| Alex_Petre_1987 a întrebat:

Am și eu o întrebare legată de vitezele unei biciclete!!
Nu prea ma pricep cu vitezele la biciclete, așa ca vreau sa aflu care viteza este cea mai buna pentru a prinde multă viteza pe un drum drept, fără sa pedalez mult!

Răspuns Câştigător
| cristi202 a răspuns:

Fiecare foaie dela angrenajul pedalier are un numar de dinti, si fiecare pinion are un numar de dinti. Viteza consta in raportul dintre numarul de dinti de la angrenaj si numarul de dinti de la pedalier. Adica: daca ai lantul pe foaia mica de 22 si pe pinionul cel mai mare, de 30, raportul e 22/30, adica 0, 73, ceea ce inseamna ca la o invirtire de pedale, roata se va invirti doar de 0, 73 dintr-un ciclu, deci va face doar trei sferturi de rotire. E viteza cea mai mica, folosita pe urcusuri abrupte, pentru ca pedalezi foarte usor, dar ca sa inaintezi cit de cit, trebuie sa o faci repede pe teren normal, la urcus insa pedalezi normal, te misti incet, dar nu simti urcusul. La capatul celalalt e raportul cel mai mare, foaia de 32 cu pinionul de 11, cu un raport de 2.90, ceea ce inseamna ca la o invirtire de pedala, roata se invirte aproape de trei ori. Se foloseste pentru viteze mari, dar doar dupa ce ai pornit cu o viteza mai mica, altfel e greu de pornit cu ea, pentru ca se pedaleaza greu si incet, dar la viteza mare, pedalarea e normala, altfel, ar trebui sa dai bine si rapid din pedale ca sa iei viteza.
Acum, ce vrei tu e o chestie personalizata. Nimeni nu pedaleaza ca tine. Rar vei gasi o bicicleta cu care sa iei viteza pe drum drept fara sa pedalezi mult si sa o faci pe ultima viteza, la raportul cel mai mare. Mai ales ca la cursiere raportul poate fi chiar mai mare de 3, 2. Tu esti cel ce trebuie sa schimbe vitezele, clar lantul trebuie sa fie pe foaia mare, insa la pinioane, incit sa simti care e cea mai buna viteza pentru tine. Eu merg cu 48 pe foaie (a mea are 48-38-28, dar cele mai multe sunt 42-32-22, dar mai sunt si alte configuratii de foi) si 18 la pinion. Niciodata pe teren drept nu am coborit mai mult de 14 la pinion. Si asa am prins viteza de 40 de km la ora. Pe ultimul pinion am mers doar pe pante slabe la vale. Deci, tu trebuie sa vezi ce viteza folosesti ca sa mergi cit mai bine.

2 răspunsuri:
| AKARA0 a răspuns:

Foaia 2 cu pinionul 1, n-o să dai mult la pedale

| Zavoianu_Sebi_1998 a răspuns:

Foaia 2 cu pinionul 3, dai și ușor, prinzi și viteza, dar dacă chiar vrei sa prinzi viteza foaia 3 cu pinionul 1(cel mai mic )