| Mihaela2710 a întrebat:

happy Are cineva dintre voi reteta fondantelor? Va rog sa dati copy- paste, fara link-uri, please! puppy dog eyes

Răspuns Câştigător
| Meowww a răspuns:

Ingrediente:
-o cana mare de apa
-1 kg zahar
-2 lingure de otet
-1/2 pachet de margarina
-300 g faina
-300 g nuca macinata/ sau alune si biscuiti
-500 g ciocolata menaj
-50 ml ulei

Mod de preparare:
Batoanele sau bomboanele fondante sunt foarte usor de realizat, dar pot fi decorate intr-o multime de culori. Joaca-te cu culorile si cu decorarea bomboanelor si ofera un cadou facut chiar de tine persoanelor dragi



Pentru batoanele fondante, se face un sirop bine legat din o cana mare de apa, 1 kg zahar si 2 linguri de otet, peste care se adauga ½ de pachet de margarina. Dupa ce s-a racorit siropul, se adauga 300 g faina prajita - ingalbenita, 300 g nuca macinata sau alune si biscuiti pana se ingroasa. Se fac bilute, batoane sau chiar cutii pentru cadouri si se lasa la intarit timp de 2 ore, apoi se dau prin 500 g ciocolata menaj, topita cu 50 ml ulei pe baie de aburi.

Puteti folosi ciocolata alba pentru decorat, in care sa adaugati diferite nuante de colorant alimentar, iar apoi le puteti orna dupa indemanarea fiecaruia cu pasta de zahar. Daca simti ca-ti tremura mana si stii ca nu ai talent la decorat, poti doar sa presari diferite bombonele pentru decorat in diferite forme si culori, cand inca ciocolata nu s-a intarit de tot.



SFAT: Daca alegi sa faci bombonele fondante rotunde, dupa ce le modelezi, pune-le intr-un suport de bomboane compartimentat. Se vor topsi la un capat, dar in acel capat vei putea foarte bine sa pui batul pentru acadea.

Daca nu ai gasit bete pentru acadele, poti sa le inlocuieste cu bete pentru frigarui la care sa le ajustezi lungimea.

Mod de servire:
Batoanele fondante, se lasa la uscat pe o planseta tapetata cu folie de plastic, inainte de a fi servite.

3 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Vezi mai jos 2 reţete.

1) Bomboane fondante – de post :
Ingrediente Bomboane fondante de post:
500 de grame de zahar
zeama de la 1/2 de lamaie
1 lingura de miere
1 lingura de cacao (optional)
3 linguri de zahar – pentru caramelizat (optional)
100 de grame de alune de padure (optional)

Preparare :
500 de grame de zahar se pun intr-o cratita si se adauga atata apa cat sa fie zaharul umezit.
Se pregateste o pensula si un vas cu apa rece cu care se vor spala de cateva ori peretii vasului in care fierbe siropul, pentru a preintampina caramelizarea.
Se pune vasul cu sirop la foc. Indata ce va incepe sa fiarba, se va forma o spuma care trebuie indepartata cu lingura, doar de la suprafata.
Operatia de indepartare a spumei se repeta de cateva ori, de fiecare data fiind urmata de spalarea peretilor vasului cu ajutorul pensulei inmuiate in apa rece.Fierberea siropului pana la atingerea consistentei potrivite nu va dura foarte mult, deindata ce se observa ca nu se mai formeaza spuma, se va lua o proba introducand lama unui cutit in sirop, se lasa sa se raceasca putin si se ia o picatura intre degete, daca se va intinde formand o "coarda" este semn ca siropul este gata.
Dinainte trebuie sa avem un vas incapator depozitat in frigider, asa incat sa fie rece deja. In acest vas se toarna siropul si se adauga mierea si zeama de lamaie.
Se introduce in sirop mixerul si se mixeaza cu viteza mare.
Compozitia se va albi si va deveni tot mai vascoasa, in final avand consistenta unei smantani groase.
Ceea ce s-a obtinut este de fapt fondantul, care se poate folosi pentru glazuri (glazura prajiturii "amandina"), in amestec cu cacao sau diferite esente, ca baza a a unor creme (crema de cofetarie cu unt) si se poate pastra o perioada lunga, intr-un recipient bine inchis, la nevoie reincalzindu-se pana la obtinerea consistentei dorite (asemanatoare cu ciocolata topita, eventual se mai adauga putina apa). Pentru obtinerea bomboanelor am caramelizat 3 linguri de zahar cu alunele de padure.
Am macinat alunele caramelizate si am adaugat jumatate din fondant.
Am framantat pana la obtinerea unei compozitii omogene.
Am format bomboanele.
Restul de fondant l-am mai incalzit, l-am amestecat cu 2 linguri de apa si o lingura de cacao.
In compozitia vascoasa am scufundat pe rand bomboanele.
Bomboanele sunt moi, cu o consitenta fainoasa, specifica fondantelor, se pot glazura cu ciocolata dupa ce sunt modelate si vor avea un aspect si mai frumos. Acestea, insa, sunt absolut simple si toate ingredientele sunt de post.

SURSA :
http://www.retetecalamama.ro/......-post.html


2) BOMBOANE FONDANTE TRASE IN CIOCOLATA!
E o bucatica de dulce facut in casa cu gust bun si cu termen de valabilitate care nu trebuie citit pe ambalaj!

In plus pasta de fondant poate fii modelata si aromata dupa plac,se pot face figurine -mamarute, ratuste, cornete, bilute. oameni de zapada, arici…si ornate cu bombonici sau bucatele de ciocolata.

Pune intr-o cratita:
-1 kg. zahar
-1 pahar de apa
-1lingura de otet

Se pune la fiert la foc potrivit amestecand din cand pentru ca zaharul sa se dizolve.
Se fierbe siropul ½ ora verificand grosimea siropului dupa acest timp ca si la dulceata, sau incearca sa picuri de pe lingura un strop de sirop intr-un pahar cu apa rece.
Daca siropul este sufficient de legat, picatura nu se dizolva imediat in apa ci se prelinge spre fundul paharului.

Dupa fierbere se ia vasul de pe foc si se lasa sa se racoreasca.Cand compozitia devine albicioasa incepe sa masteci continuu pana se raceste complet.
Acum este momentul cand se pot adauga aromele dupa preferinta

-esenta de vanilie
-esenta de menta
-esenta de lamaie
-esenta de migdale …
(anul acesta an ales vanilia, menta si lamaia )

Poti colora compozitia cu, colorant alimentar daca vrei sa lasi fondantele simple apoi modeleaza fondantul dupa preferinta, poti face bilute, bastonase, banuti sau figurine.
Poti de asemenea sa pui compozitia intre 2 folii de plastic(folie alimentara) sa o aplatizezi cu sucitorul sis a decupezi cu formele de fursecuri, braduti, stelute,,,
Dupa formarea bombonicilor se pun la uscat pentru 1 zi in tavi de prajitura.
A doua zi daca vrei poti sa le glazurezi cu ciocolata.
PUNE PE BAIE DE ABUR ciocolata alba sau neagra la topit cu putina apa apoi scufunda pentru o clipa bomboanele in sosul de ciocolata.
Dupa acesta operatiune se pun din nou in tavi la uscat.

Daca vrei bombonele trase in ciocolata diferit colorate poti colora ciocolata alba in diferite nuante tot cu, colorant alimentar.

Dupa uscare se pot pastra in cutii cu capac pentru mai mult timp la loc racoros (asta daca nu le lasi la indemana copiilor care reduc substantial timpul de pastrare ).

SURSA :
http://adnanainbucatarie.blogspot.ro/......olata.html


Vezi şi alte reţete la linkul :
http://www.bucataras.ro/retete/bomboane-fondante-17022.html

http://www.gustos.ro/retete-culinare/bomboane-fondante.html

http://retete.flu.ro/reteta-fondant/

http://www.culinar.ro/......8/2/22360/

http://www.retete-culinare-diverse.ro/......eteta.html

http://www.sfaturiculinare.ro/......e-cu-nuci/

Toate cele bune.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna!
Nu am reteta, o poti vedea aici.
http://www.gustos.ro/retete-culinare/bomboane-fondante.html
Te pup, pa pa!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ca sa faci fondantul, stiu ca se foloseste un aparat special care e conectat la o sursa de apa rece.
Bagam in el zahar si apa, pornesti dracovenia si zaharul se omogenizeaza cu apa care se infierbanta printr-un sistem de incalzire cu micounde.La final zaharul se mesteca cu putere timp in care e racit ca sa pastreze in consistenta lui si apa plus amidon parca.