| AvalohAlyn a întrebat:

Cum pot sa alerge atât de mult fotbaliștii la un un meci de fotbal? Adică 45 de minute pauza 15 minute apoi iarasi 45. Unii dintre ei sunt și foarte eficienți pe teren.
De exemplu cum aleargă fotbaliștii de la Oțelul Galați pe care toata lumea ii lauda pentru cât de mult aleargă.Iau ceva vitamine puternice? Probabil au condiție fizica dar chiar și asa oamenii obișnuiți dacă aleargă 15 min în ritmul ala și sa fie și atenți pe teren clar obosesc tare.Dar unii fotbaliștii zici ca nu au nici plămâni nici splina.Cum reușesc? Mereu m-am întrebat. Exista ceva secrete? Iau vitamine/suplimente și ii energizeaza tare? În afara ca se antrenează fizic dar totul are o limita fiziologica și ma refer la toți sportivii care aleargă mult.Cum reusesc? De exemplu echipa Oțelul Galați în ultimele minute au puterea de a alerga mult și eficient deseori la fel ca la începutul meciului.
Se face ca Dorinel Munteanu pune accent mult pe pregătirea fizica și Oțelul Galați echipa mea favorita ce o urmăresc și a cărui suporter sunt dar mai sunt și alte echipe a căror jucători aleargă mult și în tara și în străinătate nu numai Oțelul.Cum de reusesc?
Voi știți? Cum se poate adapta corpul la un efort atât de mare ca al fotbaliștilor care alearga tot meciul? Asta ma întreb.

3 răspunsuri:
| AnastasiaK a răspuns:

Trying not to be hater, așa că plec de la premisa că ai maxim 12 ani și îți explic:

Sportivul o să-l găsești definit prin niște cărți de biochimie ca fiind "normal de excepție". Deci nu vorbim de oameni "normali", adică non-sportivi. Că nu iei oameni din fața televizorului și îi pui pe teren. Deși ai să găsești oameni care nu sunt sportivi, dar fac sport, care ies la fotbal cu prietenii și pot alerga mai mult de 15 minute.

Însă nu e vorba de un secret, e vorba de sport, de antrenament. Fotbalul presupune efort mixt, asta înseamnă combinație de aerob+anaerob. Mai explicit: anaerobul e ăla intens, sprintul ăla ca să ajungi la minge de exemplu. Aerobul e alergarea mai "relaxată", chiar ajung să meargă în unele faze.

Deci, ca să rezumăm, ei în primul rând nu aleargă 90 de minute. În funcție de post și de ligă, vorbim în principiu de valori sub 10km pe meci. Dacă vrei, poți face 10km în 90 de minute doar mergând. În al doilea rând, cum am zis și mai sus, nu au mereu efort intens. Iar în ultimul rând, se antrenează fix pentru acel efort specific. Dacă nu ar fi diferență între ei și omul de rând, ar fi o problemă.

| TheGentleman a răspuns:

Bineînțeles că iau și vitamine și suplimente aprobate de agenția națională antidoping, dar și antrenament pe măsură

| idontreallycare a răspuns:

Salut. Cel mai probabil in urma tuturor antrenamentelor. Unde se depune foarte mult efort, la fel si munca. Eu, sportiv fiind, a fost foarte greu la inceput sa ma integrez. Dar, cu cat depui mai mult efort, cu atat mai mult poti duce. In timpul antrenamentelor inveti si cum sa fugi corect, ca nu trebuie sa alergi pe toata talpa, ci pe pingea(adica partea din fata a talpii)