| aleee5262 a întrebat:

Care sport de lupta pentru autoaparare si luptele de strada vi se pare cel mai eficient? Intr-adevar depinde de la persoana la persoana si la cat esti de antrenat. Dar vreau sa ma inscriu la lupte sa stiu sa ma apar si nu sunt sigur. Voi ce parere aveti? Cer doar niste sfaturi

10 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

MMA. Mi se pare cel mai cuprinzator.

| Vântulalb a răspuns:

Inteligenta!
Sa stii sa eviti lupta, indiferent pe cine ai avea in fata.

| Invictusman a răspuns:

Arte martiale mixte, luptele la sol se practica frecvent în ultima vreme, dacă vrei sa fi un luptător complet alege arte martiale, bjj sau poți și Taekwondo dacă îți place.

| Simpatic a răspuns:

Multi vor spune ca artele martiale mixte (MMA) dar strada nu e locul de lupte la sol si prize de genul ghilotina, ca nu ai un arbitru sau adversar pe care sa bati de 3 ori la podea si sa te lase, de obicei lupta pe strada se da din picioare pana unul cade, asa ca pentru acest tip de 'bataie' cred ca e suficient sa cunosti box sau kickbox, kickboxul are mai multe avantaje e de inteles de ce, ca folosesti si picioarele.
Dar sunt 2 chestii diferite una e sa faci un sport de contact ca disciplina si alta e sa ai o minte imatura sa te antrenezi intr-un sport de contact cu gandul ca te vei bate pe strada, si nu e vroba de tine foarte multi tineri fac sporturi de astea pentru acest lucru ca sa se bata...nimeni nu iti poate garanta ca un sport de contact este suficient, au fost destui luptatori buni care si-au luat-o pe strada, fie ca erau mai multi adeversari fie ca ala avea o ranga, lant, bata, spray paralizant etc
Sportul il faci pentru tine parerea mea.

| aleee5262 explică (pentru Simpatic):

Asa e. Eu nu vreau sa fac un sport doar cu ideea sa ma bat pe strada si sa fiu gata pe bataie, dar cand e cazul, trebuie sa te stii sa te aperi. As face un sport si pentru sănătatea mea dar sporturile de lupta sunt uneori utile. Ma gandeam la mma, kickbox sau taekwondo. Crede ma ca se iau de mine multe persoane din cartier in special aia de etnie roma ca asa li felu si sar la bataie. Dar eu is mai linistit de fel. In fine, mulțumesc de raspuns.

| Eireann a răspuns:

Krav maga e fix pentru autoaparare si lupte de strada (adica fara reguli, cu mai multi adversari sau daca adversarul are o arma). E o tehnica inventata de armata si o invata foarte multi bodyguards tocmai fiindca te ajuta in situatii reale, nu doar intr-un ring cu un arbitru.

| Simpatic a răspuns (pentru aleee5262):

A pai bine ca ai zis ca daca e vorba de astia de etnie roma,atunci se schimba foaia, fa frate un sport de contact din care inveti rapid bataie cum e Kickboxul.
Multa lumea ti-ar recomanda MMA dar ce nu stiu ei ca acela este un sport ce presupune multe discipline adunate, ca o tocanita din diferite stiluri, iar daca nu ai studiat cateva din acele stiluri nu doar ca va fi mai greu dar iti va lua mult timp sa inveti, pe cand boxul, kickboxul etc se invata mult mai repede pentru ca are putine tipuri de lovituri (comparand cu multitudinea de stiluri din mma) doar ca in box si kickbox e nevoie de practica, ca sa iti ramana mecanic invatarea loviturilor, adica le repeti si tot repeti pana le faci din instinct.
Am descris din ceea ce mai stiu si eu, am practicat box in adolescenta dar pentru mine, amator.

| AnastasiaK a răspuns:

Susțin și eu MMA-ul (asta în ideea în care pasiunea mea principală și "prima iubire" este sportul de contact în picioare). Într-adevăr, într-o luptă de stradă ar trebui să eviți pe cât posibil să ajungi la sol, DAR pe lângă partea de grappling, MMA-ul are în plus și faptul că te obișnuiești cu o mărime de mănuși mai apropiată de realitatea în care pumnul e gol, automat de aici vine și o altă gardă și un alt stil la lupta în picioare.

Acestea fiind spuse, părerea mea e că de "știut", nu știi să te aperi într-o situație reală de luptă pe stradă decât după câțiva ani buni de practicat sportul respectiv (fie el MMA, kickbox, muay thai, box, kyokushin etc), ani în care să fi avut și câteva meciuri. De ce meciuri? Pentru că alea sunt singurele în care o să te confrunți cu condiții cât de cât similare cu ce vei simți pe stradă: adrenalină, lovituri date cu putere și un adversar care nu o să se oprească dacă vede că te doare (lucruri care la un simplu sparring în sală nu se întâmplă).

Până n-ai ajuns la nivelul ăsta, din punctul meu de vedere, nu se cheamă că "știi" să te aperi, ci că ai făcut și tu un sport care s-ar putea să te ajute să te aperi sau care, chiar dimpotrivă, să te ajute să o încasezi.

| RobertMoon a răspuns:

Box și cam atât, pe strada nu îți trebuie cine știe ce tactica sofisticată de luptă, și chiar daca o înveți când ești în fața unei bătăi, scurte de obicei uiți totul.