| xgd a întrebat:

Stiti vreo reteta de haiose fara osanza? Mi-e cam greata sa pun asa ceva intr-o prajitura, cu untul sau untura nu am probleme. Oricum, nici nu prea am cum sa fac eu rost de osanza :]]. Dau funda kiss

Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

În unele zone, "osânza" este termenul folosit pentru "haiul" de porc : acesta este o grăsime ce se află pe coaste, în zona burţii şi înconjoară rinichii/maţele ( stomacului/burţii ).

În locul acesteia se poate folosi şi untură obişnuită, sau unt/margarină.
Sau, poţi folosi un aluat de foietaj ( aluat franţuzesc ) - ori, poţi chiar cumpăra aluat de foietaj ( gata preparat )...


Vezi diverse reţete de haioşe la linkul :
http://davellaculinar.blogspot.ro/2009/01/haiose-cu-unt.html

http://www.bucatariaadrianei.ro/haiose-rapide-cu-magiun/

http://artaculinara.com/forums/topic/3305-haioase/

http://www.culinar.ro/......42/2/7586/

http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/patiserie/haios.html

http://www.bucatareselevesele.ro/......eszta.html

http://prajituri-mancaruri.blogspot.ro/2012/03/haiose-hajas.html

* aluat de foietaj - http://www.lalena.ro/145-reteta-Foietaj-de-casa-reteta-rapida.html


Toate cele bune.

5 răspunsuri:
| Oana92 a răspuns:

Exista aluatul gata facut de cumparat din magazin, e ieftin si practic. Il gasesti in principiu la raionul de congelate, fie in cutie sub forma de cub, fie rulat. Sunt usor de folosit, se taie bucata de aluat si se pune gem, se indoaie si se pune la cuptor. Simplu si ieftin! Spor!

| vangaelis a răspuns:

Osanza e grasimea de la oaie. Nu prea sunt retete in care se foloseste osanza.
In schimb, sunt prajituri, piscoturi, saleuri care se folosesc untura de porc.

| xgd explică (pentru vangaelis):

Bine, dar osanz se foloseste la haiose. Nu pot face haiose fara osanza, ci cu untura?

| vangaelis a răspuns (pentru xgd):

Ce-i aia "haiose"? happy fii mai explicita

| xgd explică (pentru vangaelis):

Haiosele sunt niste prajiturele facute din aluat de foietaj, umplute cu gem sau rahat si pudrate cu zahar. E o reteta ungureasca, unde "hai" inseamna grasime, si toate retetele de pe net au grasime tocata, nu untura sau unt, si eu ma simt aiurea sa pun asa ceva intr-o prajitura. De aia am intrebat daca pot inlocui osanza.