de crema si acoperim cu ultimul blat.
Dam tortul la frigider pentru 3-4 ore sau chiar peste noapte.
Dupa ce a stat suficient la frigider, desfacem inelul de tort si ornam dupa preferinte. Eu am batut 200 ml smantana pentru frisca in care am adaugat 2 linguri de zahar pudra apoi am ornat tortul.

tort cu ananas

INGREDIENTE

Blat :
6 oua
180 g zahar
1 plic zahar vanilat
100 g faina
100 g amidon alimentar
4 LG cacao
2 lgt praf de copt
Crema :
500 g mascarpone
200 g smantana
sucul de la 1 lamaie
250 g zahar pudra cu aroma de vanilie
15 g gelatina granulata (1 plic si jumatate)
200 ml frisca lichida
1 conserva ananas (850 g)
Decor :
200 ml frisca lichida
50 g cocos
bomboane de cocos
ananas proaspat
MOD DE PREPARARE RETETA TORT CU ANANAS

Blat : mixam spuma tare albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul si zaharul vanilat. Batem albusurile in continuare pana se topeste tot zaharul, apoi incorporam pe rand galbenusurile, iar la final faina amestecata cu praful de copt, pudra de cacao si amidonul alimentar.
Compozitia obtinuta o intindem intr-o tava dreptunghiulara (34*38cm) si dam la cuptor. facem testul cu scobitoarea pentru a vedea daca s-a copt. Blatul racit il taiem in 3 parti.
Crema : hidratam gelatina in 100 ml suc de ananas (stors din compot), timp de 10 minute, apoi o topim pe foc mic, fara sa o fierbem, deoarece isi pierde proprietatile. Intr-un castron mixam mascarponele cu zaharul pudra, sucul de lamaie si smantana, incorporam cu grija gelatina topita. Ananasul il taiem bucatele mici si il incorporam la frisca batuta spuma tare. Frisca cu ananasul taiat bucatele o amestecam cu crema de mascarpone.
Intr-o forma de cozonac (15*31 cm) pe care o stropim cu putina apa rece si asezam o folie alimentara, asezam un blat de cacao insiropat cu suc din compotul de ananas, apoi jumatate din crema, alt blat de cacao insiropat, crema ramasa, iar deasupra ultimul blat de cacao insiropat si el.
Dam la frigider pentru minim 4 ore, apoi rasturnam prajitura pe o tava si o decoram.
Decor : fulgii de cocos ii rumenim putin intr-o tigaie, pe foc mic. Imbracam tortul in frisca batuta spuma tare, decoram cu cocosul rumenit. Deasupra asezam bomboane de cocos si bucatele proaspete de ananas

tort felicia

INGREDIENTE

Blat:
200 gr unt
200 gr zahar
6 oua
3 linguri cafea instant
3 linguri cacao
3 linguri lapte condensat
9 linguri faina
1/2 plic praf de copt
Stafide
Rom
Crema:
Un borcan piure de castane (350 gr)
200 gr unt
200 gr frisca lichida
Stafide
100 gr ciocolata
3 linguri lapte condensat
Alune de padure
Sirop de fructe de padure pentru insiropat blatul
Decor:
300 ml frisca lichida
Alune
Bomboane raffaelo cu crema de alune
Bilute de ciocolata
Banda de ciocolata:
400 gr ciocolata
100 gr unt
50 ml lapte
Si …o folie pentru ambalat cu buline…sau "pocnitori"
MOD DE PREPARARE RETETA TORT FELICIA

Blat:

Untul, zaharul, cacaua, cafeaua si laptele se pun intr-un vas pe foc si se lasa sa dea doua -trei clocote.

Stafidele le punem la inmuiat cu putin rom.

Se lasa la racit.Se separa ouale. Dupa ce amestecul s-a racit complet, se adauga pe rand galbenusurile. Apoi faina si praful de copt.La final incorporam albusurile batute spuma tare, amestecand incet cu o paleta.Adaugam si stafidele, pastram cateva si pentru crema.

Punem compozitia intr-o tava rotunda, tapetata cu hartie de copt si lasam la cuptor 35 de minute.Lasam pe un gratar sa se raceasca.

Crema:

Mixam frisca si o lasam la frigider.Topim ciocolata cu laptele condensat pe bain marine.

Mixam untul, adaugam ciocolata dupa ce s-a racit putin, apoi piureul de castane.

Adaugam stafidele inmuiate in rom si alunele de padure.Cateva alune le punem in ciocolata, le vom folosi la décor.

La final incorporam usor frisca batuta.

Taiem blatul pe orizontala, obtinand astfel trei foi de blat.Insiropam cu sirop de fructe de padure, pentru a mai atenua putin gustul puternic de cafea.

Punem crema intre straturile de blat.Imbracam in frisca si pe margini, astfel vom putea lipi banda de ciocolata.Lasam la frigider pana cand pregatim banda de ciocolata.

Pentru aceasta, taiem o fasie de folie putin mai lata decat inaltimea tortului.

Punem ciocolata impreuna cu untul si laptele la topit. Dupa ce s-a racorit putin, o asezam pe folie, intr-un strat suficient de gros ca sa acopere "bulele" din folie.lasam sa se intareasca.Va trebui s-o lasam atat cat sa ramana destul de maleabila cat sa se muleze pe tort,dar nici sa nu fie prea moale si sa curga.

Asa cum am spus, foarte mari emotii mi-a dat aceasta banda, dar in final cred ca rezultatul a fost acceptabil.

Punem din nou la frigider, pana cand banda de ciocolata se va intari ca sa putem dezlipi folia.

Dupa ce inlaturam folia, putem sa ornam cum dorim.Eu am folosit frisca, alune de padure, bilute de ciocolata si bomboane raffaelo cu crema de alune.

Chiar îi înteleg pe cei care urasc sa scrie reteta, vazand atata reteta ai putea crede ca tortul asta e cine stie cat de complicat si nu-i deloc asa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna!
Iti scriu niste retete din caietul vechi al mamei, nu stiu daca sunt prea grozave, dar asta e.
TORT
10 oua, 140 grame de nuci, 200 grame de zahar, bicarbonat.
Se coc 5 foi.
Crema:
4 oua intregi, 140 grame de zahar, un sfert de lapte, se bat pe abure pana se ingroasa.
Se freaca galbenusurile cu faina, zahar si se fierbe pe foc moale, se pune untul frecat.
In jumatate se pune rom si in jumatate cafea.
Se ard 6 linguri de zahar si se ung foile.
Deasupra se face glazura din albuse batute la abure cu 100 grame de zahar si se pune ciocolata rasa.
CHEC
500 grame de zahar, 500 g de faina, 300 g de unt, 8 oua, 500 g de rahat, 150 g de stafide, 150 g de nuci,cateva smochine,un pachetel cu zahar vanilat,coaja de lamaie sau portocala.
Intr-un castron,freci spuma zaharul cu untul.Din cinci in cinci minute sau imediat ce spuma creste,adaugi cate un ou,avang grija sa se incorporeze bine.
In continuare, torni putin cate putin faina,continui sa bati amestecul. Apoi pui smochinele si nucile taiate,adaugi stafidele, rahatul taiat in cuburi mici si pudrat cu faina, coaja de lamaie si zaharul vanilat.
Torni in tavi speciale de chec, pe care le-ai uns cu unt si tapetate.
Coci la cuptor, timp de 40 minute.
Te pup!

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Tort de portocale :

Ingrediente:
Blat simplu : 6 ouă întregi, 6 linguri zahăr (preferabil pudră), 6 linguri făină, 1 plic zahăr vaniliat, 1 praf de copt stins, eventual coajă de lămâie rasă.
Fructe : 1 kg. Portocale mai mici şi foarte coapte, eventual 100-200 gr. zahăr pudră.
Crema : 6 gălbenuşe, 200 gr. zahăr pudră, 100 gr. făină, 250 ml. Lapte, 3 linguri gelatină alimentară, 1 plic de zahăr vanilat, eventual frişcă.

Mod de preparare:
Blat simplu : Se separă gălbenuşurile de albuş în 2 vase.Se freacă zahărul cu gălbenuşurile şi zahăr vaniliat.Se bat spumă albuşele; se adaugă gălbenuşurile frecate, apoi făina + praful de copt + coaja de lămâie.Se amestecă uşor pentru uniformizare.Se goleşte compoziţia în tava tapetată cu ulei şi făină şi se coace cel puţin 30 min.Se verifică numai după 15 min.
Pregătire : Se curăţă portocalele de coajă (în prealabil se spală şi – eventual – se rade coaja portocalelor) şi se taie in felii rotunde. Se aşează într-un vas : un rând de zahăr pudră,un rând felii portocale, un rând zahăr pudră,..., deasupra se pune zahăr pudră.Se lasă 2-3 ore, până când portocalele îşi lasă zeama. Apoi se scurge siropul de la portocale într-o cratiţă mai mare.Blatul se lasă la răcit, apoi se rupe în bucăţi potrivite, care se pun în vasul cu sirop de la portocale.Cu feliile de portocală se tapează pereţii şi fundul unei cratiţe potrivite pentru a găzdui tortul,iar cele care rămân se introduc în cremă.
Crema : Se freacă gălbenuşele cu zahărul şi vanilia; se adaugă laptele,apoi frişca şi făina.
Toate acestea se amestecă,se fierb pe foc mic –amestecând continuu până la consistenţa dorită.
Când se uniformizează, se adaugă bucăţile de blat însiropat şi gelatina dizolvată; se amestecă uşor pentru a nu zdrobi blatul. Când se îngroaşă suficient, crema se goleşte în cratiţa tapetată cu portocale şi se lasă să se răcească. Apoi se ţine la frigider 2-3 ore şi apoi se răstoarnă (întoarce) pe un platou de tort.
---------------------------------------------------
Cheesecake de căpşuni :

Ingrediente - 8 portii :
Pentru blat : 4 oua separate, 120 g zahar, 120 g faina.
Pentru spuma de branza : 600 g branza proaspata de vaci, 800 g smantana proaspata, 5 galbenusuri de ou, 250 g zahar, 8 foi de gelatina.
Pentru glazura : 200 g jeleu de zmeura, sos de zmeura ( din 100 g zmeura strivita cu zahar)

Mod de preparare:
Prepararea blatului : Intr-un castron metalic incalziti la foc mic galbenusurile si zaharul. Luati de pe foc. Pe masura ce amestecul se raceste, adaugati albusurile.Adaugati faina cernuta si omogenizati compozitia cu telul. Asezati pe dosul unei tavi intinse de copt o hartie pergament, ungeti-o cu unt si turnati cu lingura compozitia intr-un strat de 1 cm grosime. Nivelati cu o spatula. Dati la copt si coaceti (pe dosul tavii) timp de 20 min la temperatura de 6 sau 200 gradeC.
Prepararea spumei de branza : Bateti smantana proaspata cu o lingura de lemn pana cand se intareste apoi adaugati branza de vaci si jumatate din cantitatea de zahar. Bateti amestecul pana la omogenizarea completa. Bateti galbenusurile de ou cu zaharul ramas. Inmuiati gelatina in apa rece cat s-o cuprinda, presati-o si topiti-o intr-o craticioara la foc mic. Adaugati galbenusurile de ou batute cu zahar in amestecul de branza si smantana, apoi incorporati rapid gelatina.
Finisarea prajiturii : Puneti blatul copt in forma si intindeti peste el un strat de 1 cm grosime de jeleu de zmeura, apoi umpleti cu spuma de branza si dati la rece. Dupa ce prajitura s-a racit scoateti din forma, taiati in 8 portii si decorati cu felii de capsuni proaspete si sprituri de frisca. Turnati in jur sos de zmeura.
Sfaturi: Acest desert se serveste foarte proaspat.
Floarea de frisca: turnati jumatate de lingurita de frisca in sosul de zmeura si apoi trasati cu o scobitoare arce de cerc, pornind din interiorul florii inspre afara.
---------------------------------------------------
Diplomat cu fructe :

Ingrediente :
Pt blat : 6 oua, 300gr zahar, 300 gr faina, 10 linguri apa; pentru crema : 6 oua, 50 gr gelatina, 200 gr zahar, 100 ml apa, 500 ml lapte, 1 lingura cacao

Mod de preparare :
Blatul : se bat albusurile de la 6 oua. Cand sunt tari albusurile, se adauga 300 gr. zahar treptat, continunad sa se bata. Dupa incorporarea zaharului, se adauga galbenusurile si se amesteca usor sa se incorporeze. In continuare se adauga cate o lingura de faina si se amesteca apoi o lingura de apa si se ameseca din nou. Se continua in acest fel pana se adauga toate cele 10 linguri de apa si toata faina. Se amesteca usor si de sus in jos, altfel albusele lasa aerul sa iasa si blatul nu va creste frumos. Blatul se pune intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu faina si se da la copt. Cuptorul va fi de la inceput bine incalzit si la foc tare, pana creste putin blatul apoi se da la foc potrivit. Cuptorul nu se deschide inainte de 25 de min altfel blatul se lasa.
Pt crema: Se freaca galbenusurile cu zaharul, separat se fiebe laptele, iar gelatina se topeste in 100 ml apa firebinte, cand fierbe laptele se pune peste galbenusurile frecate cu zahar si se pune la fier pana da un clocot. Apoi se amesteca cu gelatina si cu albusurile batute spuma. Acesta compozitie se imparte in trei, o treime in care se pune o lingura de cacao, iar in restul se poate pune putin zahar vanilat.
Preparare: se ia o cratita mare de 4-5 l in care se pun alternativ: jumatate din crema galbena, fructe taiate bucati, apoi blat: acesta se taie felii si se trece prin sirop apoi se stoarce prin presare cu degetele si se aranjeaza in forma de cochilie de melc peste fructe pana seacopera toata crema si fructele. In continuare se pune crema cu cacao si apoi din nou un strat de fructe, un strat de blat si apoi crema galbena din nou. Se da la frigider o zi. A doua zi se scoate din frigider se desprind marginile cu un cutit si se rastoarna pe un platou (eventual se poate incalzi putin fundul cratitei pentru a se desprinde mai usor). Se imbraca in frisca si se orneaza cu fructe.
---------------------------------------------------
Foret Noire - Franţa :

Ingrediente:5 oua, 250 g zahar, 1 praf de copt, 10-12 linguri lapte, 2 linguritre cacao, 200 g faina, 1 crema pentru prajituri"Dr. Oetker"(ciocolata sau caramel), 1 pliculet nes, 1/2 kg frisca, 1/2 kg visine fara sîmburi.

Mod de preparare:Albusurile se bat spuma; galbenusurile se freaca cu zaharul pîna se face spuma. Se adauga laptele, cacao, praful de copt si albusurile batute.Se pune la cuptor în tava tapetata. Dupa ce s-a copt si s-a racit aluatul se taie în doua.Se prepara crema dupa indicatiile de pe plic la care se adauga si nesul.Se insiropeaza primul blat (cît mai bine) se pune 1/2 crema, peste ea 250 g visine si 200 g frisca.Se pune cel de-al doilea blat însiropat, crema, visinile si frisca.Prajitura se poate face si fara a taia blatul în doua! Se orneaza deasupra cu frisca ramasa.
---------------------------------------------------
Tort Alcazar :

Ingrediente : 6 albusuri, 6 linguri zahar, 1 kg nuci date prin masina, vanilie, ulei.
Crema : 6 galbenusuri, 6 linguri zahar, 1 kg unt, 1 pahar lapte, 1 paharel cafea, 1 lingura cacao, 1 paharel rom

Mod de preparare : Se bat albusurile spuma cu zaharul si vanilia, se adauga nucile si se amesteca usor. Se pune compozitia intr-o tava dreptunghiulara, capitonata cu hirtie alba, unsa usor cu ulei, intinzindu-se cu lingura, ca stratul sa fie de grosime uniforma. Se coace la foc potrivit, iar cind este gata, se rastoarna pe un fund de lemn, se umezeste hirtia cu apa si se trge usor de pe tort. Se taie in doua sau trei foi egale pe lung si se unge fiecare cu urmatoarea
Crema: se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga laptele, cafeaua, se pune pe foc si se amesteca mereu pina ce compozitia incepe sa se ingroase, fara insa sa fiarba. Se ia de pe foc, se amesteca cu cacao si se lasa sa se raceasca. Se freaca untul spuma, se adauga romul si se amesteca cu compozitia fiarta; se freaca bine si se ung foile de tort. Tortul se imbraca cu aceeasi crema si se garniseste cu nuci pisate.
Mod de servire : Se serveste taiat in bucati triughiulare.
---------------------------------------------------
Tort Caprese - Italia :

Ingrediente:250 g migdale taiate marunt, 150 g ciocolata amaruie, 6 oua mijlocii, 200 g unt moale, 150 g zahar, sare, 1 lingurita coaja rasa de lamaie, 3 linguri zahar pudra. In plus: grasime pentru uns forma.

Mod de preparare:Se pun migdalele intr-o tigaie si se rumenesc fara grasime. Ciocolata, rupta bucatele, se topeste intr-o craticioara, pe baie de apa. Se freaca bine untul, zaharul si un varf de cutit de sare si se incorporeaza cate-un galbenus, apoi migdalele prajite, ciocolata topita si la urma de tot albusurile batute spuma si coaja de lamaie. Se toarna aluatul astfel obtinut intr-o forma (diametrul de 26 cm) unsa si se niveleaza. Se baga in cuptorul incins la 180? C si se coace aproximativ 45 de minute. Se scoate tortul din cuptor, se taie felii si se serveste caldut sau rece, presarat cu zahar pudra si - dupa gust - cu un sos de vanilie sau cu frisca batuta si fructe proaspete de padure.
---------------------------------------------------
Tort ciocolată :

Ingrediente : 9 oua, 1 puding ciocolata instant, 1 puding vanilie instant, 1 pahar lapte, 200 gr.ciocolata menaj, 1 cutie frisca, 1/3 pahar apa (lapte), 2 linguri zahar

Mod de preparare :
BLAT : Se folosesc 7 oua, se bat albusurile cu 2 de zahar apoi se adauga galbenusurile si puding instant de ciocolata se amesteca usor cu o paleta si se pune intr-o forma de tort care in prealabil a fost unsa cu unt sau este tapetata cu hirtie de pergament. Cuptorul trebuie sa fie incalzit de dinainte la temperatura de 180 sau pe 6. Se tine 25-30 minute la cuptor. Pe la jumatatea timpului se poate reduce temperatura la 4-5 =140-160 grade.
Crema vanilie : 1 pahar lapte se amesteca cu puding vanilie instant si cu frisca lichida cu mixer. Se pune la frigider.
Crema ciocolata : Ciocolata se rupe in bucati si se pune intr-un vas rezistent la foc se adauga apa (lapte) se tine pe foc pina se topeste ciocolata. (se poate face acelasi lucru la microwave timp de 1 minut). Cind se raceste se adauga 2 lingurite de unt. Se bat 2 albusuri dupa care se adauga 2 galbenusuri. Se toarna totul peste ciocolata rece si se amesteca usor. Crema se tine la frigider. Cind blatul este rece se pune deasupra crema de vanilie, apoi crema de ciocolata (se poate orna ) si se pune la frigider de preferat pina a doua zi.

Mod de servire : Se poate servi cu capsuni, cu frisca.
---------------------------------------------------
Tort cu şampanie :

Ingrediente : Un blat de biscuit cumparat, 100 g faina, 40 g zahar pudra, un galbenus, 50 g unt.

Mod de preparare : Din zahar, faina, galbenusuri si unt se framinta un aluat fraged care se pune intr-o forma de tort de 26 cm si se da la rece 35 min apoi se coace 15 min la foc potrivit si se lasa sa se raceasca. Se rastoarna pe un platou. Se incalzeste jeleul si se unge cu el blatul copt. Blatul de biscuit se taie pe 2 nivele. Se pune un nivel peste cel uns cu gem. Galbenusele si zaharul se bat spuma. Se amesteca pe rind cu sampania, coaja si sucul de lamiie. Se inmoaie gelatina, se dizolva si se amesteca cu crema de galbenusurile. Se bate frisca spuma si albusele. Se amesteca 100 g frisca cu ele si se incorporeaza in compozitia de galbenusuri. Jumatate din crema se pune peste blatul de biscuit si se aseaza al doilea nivel. Se aranjeaza restul de crema si se da la rece 60 min. Restul de frisca se bate spuma si se repartizeaza pe tort. Se aseaza din loc in loc cite o boaba de zmeura.
---------------------------------------------------
TORT DE SĂRBĂTOARE – Macedonia :

Ingrediente:
Blat : Spumă de 7 ouă, 140 g de zahăr, 140 g de nuci pisate, o lingură de făină, 50 g de ciocolată răzuită (pentru două blaturi).
Al 3-lea blat : 3 ouă bătute cu 3 linguri de zahăr + 3 linguri de făină.
Pentru cremă : 200 g de zahăr, 200 g apă, 200 g ciocolată menajeră rasă, 4 ouă, 6 linguri de zahăr, nucile măcinate.

Mod de preparare: Se bat spumă 7 ouă cu 140 g de zahăr. Se adaugă 140 g de nuci pisate, o lingură de făină, 50 g de ciocolată răzuită şi se pune la cuptor într-un vas înalt cu capacitate de 3 kg. Odată ce compoziţia s-a răcit se taie în două pe înălţime pentru a se obţine două blaturi.
Cel de al treilea blat al tortului se obţine astfel : se bat 3 ouă cu 3 linguri de zahăr iar la sfârşit se adaugă 3 linguri de făină. Se coace într-o tavă pentru torturi cu diametrul de 30 cm.
Pentru cremă : 200 g de zahăr se amestecă cu 200 g apă, se pune pe foc mic şi se face un fel de şerbet (să nu fie prea gros), se adaugă 200 g ciocolată menajeră rasă şi se amestecă cu restul ca să se topească. Separat se amestecă uşor 4 ouă cu 6 linguri de zahăr. Se toarnă peste compoziţia de mai sus care a fost luată de pe foc şi se mestecă uşor până se îngroaşă. Când aproape s-a răcit se pun şi nucile măcinate.
---------------------------------------------------
Tort diplomat :

Ingrediente : 500 ml frisca, 2 oua, 2 plicuri gelatina (20 gr.), 100 gr. zahar, 2 plicuri zahar vanilat, coaja de portocala, zeama de lamiie pentru insiropat piscoturi, esenta de rom si de vanilie, 1 cutie compot de ananas, fructe (struguri, 2 banane, 1 portocala, stafide, nuci), 250 ml frisca pentru ornat, eventual o lingurita de cacao

Mod de preparare : Se pune gelatina la inmuiat cu zeama de la compot si se lasa cam 1/2 de ora. Se bat albusurile cu mixerul pina devin tari, se adauga zaharul (inclusiv cel vanilat), iar la final cele doua galbenusuri. Se amesteca aceasta compozitie cu gelatina inmuiata si se pune pe foc mestecind incontinuu. In momentul in care compozitia capata consistenta unei smintini se da la o parte si se lasa sa se raceasca. In acest timp, se bate frisca pina devine tare. De asemenea, 3/4 din ananas, bananele, portocala se taie bucati mici si se amesteca. Peste ele se pun nucile maruntite si stafidele. Se amesteca fructele cu frisca. In compozitia cu gelatina se pun esentele (dupa gust), precum si coaja de portocala rasa. Se amesteca cele doua compozitii usor. Se ia o forma de tort (o cratita adinca) si se tapeteaza cu o punga pe fund si pe pereti. Se pune compozitia in cratita si se pun deasupra pe toata suprafata libera piscoturi insiropate usor (cu grija, sa nu se rupa). Se da la rece cam 1 1/2 ora. Dupa ce se intareste bine, se rastoarna pe un platou si se indeparteaza cu grija punga. Se imbraca tortul in frisca, dupa care se pun de jur imprejur jumatati de piscoturi insiropate. Deasupra se pun bucati de ananas, jumatati de boabe de struguri (se scot simburii foarte usor cu virful unui cutit ), bucati mici de portocala. Pentru un aspect deosebit, se foloseste un cornet pentru a orna cu frisca in care se pune putina cacao.

Mod de servire : Se foloseste o paleta speciala atunci cind se iau feliile de tort pentru a nu se rupe si nu se taie felii mari intrucit este un desert foarte consistent.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună! Te rog mult să încerci rețeta de tort a mamei mele. E fără blat, se face foarte ușor și e excepțional de bun, vei vedea!
http://zinnaida.ro/2011/12/29/tort-joffre-retete-culinare/

| Sandrinna explică:

Toate prajiturile sunt gustoase.multumesc )