| fg0503 a întrebat:

Cum se face ca sportul romanesc era mai performant in comunism, cand era amator, decat acum, cand este profesionist?

Răspuns Câştigător
| RAY a răspuns:

Tin sa te informez ca sportul romanesc nu era unul amator, daca era amator nu era cea ce a fost, era un fotbal foarte bun
1 lipsa sportului in scolii cred ca este cauza principala, daca ar fi sali sunt sigur ca multi sar duce dar gratis sunt si saraci in tara asta care ar face multe, nu se baga banii in viitorul lor
solutia fiecare club sa fie obligat sa aiba antrenamente cu incepatori sunt sigur ca ar fi doritori
pe vremea aia erau ore de sport, acuma e fb si atat
2 banii una e sa joci pe o suta de mii alta pe milioane de euro
orice club vinde tot cei mai bun
asa valoriile se duc din tara, in principiu lipsa orelor de sport cred ca este cauza, nu uita pele era sarac si unde a ajuns sau maradona sa fim seriosi daca e sa ai fotbalu in sange nu conteaza cati banii ai

7 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Cand dau de bani le mai piere cheful de sport.Atunci mai era si Tovarasul care le insufla spiritul patriotic.

| darrio2007 a răspuns:

Si acum avem sportivi buni.Dar mult mai putini.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dar ce vietate stupidă şi lipsită de orice urmă de inteligenţă a putut să-ţi spună că pe vremea comunismului sportul românesc era unul de nivel amator?! Cu amatori am mai fi fost ani la rând campioni la gimnastică? Năstase a fost amator? Dobrin, Balaci, Cămătaru, Boloni, Ruzici, Gaţu, Hagi, şi câţi alţii... Ăştia au fost amatori? Dacă ei au fost amatori, bine că acum avem profesionişti precum Hănescu, care se zbate în rahat şi-l mănâncă cu poftă la fiecare turneu la care participă doar pentru a lua nişte biştari, sau precum "marii" fotbalişti: Torje, Tamaş, Cristea, Marica, Lobonţ şi alţii care stau în echipele din străinătate doar ca să fie la număr şi să primească nişte salarii babane.

Las-o încolo de treabă... Sportul românesc, precum România, s-a afundat brutal într-o mocirlă plină cu excremente imediat după căderea regimului comunist. "Generaţia de Aur" a fost formată numai din jucători ce şi-au făcut cariera de juniorat în timpul regimului comunist, asta ca să nu vină vreun geniu nedescoperit să-mi spună că şi după comunism am avut performanţe notabile.

| fg0503 explică (pentru anonim_4396):

Oficial atunci nu aveam sportivi profesionisti. Erau studenti, muncitori, procurori, etc. Nu exista meseria de fotbalist.

| anonim_4396 a răspuns (pentru fg0503):

Da. laughing

| Rührselig a răspuns:

1. Acum 25 de ani metodele de antrenamente erau mai înnapoiate, deci neexistând diferenţă mare între occident şi estul Europei.
Pe vremea comunismului, toate marile valori rămâneau în ţară, de aceea, în 5 ani la rând steaua al uat cupa campionilor, a fost în finală, semifinale, sferturi. După comunism, toţi au plecat ca nişte câini scăpaţi din lanţ. S-au dus în ţări mai civilizate şi unde salariul era mult mai mare.
În prezent investiţia în multe sporturi a ajuns să fie vitală. Dacă în occident se investesc o grămadă de bani în sporturi, în Roâmnia se investeşte de cel puţin de 10 ori mai puţin.
Acum înţelegi de ce în majoritatea sporturilor în Roâmnia au decăzut şi nu mai pot ocncura cu restul?

| MihaiN a răspuns:

Nu era mai performant, ci pur si simplu era scos in evidenta ce vroiau comunistii (ce nu iesea bine era "dat la o parte").Si performantele autentice erau uneori obtinute cu sacrificii si incalcari masive ale drepturilor omului (bunaoara, gimnastele erau constranse sa se antreneze f mult, fotbalistii n-aveau voie sa plece in strainatate, se faceau presiuni asupra sportivilor sa aduca medalii etc.). Handbalul feminin a atins apogeul prin anii 2000-2010 (in special in 2005, cu locul 2 la mondiale), atletismul a adus cateva medalii bune acum cativa ani, boxul romanesc i-a dat pe Bute si Doroftei (Bute fiind o vreme primul in lume la categoria lui) etc. Iar ideea cu "amator" folosita in comunism era doar un tertip prin care era atacata ideea de profesionism in sport (adica tu munceai de nu mai stiai de tine si ei te plateau cu bani de nimic - facand asta, spuneau ei, incurajau sportul autentic).In realitate, multi sportivi mari au murit in saracie si mizerie tocmai din cauza asta.