| sopranaCadaverica a întrebat:

Cum pot sa capat o rezistenta fizica mai mare si sa imi inving teama? As vrea sa merg in drumetii montane si pot spune ca am fobie de inaltime, plus ca atunci cand urc/cobor un deal nu foarte abrupt, efectiv ma tarasc, mi se pare foarte greu, mi-e teama sa nu cad, sa nu ma dezechilibrez etc.
Ce ma sfatuiti inainte de a merge intr-o drumetie?
Sunt fata, am 20 de ani. Mentionez ca-s si cam plinuta.

3 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Pentru rezistență fizică e simplu: plimbări din ce în ce mai lungi. Alternezi cu alergări ușoare pe distanțe relativ scurte (câteva sute de metri). Cel puțin o zi pe săptămână urcat și coborât „N" etaje pe scări, crescând mereu N cu unul sau două „unități".
Pentru fobii - o vizită la psiholog. Asta dacă ai reale dificultăți (NU fizice) când începi să faci o excursie pe traseu deluros sau montan. Dacă e doar un disconfort - poate ai nevoie doar de un grup cu care să ieși, care să te ajute să fii bine.

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns:

Poti incepe cu mersul pe bicicleta; eventual printr-o padure apropiata. Iar cu drumetiile montane... un anturaj bun si pe trasee usor abordabile.

| Ursulet2019 a răspuns:

Buna, in primul rand vreau sa ti spun ceva ce cred ca deja ai mai auzit, dau eu titvoi spune: pentru a-ti invinge o teama trebuie sa faci exat lucrul de care iti este frica, iar un alt lucru important despre frica este ce spunea filozoful indiam Osho:,, frica este cauza necunosterii". Acum sa revenim la tine: tu trebuie sa stii exact ce te inspaimanta( cutremerele, pamta abrupta, inaltimea, starea ta desanatate si faptul ca tu crezi ca nu ai face fata. orice) trebuie sa citesti studii stiintifice despde acel lucru. Tu trebuie sa cunosti cauzele zi efectele pentru ca adac tu spui ca ai fobie de inaltime inseama ca asta ori vine de la o trauna din copilarie sau din adolescenta ori vine din frica ta de faptul ca ceva foarte grav ti se poate intampla acolo sus si acum vin si iti spun:crezi ca jos nu se pot intampla lucruri grave? oricand se poate intampla ceva nasol indiferent de locul de pe pamant pe care te afli.asa ca insearca sa te gandesti bine care este cauza exacta, apoi citeste despre ea si incearca sa o intelegi. apoi fa ceea de ce iti este cel mai frica, din a treia incercare nu vei maia vea probleme...din propria experienta la adoua oara va fi cel mai dificil atunci ai nevoie de sustinere si din partea altcyiva. De obicei persoane in care ai increde. Sper ca te am ajutat, dacaai reusit scrie mi te rog. Funda?happy