| Kleb a întrebat:

Am 15 ani si 9 luni, recent m-am apucat de sala, daca iau 3 grame de creatina monohidrat zilnic pot pati ceva? Mentionez ca sunt perfect sanatos, acum o luna mi-am facut analize de sange si urina si nu am probleme nici cu rinichii.
*P.S: Cineva mi-a zis ca o sa am probleme cu ficatul si richii de la creatina, dar pe net am vazut ca prin studii s-a descoperit ca nu are nici o treaba, este adevarat?

Răspuns Câştigător
| Kevinn2000 a răspuns:

Poți păți și dacă ai peste 18-20 de ani, dapăi la 15-16?
Hai că îți explic eu cum stă treaba, dintre ce știu și eu.
Eu îți dau un sfat încă de acum: arunc-o / vinde-o sau dă-o cuiva de peste 18 de ani spunându-i riscurile acestui supliment.
Riscuri:
1) Poți face o boală la ficat sau la rinichi sau chiar la ambele, chiar dacă ești sănătos ( cazuri destul de rare ).
2) Riști să dai banii degeaba și să nu funcționeze pentru tine acest supliment, eliminând tot ceea ce conține suplimentul prin urină.
3) Este posibil să îți accelereze căderea părului dacă cineva de la tine din familie a chelit, de exemplu tatăl tău.
Dacă ești dispus să riști, doar pentru 15% mai multă energie în timpul antrenamentului, este problema ta. Având în vedere că alimentația contează cel mai mult, nu merită. Acest supliment nu are legătură cu alimentația din câte știu, te ajută doar la antrenament.
Și după cum am mai spus, este posibil să nu te ajute deloc.
Mănâncă mâncare sănătoasă, informează-te despre asta pe internet / dormi 7-9 ore pe zi / antrenează-te corect, cu un instructor dacă ai posibilitatea. Și antrenează-te cu greutăți mici, nu te epuiza prea rău, încă ești mic, zic eu. Dar depinde și de fizicul tău și de genetic totodată.

38 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Daca te hidratezi corespunzator nu vad de ce ai avea probleme mai ales daca este o creatina de calitate nu din CHINA, adica o creatina buna are niste substante care o fac solubila in corp, adica o fac sa de dizolve si sa ajunga acolo unde trebuie, eu am patit-o in trecut cu o creatina de 2 lei de la Redis, de aceea mare atentie ce suplimente folositi, pretul este doar primul pas, dar conteaza si alte lucruri precum compozitia, producatorul etc
Pe de alta parte nu vad de ce tu ai avea nevoie de creatina dar in fine, nu te va ajuta cu mare lucru, vei trage mai tare putin, vei obosi poate mai greu, te vei pompa putin ca aia retine apa in muschi, dar rezultatele nu vor fi nici de durata si nici de calitate.
Ceea ce ar trebui sa iei tu este o proteina.
Dar la 15-16 ani eu as recomanda sa faci sport fara niciun supliment ci suplimentele tale sa vina din mancare si atat!
Eu fac sala fara suplimente si imping lejer la piept cu 110 de kg, daca as lua oxid nitric de ex. m-ar ajuta sa imping mai mult cu 10-20% in maxim 2 saptamani, asa si cu ce m-ar ajuta asta?
O proteina buna in schimb...iti lucreaza si corpul si mintea sa zic asa. Dar cum spuneam ai o varsta in care aceste suplimente iti pot da metabolismul peste cap, stiu multi pusti carora suplimentele le-au dat mult mai multa acnee pe fata si corp,pentru ca vrei nu vrei toate suplimentele acestea contin E-uri, adica indulcitori,conservanti, arome etc si acestea sunt facute in laborator, cine mai crede ca proteina la cutie cea pura este doar proteina si atat fara pic de indulcitor, fara nimic adaugat este batut in cap!
Ca sa nu imi sara toti cunoscatorii in cap eu m-am reapucat de sala de 4 luni de zile, rezultatele pe care le aveam inainte cand am facut circa 6 ani erau satisfacatoare pe toate planurile.
Dar important este sa te tii de sport si sa nu abuzezi nici de antrenament si nici de suplimente pentru ca excesul nu face decat rau.
OSU!

| Violleta2022 a răspuns:

Da, iti afecteaza hormonal cresterea.
La varsta asta atat de micuta, nu ai voie sa iei aceste suplimente, pentru ca-ti afecteaza direct cresterea si dezvoltarea.
Este un motiv foarte serios, pentru ce asa ceva nu se prescrie si nu se recomanda copiilor si tinerilor pana la 20 de ani, avand repercursiuni grave asupra dezvoltarii corpului si organelor.
La varsta asta ai nevoie de mult sport si hrana sanatoasa, nu de sala, nu de creatina ori alte suplimente. Corpul tau le produce natural, in cantitatea de care are nevoie.

| Kleb explică (pentru Violleta2022):

Sala mi-a recomandat o medicul, am o problema si numai prin sala se poate rezolva...Si ca sa vezi, tot el mi-a zis ca sa nu mai cred in zvonul asta ''daca faci sala nu mai te dezvolti'' pentru ca e fals. Efortul stimuleaza hormonii care contribuie la creste..In fine, creatina iau numai de nevoie de dezvoltare rapida

| Violleta2022 a răspuns (pentru Kleb):

Poate ti-a recomnadata sala de fizioterapie, nu salile de intretinere pentru adulti.

| Kleb explică (pentru Violleta2022):

Nu sunt prost, nici surd, inteleg destul de bine si chiar doctorul mi-a recomandat cu ce greutati sa fac

| Sn4k3 a răspuns:

Nu patesti nimic, mai ales la 3g/zi.

| RobertMoon a răspuns:

Nu patesti nimic, stai linistit, nu te mai lua dupa Ana Maria sau toti specialistii astia care habar n-au ce e ala un supliment si se sperie pana si de creatina care e cel mai sigur si basic supliment laughing. Nu patesti nimic, sunt 3 grame care este extrem de putin, eu pe parcursul timpului am inghitit saci de creatina si nu am probleme nici cu rinichii, nici cu ficatul. Poti sa maresti doza si la 5 g. Eu n-am avut niciun efect advers de la creatina, poate uneori o mica stare de greata care mi-a trecut dupa max 15 min, dar nu din cauza creatinei neaparat poate si din cauza efortului, important e sa te hidratezi bine si sa nu te sperii daca te duci mai des la pipilica, e normal.

| RobertMoon a răspuns (pentru RobertMoon):

Am uitat sa mentionez ca am consumat creatina doar de la Dymatize, On si foarte putina de la Aptonia

| Kevinn2000 a răspuns (pentru RobertMoon):

Tu contrazici oamenii de stiinta? Cum ii poti garanta lui ca nu poate pati nimic?
Cred ca ai citit deja raspunsul meu, dar na, ce sa faci.
Daca nu ai patit tu nimic, nu inseamna ca nu a patit nimeni si nu poate pati nimeni. S-au facut multe studii despre creatina.
Daca vrei sa stii de unde stiu eu despre creatina si altele, l-am urmarit pe Andu Preda, la el am vizionat 2 video-uri despre creatina, dar mai urmaresc si pe altii. De fapt, urmaream, acum urmaresc mai rar.
Eu recomand creatina doar daca sunt de acord riscurilor, care sunt mici, dar tot sunt.
Daca la mine te refereai ca habarnuam ce-i ala un supliment, practic vorbesti in necunostiinta de cauza. Eu am folosit cateva luni creatina, pana cand a inceput sa-mi cada mai mult par decat de obicei, iar de cand nu am mai luat creatina, nu mi-a mai cazut aproape deloc.
In rest n-am avut probleme cu acest supliment.

| RobertMoon a răspuns (pentru Kevinn2000):

Dacă e sa o iei așa orice lucru are și o parte nasoală, eu m-am dat pe mine că exemplu + că majoritatea celor care au făcut cercetări dau creatina că fiind foarte sigură, dar e normal ca dintre atâția să fie unu, doi care despica firul in patru doar pentru a își aduce ei o "cercetare" în plus. Până la urma urmei ce ai vrea, să nu mai ia nimeni niciun supliment din cauză că a zis x si y ceva? Daca și creatina face rău care peste 95% din cercetători și sportivi zic că e sigura ce sa mai zicem de alte suplimentare. Cel mai bine e sa nu luam nici creatină, nici nimic decât ce ne-a pus mămica la pachet, un salamior și o bucățică de braza că aia e sănătoasă, nu? laughing

| Kleb explică (pentru RobertMoon):

Stiu frate, cel putin sala medicul mi-a recomandat-o deoarece am o problema osoasa la piept laughing Cica im opreste cresterea, si chiar medicul mi-a zis ca stimuleaza hormii de crestere atat timp cat o faci moderat

| RobertMoon a răspuns (pentru Kleb):

Am înțeles, daca tot ai menționat de partea cu stimularea hormonilor de creștere îți recomand să iei și Arginină de 1000mg 1 pastila seara înainte de culcare. Stimulează glanda hipofiza să producă mai mult hormon de creștere, iar după cum știm în somn aceasta glandă lucrează la capacitate maxima, iar în combinație cu Arginina care îi dă un boost e o combinație perfectă pentru tine, nu știam că ai problema cu hormonul de creștere.

| Kleb explică (pentru RobertMoon):

Ai inteles gresit, am o problema la piept, torace in carena sau asa ceva si prin sala il pot egala...Ma refeream ca atunci cand depui efort hormonul de crestere lucreaza mai mult si nu stagneaza cresterea in inaltime...Sunt totusi marunt, am 166 si as vrea sa ajung pe la 1.80 dar nu ma ajuta nici geneticul. Hmm mi-e cam teama sa iau pastile pentru asa ceva, poate astea sa dauneze in viitor?

| RobertMoon a răspuns (pentru Kleb):

Nu îți dăunează în timp, ba chiar te ajută. Eu îl recomand la copii care au probleme cu creșterea...arginina este un simplu aminoacid, dar este cel mai important care ajuta la declanșat hormonului de creștere al glandei hipofize (glanda care se ocupa de hormonul de creștere, deci o stimulează in mod NATURAL), eu am studiat Biochimia și știu multe lucuri legate de acest subiect.

| Kleb explică (pentru RobertMoon):

Nu stiu daca am neaparat probleme cu glanda, tata e cu maxim 1-2 cm mai inalt ca mine deci.

| RobertMoon a răspuns (pentru Kleb):

Pai în ritmul asta o să îl depășești la înălțime, chiar daca genetic nu vei fi un uriaș.

| Kleb explică (pentru RobertMoon):

Deci eu am 166 la 15 ani si 9 luni, tat vreo 167-168 si mama la fel..CREZI ca pot ajunge macar la 1.72?

| Kevinn2000 a răspuns (pentru RobertMoon):

Nu cred că are rost să-ți răspund, dar îți răspund, poate îți dai seama că aberezi total. Dar citește cu atenție și încearcă să înțelegi de data aceasta, ca să nu mai vii cu alt răspuns aberant.
Omul a spus clar că vrea să afle dacă este adevărat că se poate produce o boală de rinichi sau ficat dacă consumă creatină monohidrată, iar eu i-am răspuns că da, este posibil, dar sunt cazuri rare. De ce să nu-i spun adevărul?
Dacă toată lumea îi spune că este sigură și nu poate păți absolut nimic, iar el consumă și peste câteva luni află că se afla printre cazurile rare și făcea o boală la rinichi sau ficat? Sau poate la ambele?
Cu ce te ajută pe tine că îl minți și apoi nu-ți mai pasă de el dacă face vreo boală? Eu presupun că el vrea să afle adevărul, nu să fie mințit.
Chiar nu îți pasă deloc că unii oameni pot avea probleme de sănătate din cauza ta?

Eu nu am zis că nu vreau să nu mai ia nimeni creatină, ci doar că vreau să fie informați că există și reacții adverse destul de grave încât să-ți pui problema dacă merită într-o anumită perioadă a vieții.
Mai ales că el are 16 ani aproape, și știi și tu cred că nu e recomandată dacă nu ai minim 18 ani.

Și să-ți răspund și la ultima întrebare.
Pentru mine, da, e mai bine să nu iau niciun supliment ( încearcă să înțelegi noțiunea de supliment ), e de ajuns să mănânc mâncare sănătoasă și să iau din mâncare tot ce îmi trebuie, să dorm suficient și să mă antrenez corect.
Tot zici că nu ar fi suficient?
Pe lângă faptul că poți pune multă masă musculară în timp și fără suplimente, mai este ceva: unii nu vor neapărat să arate ca Hulk. Vorba vine, ai prins ideea. Pentru mine contează mai mult să fiu mai sănătos, nu să cresc foarte mult în masă musculară. Ba chiar să arăt aproape ca orice om normal.
( Eu nu-mi luam pachet la sală, deoarece nu cred că e bine să mănânci fix înainte să începi antrenamentul și nici imediat după antrenament. Cam cu 2 ore înainte și cu 2 ore după antrenament mâncam eu de obicei. )

| Kleb explică (pentru Kevinn2000):

Nici eu nu as vrea sa iau creatina sa arat ca Hulk, am o problema si asa as putea sa o rezolv mai repede, in fine... Daca ma duc cu analizele mele la un medic nutritionist el imi poate spune daca pot consuma sau nu creatina?

| Kevinn2000 a răspuns (pentru Kleb):

Nu știu, încearcă dacă vrei. Poate chiar îl poți întreba pe medicul de familie.
Eu doar ți-am răspuns la întrebare, decizia e a ta dacă vrei să consumi creatină. Dacă te va ajuta pentru problema ta, e încă un plus pentru tine, deci eu în locul tău aș consuma creatină.
Șansele reacțiilor adverse sunt mici, deci creatina este aproape sigură.

| Kleb explică (pentru Kevinn2000):

Am inteles, eu poate nici de sala nu ma apucam daca medicul nu imi recomanda. El nu a zis nimic de creatina, dar ma ajuta pe mine... Daca o sa iau normal ca o sa fiu responsabil, maxim 3 grame pe zi... Putin imi e teama ca voi face pietre la rinichi sau boli de rinichi/ficat

| Kevinn2000 a răspuns (pentru Kleb):

Eu cred că am făcut piatră la rinichi, am ceva tare în interiorul burții în partea stângă, dar uneori dispare și nu se mai simte, e exact cam ca o piatră reală de tare.
+ Că îmi cădea mai mult păr de la ea, chiar nu merita.
Am mai făcut și hernie abdominală, dar nu din cauza creatinei, ci din cauză că am încercat să fac cu niște greutăți mai mari la piept, de la 7-10 kg la 20 kg direct.
Dar asta după vreo 5-6 luni de lucrat cu cele mici, și doar 2 zile am făcut cu alea de 20 kg și doar la piept, atât. Deci să știi și tu că nu e bine să faci cu greutăți mari, mai ales dacă ești slab.
Normal se crește treptat greutățile. 6 luni faci cu alea mici, după mai crești puțin și iar faci 6 luni cu ele, apoi mai crești puțin și tot așa, eu așa aș face și așa o să fac după ce mă operează de hernie... Sper să mai am voie să fac sală sau măcar înnot, ceva.
Apropo, dacă iei creatină, să bei minim 2l de apă pe zi, e foarte important.
Succes!

| Cosmin86 a răspuns (pentru Kevinn2000):

De acord cu ce spui, dar as vrea sa te corectez cu un singur lucru: masa de dupa antrenament trebuie sa fie CAT MAI APROAPE de antrenament. Altfel, corpul tau o sa consume din masa musculara pentru refacerea glicogenului.

Ca sa refaci rapid glicogenul, fara sa consumi din masa musculara, baga ceva usor, gen 1 banana. Dar imediat dupa si sa fie o sursa de carbohidrati.

| Kleb explică (pentru Kevinn2000):

Sunt slab si am inceput cu 20kg la piept, eu zic ca nu e mult tu ce zici

| Kevinn2000 a răspuns (pentru Kleb):

20 kg fiecare ganteră. O ganteră se ține într-o mână, iar cealaltă ganteră în cealaltă mână. Nu vorbeam de halteră.
La noi la sală cea mai mare greutate a unei gantere este de 30 kg și este mare.
Nu cred că poți face tu cu 20 kg, poate doar cu haltera de 20.

| Kevinn2000 a răspuns (pentru Cosmin86):

Posibil să ai dreptate. Eu știam asta parcă de la Alex Stoian sau Andu Preda. Acum nu pot știi 100% sigur dacă sunt adevărate toate informațiile care eu cred că sunt adevărate, dar na, îmi asum.

| Kleb explică (pentru Kevinn2000):

Da haltera cu 20 laughing Cu gantere fac cu 7.5 pe o parte... Eu zic ca e destul de ok, nu?

| Kevinn2000 a răspuns (pentru Kleb):

Da, e ok. Dar nu crește mai mult minim 6 luni dacă ești slab.
Asta e părerea mea, dacă nu vrei să te riști, fă cum zic...
Dacă lucrezi cu greutăți mai mici, o să arăți mai bine la corp, dar cu greutăți mari, vei arăta tot cam la fel, doar că vei avea mai multă putere.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Kevinn2000):

Da si sursa, daca tot zici. Sa vad si eu concret cum zic happy

| Kevinn2000 a răspuns (pentru Cosmin86):

Te referi la ultimul meu comentariu?
Cred că nu l-ai înțeles. Pune tu pe cineva slab, să zicem eu care am 51 kg să lucrez cu greutăți mari, care să nu-mi permită ridicările executate corect și nici toate repetările ( 12 ) și o să vezi că nu pun pe mine, tot slab voi arăta la corp, am testat asta. Doar mi-a mărit puterea, puteam să ridic mai lejer greutățile mai mici, cu care lucram înainte de exemplu. ( Și nu vorbesc de greutăți prea mari, dar totuși, mai mari ca de obicei. Mă refer la biceps și triceps, doar la asta testasem, dar cred că și la restul grupelor de mușchi este la fel, adică de ce ar fi diferit? ).
Asta am văzut parcă într-un video de al lui Andu Preda. Ori în comentarii, nu mai țin minte exact, că am văzut mai demult. Dacă vrei când am timp o să caut, deși va dura mult să caut prin toate video urile și toate comentariile...
Mie mi s-a părut plauzibil și logic, am testat, am văzut că a funcționat și este cum am auzit / văzut, deci cred. Oricum nu cred că i-am dat un sfat rău de a lucra cu greutăți mici la început, iar apoi să crească treptat, nici tu nu cred că ai făcut referire la asta, în caz că erai doar curios.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Kevinn2000):

Nu, era vorba de comentariul meu la care ai raspuns, cu refacerea glicogenului (cel cu masa dupa antrenament sa fie cat mai apropiata de antrenament).

Doar daca ai timp.

| Kevinn2000 a răspuns (pentru Cosmin86):

Aaa, asta am văzut într-un video de al lui Alex Stoian mi se pare. ( Sunt cam 95% sigur )
Video-ul este postat cam acum 1 an mi se pare...
Când o să am timp, o să îl caut și îți las link. Nu îți garantez asta, dar sunt aproape sigur, oricum vreau să revăd unele video-uri.

| brokxy a răspuns:

Un coleg de al meu a luat nu stiu ce exact dar stiu ca pentru sala ca sa ii creasca muschi si a facut infarct la doar 16 ani si a mers a spital internat i-au interzis sa mai ia suplimente pentru muschi.De ce nu tii o dieta ca sa iti creasca muschii mai repede e mai sanatos. Ok daca ce iei tu e pentru energie nu stiu cum afecteaza doar ai grija la cele care iti promit masa musculara.

| Cosmin86 a răspuns (pentru brokxy):

Zi concret ce a luat, nume firma si nume produs. Probabil a luat oxid nitric sau alt tip de pre-workout, in niciun caz creatina.

Si ce diete pentru "masa musculara" stii, daca tot ai spus?

| Simpatic a răspuns (pentru Cosmin86):

Mai sunt niste compusi care contin cum ai zis oxid nitric si creatina dar imi scapa acum denumirea/brandul cel putin am intalnit in trecut, iti dau o forta si o pompare dar si daca stai prost cu inima patesti precum Cotabita, cu siguranta colegul ei a luat ceva in genul N.O. explode, stiu ca am luat eu in trecut si parca atunci avea in compozitie si creatina, acum vad ca numai are, m-am uitat pe fisa produsului.
Din pacate romanul nu are in educatie faptul ca inainte sa iei anumite substante (suplimente) cand faci efort este bine sa mergi la medic sa ceri analize si abia la urma daca totul iese bine sa incepi sa iei suplimentul repectiv...pe cutii scrie acest lucru -consultati medicul- dar noi nu tinem cont de acest sfat, si sa faci infarct (atentie corect este preinfarct, nu cum a spus colega noastra!) la 16 ani este nasol tare, practic ti-a luat ani buni din viata si nu stii cand urmeaza urmatorul sau cel fatal.

| laurentiutirei a răspuns (pentru brokxy):

A bagat steroizi? la 16 ani a facut infarct doamne fereste? cred ca a bagat prea mult danabol in ficat?

| brokxy a răspuns (pentru laurentiutirei):

Pai el vroia sa ii creasca muschii ca la un adult.Si mult mai repede. Nu am inteles obsesia asta niciodata.

| Kleb explică:

La analize (sange si urina) mi-a iesit totul foarte bine...O sa discut si cu un medic nutritionist dar cunosc multe persoane care au consumat creatina, spre exemplu un verisor, ia creatina de la 17 ani si acum are 29 si este perfect sanatos...Normal ca, daca in loc de 3grame iei 10 o sa ai probleme grave de sanatate