| mariaelenagheorge a întrebat:

Buna ziua, as dori sa stiu totul despre handbal de ex:ce este faultarea etc.Rog seriozitate! Dau funda si ce vreti voi!

15 răspunsuri:
| Drimmero a răspuns:

@Anastasia, pai cum sa avem un dialog relevant despre fotbal cand tu spui ca hentul e acelasi lucru cu faultul? asta si un copil de clasa a 2-a stie sa diferentieze, nu exista in niciun regulament asa ceva,, e o aberatie de nedescris!

"Păcat că la nivel de realizări nu e nimic care să ateste aroganța asta a ta (gen vreo realizare relevantă pe plan sportiv sau să fii antrenor/arbitru/ceva care să conteze)." Stii, am mai jucat si eu fotbal prin timpul liber, am zeci de mii de meciuri probabil vazute in viata asta, e domeniul meu, chiar nu ai cum s-o dai cu mine aici. Ti-am explicat cazurile in care se da fault, esti tu prea fixista, faultul=orice actiune care nu are legatura cu mingea pe care le faci asupra adversarului, ti-am explicat dar n-ai fost atenta cazurile in care se considera fault, am mai omis cateva dar nu mai stau sa le exemplific, mi-e prea lene. Da, faultul inseamna lovire, se pune ca lovire orice branci, intrare, impingere pe care le faci asupra adversarului, piedica, fie voluntar sau involuntar (se mai intampla). Tu asta nu vrei sa intelegi, te-ai luat de cineva de aici ca a zis de atingere, nici tu nu stii ce vrei ))). Ma iei pe mine cu regulament, dar e clar cat ai inteles din fotbal daca imi spui ca hentul se considera fault, n-am ce sa mai zic mai mult de aici. Inca un pont bun iti mai dau, regulamentul e teoria, meciurile sunt practica, practica nu se pupa mereu cu teoria, regulamentul se schimba aproape an de an, apar noi reguli. Astept sa-mi spui tu ce e ala fault, chiar invata-ma, inca ceva, sa-mi argumentezi de ce hentul=fault ))) chiar m-ai facut curios, inseamna ca tot ce stiam despre fotbal e o minciuna, atatia ani irositi...
Nici nu e nevoie sa citesti regulamentul, e suficient sa vezi 2-3 meciuri si sa intelegi cum sta treaba, si ca sa-ti raspund, da, le-am citit, prea multa poliloghie in ele care nu se pupa mereu cu ce e in teren.


P.S Merci de block, acolo sa ramai!

| Zuzu1991 a răspuns:

Faultarea in TOATE sporturile e sa lovesti adversarul pe care nu ai voie nici sa il atingi, exceptie e rugby sau sporturi derivate cum ar fi asa zisul fotbal american (care e de fapt rugby american) unde placarea e un lucru permis, dar cu niste conditii foarte exacte sau e tot fault

| AnastasiaK a răspuns (pentru Zuzu1991):

Hai că iar îți dau motiv să mă înjuri laughing Ia zi, în ce sport nu ai voie să-ți atingi adversarul? laughing Strict pe subiect, legat de handbal, îți sugerez să verifici Regulamentul de Joc, la partea cu "Acțiuni permise" (8.1) și o să vezi că e clar precizat că e permis contactul corporal în anumite situații specificate acolo. Valabil pentru mai multe sporturi (evident, fiecare cu regulament propriu, dar unele procedee tehnice includ atingerea adversarului, iar tu zici că e interzisă big grin )

În rest...ok, lovirea se consideră fault. Dar doar lovirea? Nu cumva sunt ȘI ALTE SITUAȚII considerate fault?

Pentru cel care a pus întrebarea: există pe net regulamentul jocului, manuale de handbal și cursuri de la diverse facultăți. Pe alea trebuie să le cauți dacă vrei să știi "totul" despre handbal. Aici, după cum observi, ai șanse mari să ți se spună informații eronate sau parțiale și n-ai de unde să știi cum să le selectezi pe cele bune.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru AnastasiaK):

Tenis de camp, handbal, fotbal, basketball, inclusiv baseball, unde atingerea trebuie facuta NUMAI daca ai mingea SI este doar o atingere, nu o lovitura
si ca sa pun punctul pe i: la majoritatea sporturilor nu se considera fault daca lovitura nu e grava si se face din greseala sau implicit, cum ar fi din inertie (basketball, handball, etc.) chestia merge chiar pana la lovituri, insa chiar cu scuza asta, daca lovitura e destul de grava, se poate da fault
si nu cu intentie, sau in afara regulilor (la rugby american sunt niste reguli foarte, FOARTE clare cum sa iti atingi adversarul)

am scris tenis de camp, INTENTIONAT, la tenis de camp o sa spui ca nu ai cum sa te atingi, ei bine, cu ceva ani in urma o tenismenca romanca (nici nu mai stiu cum se numea, a ajuns sus dar nu cu adevarat sus) a avut un meci cu Serena RASISTA Williams, si au schimbat terenul, prin aceeasi parte si cum amandoua erau preocupate de meci, s-au lovit din PURA GRESEALA (vina ABSOLUT a amandorora), asa ca a doua zi RASISTU' DE TACSU' a lu' Serena RASISTA Williams a venit la conferinta de presa si a guitat ca romanca e "posibil" rasista angryangryangryangryangry

| AnastasiaK a răspuns (pentru Zuzu1991):

Tocmai ti-am zis ca la handbal atingerile sunt PERMISE (scrie negru pe alb în regulamentul pe care domnia ta nu s-a obosit sa-l citească). La fotbal LA FEL. Tu chiar habar n-ai ce înseamnă ATINGERE? Faptul că îți saluți adversarul bătând palma cu el e ATINGERE, îi dai mâna să-l ridici de jos, e ATINGERE, ții brațul ridicat în lateral în direcția lui în timp ce conduci mingea și îl atingi (fără să-l împingi), e tot ATINGERE, ba chiar un procedeu de protejare a mingii în timpul conducerii executat CORECT. Tu știi română? Vorbim aceeași limbă? Sau bagi pe translate și de acolo dificultățile de înțelegere? Cum dracu să zici că atingerile nu-s permise?

P.S. "o sa spui ca" - bă, mama Omida, calmează-te și nu mai scrie paragrafe întregi ca să-mi răspunzi la ceva ce nu am zis, dar "știi tu" că o să spun rolling on the floor

| Zuzu1991 a răspuns (pentru AnastasiaK):

Oke

| Drimmero a răspuns (pentru AnastasiaK):

"În rest...ok, lovirea se consideră fault. Dar doar lovirea? Nu cumva sunt ȘI ALTE SITUAȚII considerate fault?" In fotbal mai e o situatie ciudata cand se considera fault. Se numeste obstructionare, in 90% se intampla fara intentie, iar cele mai comune cazuri sunt intre fundasi si atacantii adversi atunci cand atacantii au o actiune in viteza si in fata lor apar fundasii si se lovesc de ei, unii arbitri aici dau fault +cartonas galben si automat lovitura libera (de obicei la marginea careului am vazut sa se intample fazele de genul) pentru fundas, altii lasa jocul sa continue, aici tin partea fundasilor pentru ca sunt victime colaterale, nu au cum sa evite contactul, se intampla pentru ca sunt acolo in acel moment, nu stiu cum sa explic sa se inteleaga si mai bine, practic atacantul intra in fundas dar primeste fault, cam asta e chestia, se pune ca obstructionare desi poate fi vorba de prea mult exces de zel din partea arbitrilor cand de multe ori nu exista vreo intentie de fault dar totusi e penalizata faza, dar mai sunt si obstructionarile alea voluntare pe care jucatorii le fac, se baga in fata jucatorilor adversi si ii opresc prin fault, ca sa faci diferenta intre obstructionare voluntara/involuntara trebuie sa fii atent la umarul fundasilor, faza venind din directia de atac, cand fundasul sta cu fata la atacant nu e fault, daca in schimb fundasul sta intr-o parte si cu umarul spre adversar e fault, ca ala intra cu pieptul direct in umarul lui, insa repet, e exces de zel si din partea arbitrilor, pe alea pe bune nu le vad, insa dau fault la cele care sunt involuntare, fundasul ar trebui sa intre in pamant ca sa-i lase culoar liber, insa el doar sta pe pozitia lui si asteapta lasand atacantul sa se manifeste pentru a-l opri la timp.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Drimmero):

Din câte știam eu, (și) în fotbal atât împinsul cât și trasul adversarului se consideră fault. Și parcă și hențul era băgat în fault.

Oricum, eu mă refeream la toate sporturile pentru că despre toate vorbea el. Păi în baschet există fault tehnic care nici măcar nu presupune atingere. În tenis nici nu cred (cu accentul pe "cred" că nu stau să verific acum) că e prevăzută în regulament ideea de fault care să implice lovirea adversarului. Așa că faultul e departe de a însemna strict lovire.

| Drimmero a răspuns (pentru AnastasiaK):

"Din câte știam eu, (și) în fotbal atât împinsul cât și trasul adversarului se consideră fault. Și parcă și hențul era băgat în fault." Trasul de tricou in careu fara a mai atinge adversarul sau sa-i dai la picioare se sanctioneaza cu penalty, impinsul gen umar la umar nu e fault, dar aproape orice atingere considerata neregulamentara e fault, poti sa intri si cu picioarele la adversar de exemplu si sa nu se dea fault, cu conditia sa atingi mingea mai intai si intentia ta sa fie pentru minge.
Hentul nu se considera fault, dar se penalizeaza ca un fault, adica cartonas galben/rosu/eliminare, penalty, lovitura libera, etc.

Fiecare sport cu faulturile lui si cu regulile lui.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Drimmero):

Păi și cum stabilești care e fault? Că în regulament (care de altfel la fotbal mi se pare scris foarte prost), toate alea sunt integrate în capitolul "fault și comportament nesportiv" sau cum se numea.

"Hentul nu se considera fault, dar se penalizeaza ca un fault," -> cum văd eu lucrurile: în regulament apare la faulturi, se penalizează ca un fault => de ce n-ar fi fault?

| Drimmero a răspuns (pentru AnastasiaK):

"Că în regulament (care de altfel la fotbal mi se pare scris foarte prost), toate alea sunt integrate în capitolul "fault și comportament nesportiv" sau cum se numea." Da, regulamentul e foarte interpretabil in fotbal, pe langa faptul ca e interpretabil mai sunt si tipuri de arbitri care nu aplica chiar ca la carte regulile. Unii lasa jocul liber fara sa fluiere orice intrare, altii inchid ochii la faulturi evidente de iti vine sa-i strangi de gat, altii dau unde nu e, toata lumea a vazut ceva regulamentar, doar ei vad ca e neregulamentar si asa incep scandalurile in fotbal, altii care sunt corupti si schimba total fata unui meci, iar aici sunt meciuri cu sutele pe care le stiu in istoria recenta, etc. Sunt si arbitri care folosesc regulamentul ca la carte, asta insemnand sa fluiere absolut orice lucru, chiar daca e minor si ar fi putut inchide ochii, deci e o adevarata nebunie, nu stiu vreun sport in care arbitrul sa-ti faca praf un meci, doar la fotbal vezi asa ceva. Comportamentul nesportiv inseamna injuratura, sari la bataie, tricoul dat jos dupa ce da un gol, scuipat, amenintare si tot asa.
Cat despre fault, nu orice intrare e fault, sunt deposedarile la minge numite tackling, asta insemnand sa atingi mingea, chiar daca adversarul cade nu e fault pentru ai atins mingea. Fault se considera cand lovesti adversarul mai intai, intrari la picioare care se pot lasa cu accidentari urate, practic nu ai nicio treaba cu mingea, iti lovesti adversarul, se mai considera fault si cand intensitatea loviturii e dura, o intrare usoara la picioare poate fi fault insa arbitrul sa lase jocul liber considerand ca nu a fost ceva periculos, dar sunt si intrari in care se lasa cu coloana rupta, picioare rupte si multe altele. In fotbal se mai da si jocul periculos care se pune ca fault, adica nici nu-ti atingi adversarul si se poate da fault. Ridici piciorul la nivelul capului unui adversar cand vrea sa o loveasca dar fara sa-l atingi arbitrul fluiera. Mai sunt si faulturile in atac cand incomodezi portarul atunci cand sare sa prinda mingea la o centrare, sau intri in el si il trantesti, si aici sunt mai multe tipuri de faulturi, trebuie sa ai ochi vigilenti ca sa vezi toate astea, unele faulturi sunt atat de subtile ca le vezi doar pe camera la reluare, nu o observi ca arbitru in intesitatea meciului, fotbalistii stiu sa joace si teatru mult, unii simuleaza faulturile pentru a primi cate un penalty, cate o lovitura libera, un rosu pentru adversar, astia ar trebui exclusi din sport.

" de ce n-ar fi fault?" Pentru ca nu e fault, ce faultezi acolo, mingea cu mana?))). Faultul se refera strict la lovirea adversarului, hentul e jocul cu mana, in alte sporturi ''hentul'' e jocul cu piciorul, cum e in handbal. Are si hentul asta anumite tolerante, nu orice atingere cu mana se incadreaza la hent, cand ai mana lipita de corp si atingi mingea cu mana nu e hent, trebuie sa fie departata de corp.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Drimmero):

"Faultul se refera strict la lovirea adversarului" Pai tocmai împotriva ideii ăsteia am argumentat până acum. Faultul NU se referă strict la lovire, per total e o încălcare de regulament, chit că se asociază din ce în ce mai mult cu lovirea adversarului, nu e mereu vorba despre asta. E o chestiune de terminologie care din punctul meu de vedere rămâne discutabilă, dar nu cu oameni care au argumente gen "nu e fault pentru că nu e fault" big grin

În rest, scrii mult pe lângă subiect. Nu te-am întrebat nicio secundă dacă orice atingere cu mâna se încadrează la henț sau ce e hențul, șiu foarte bine legile jocului de fotbal, mulțumesc, a trebuit să le învăț chiar, tocmai de aia îmi și permit să spun că-s scrise prost.

| Drimmero a răspuns (pentru AnastasiaK):

Uita-te mai intai la un meci de fotbal ca sa intelegi lucrurile, lasa regulamentul. Cine te-a invatat ca hentul=fault e idiot. Tocmai d-aia ti-am explicat ca n-ai priceput, am facut o comparatie intre fault si hent ca sa nu mai intrebi pe viitor de ce hentul nu se considera fault.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Drimmero):

Știu, întotdeauna cine nu e de acord cu expertul în fotbal Drimmero, e idiot. Am mai avut noi conversații despre fotbal și știu deja că tu le știi pe toate, e ok. Păcat că la nivel de realizări nu e nimic care să ateste aroganța asta a ta (gen vreo realizare relevantă pe plan sportiv sau să fii antrenor/arbitru/ceva care să conteze).

Am zis că mi-a zis cineva ceva? Sau am pus cumva o întrebare de bun simț, la care tu ai răspuns "nu e pentru că nu e"? Așa pot să-ți explic și eu ce e lovirea adversarului și după să-ți zic "cum să fie lovirea fault? Că lovirea e lovire!". Doar că eu am cam studiat logica prin facultate și nu-mi permit să vin cu pseudo-argumente d-astea imbecile.

Și stai liniștit, m-am uitat la mai multe meciuri de fotbal. Doar pentru că nu-s fană înfocată, nu înseamnă că n-am văzut niciunul. Dar tu regulamentul l-ai citit vreodată? Sau l-ai dedus de la TV? big grin Întrebarea e retorică, bineînțeles, că nu vei avea ocazia să răspunzi. Mi-am mai pierdut timpul prin mesaje cu alte "dezbateri", acum pass, chiar nu mai am răbdare.

| AnastasiaK a răspuns:

@Drimmero

Dacă nu înțelegi ceva, uneori e bine să taci măcar. Nu m-am băgat în ce înseamnă fotbal, nu am zis nici ce e, nici ce nu e. De henț, spre exemplu, dacă înveți să citești, o să vezi că m-am rezumat strict la a spune că e băgat la faulturi (legea 12, dacă nu mă înșel, iar dacă greșesc numărul, oricum tot în capitolul specificat anterior cu faulturile e) și te-am întrebat ce-l face să nu fie ca să evidențiez ceva.

Deci am pus niște întrebări din care reiese cât de prost e scris regulamentul ++ faptul că tu înțelegi sportul ăsta pe principiul "așa e pentru că așa e", dar e domeniul tău. laughing Măi, dă-o dracu...păi dacă doar atât aș fi în stare eu să explic despre sportul pe care-l numesc "domeniul meu", mi-aș arunca mănușile, cupele, medaliile, centurile, diplomele și aș intra frumușel în pământ. Stai liniștit, că pentru nelămuriri, când le am, am și pe cine întreba. Știi tu, oameni care au zeci de ani de studii și practică, nu de meciuri la televizor. Pe tine când te-am întrebat, te-am întrebat unde și când se difuzează, că la aia știu că te pricepi. big grin

Cu plăcere pentru block, scopul era să nu-ți mai văd răspunsurile, dar se pare că TPU nu cooperează.