| Marius7121 a întrebat:

Daca in Spania, derbyul e Real-Barca, in Scotia e Rangers-Celtic, in Romania e Steaua-Dinamo, in Anglia e Liverpool-Manchester de ce in Italia derby-ul e Juve-Inter? Ce cauta Inter in aceasta ecuatie din moment cele mai titrate echipe sunt Juve si Milan? Nu ar trebui sa fie Milan-Juve derbyul Italiei?

31 răspunsuri:
| Dumnezău a răspuns:

Ahaha,asa,tata,fi milanist! laughing

Cum a zis si Sensi, prin 1950, pana prina '69'-'70 Inter avea o echipa de zile mari, pe cand Milan nu. Abia cand a inceput Baresi sa joace la Milan a inceput echipa sa iasa in prim-plan tot mai mult, culminand cu ce ravagii facea pe la sfarsitul anilor '80.In prezent,Milan-Juve e derby-ul propriu-zis,primeste mai mult press coverage, mai mult interes aratat fata de Juve-Inter, sa nu mai vorbim de calitatea jucatorilor, dar mai ales a suporterilor milanezi, fata de cei interisti.La fel cum si UTA-Poli era derby de foc intr-un timp, la fel si Juve-Inter era astfel.Pana si englezii, cat echipele mai erau in EPL, aratau interes maxim pentru West Ham-Milwall, sau, cum ii zic ei,"derby-ul saracilor".

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu cred că tu nici nu știi ce înseamnă cu adevărat derby, care e originea cuvantului și între ce fel de echipe se disputau la începutul fenomenului fotbalistic aceste așa zise derby-uri. Și cum, de acolo, acest cuvânt a suferit variații și denaturări până la ceea ce se înțelege azi prin derby.

| Marius7121 explică (pentru anonim_4396):

Uimeste-ma tu ce inseamna cuvantul derby daca esti asa de tare, eu stiu ca inseamna intrecere sportiva

| anonim_4396 a răspuns (pentru Marius7121):

Originar, derby-rile denumesc meciurile care au loc între echipe din același oraș, acolo unde rivalitățile și animozitățile dintre fani sunt imense și când străzile orașului respectiv devin un adevărat furnicar, împânzit de culorile celor 2 echipe rivale. La început, n-avea legătură cu cât de titrate erau cele 2 echipe și nici acum nu are... CFR - U Cluj e un derby mai mare și mai intens simțit de fani și de cei implicați în acest fenomen decât un Steaua - Rapid sau Dinamo - Rapid, de exemplu. Everton - Liverpool sau Man United - Man City stârnesc interes și agitație cel puțin la fel de mari ca un Arsenal - Liverpool, din cauza factorului de dorință de dominație zonală: "I am the boss around here..." Asta înseamnă derby, la origine.
De aici, s-a ajuns la a se numi derby-uri meciurile dintre echipele mai bune, mai titrate, mai pe val într-o anumită perioadă de timp. Înțelegi? Când, de fapt, să fiu mai clar, nu contează cât de titrate sunt echipele care se află de cele 2 părți, ci interesele și orgoliile suscitate. Sau de ce crezi că UTA - Poli umplea (că acum Poli nu mai e, reînvie tanti Ripensia) orașul gazdă și stadionul de fani și toată suflarea fotbalistică din România era tăiată-n acea zi, aproape ca la un Steaua - Dinamo? Ăsta este factorul "tradiție".

| Marius7121 explică (pentru anonim_4396):

Ai dreptate dar cum ai caracteriza meciul dintre Juve si Milan? Sa nu uitam ca ambele echipe sunt din provincie.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Marius7121):

Că-s din provincie ambele contează foarte puțin. Românii obișnuiți cu fotbalul românesc pot pune preț pe asta, fiindcă la noi a avut loc hegemonia îndelungată a capitalei, de când au intrat sovieticii cu tancurile peste noi, de s-au înființat Steaua și Ciocanul București (Dinamo), care erau și ajutate în fiecare an cu cei mai buni jucători ai țării care migrau spre aceste 2 cluburi, zeci de blaturi, fie pentru palmares, fie pentru a ajuta pe unii jucători de-ai noștri în curse internaționale - vezi cazul Dudu Georgescu, dare era lăsat să dea goluri în prostie, doar-doar să ia Gheata de Aur. În fine... Dar și până atunci, campionatul nostru a fost dominat tot de provincie, până în război. Ripensia, primul club profesionist român de fotbal, înființat în 1928 (ca să observi o diferență de tradiție și vechime, primul club profesionist de fotbal a fost înființat în 1848, în Anglia, îmi scapă numele), avea 4 titluri de campioană și 3 cupe, la desființarea ei, în 1948. Timișoara.
Cele mai galonate cluburi italiene sunt toate din provincie: Juve, Milan și Inter. Cel mai galonate cluburi engleze sunt Liverpool și Man United, ambele din provincie.
Mărturisesc că nu cunosc atât de pătrunzător fotbalul italian - nu mi-a plăcut niciodată - așa că nu pot să-mi dau cu părerea decât din punctul de vedere al blazoanelor echipelor, de unde nu pot spune decât că un Juve - Milan e egal cu un Milan - Inter, care e egal cu un Juve - Inter etc. Ce orgolii ies din fiecare nu pot spune, că nu am urmărit niciodată îndeaproape campionatul italian.

| IMC90 a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu, tin cu Milan
Poate sunt eu subiectiv, dar eu consider Milan ca fiind echipa nr 1 a Italiei. Sa nu uitam ca Milan are mai multe cupe ale campionilor decat Juve si Inter la un loc laughing
Sa nu uitam ca 3 dintre ele au fost cucerite in noul formatwinking

| anonim_4396 a răspuns (pentru IMC90):

Milanul lui van Basten a fost o echipă fantastică.
Dar tot și-au luat-o rău în nănău în 2005, în finala CL...laughing Memorabil meci.

| IMC90 a răspuns (pentru anonim_4396):

Da, tin minte si acum happy Oricum, si Liverpool a scris istorie in Europa (dupa Real si Milan ei urmeaza) big grin

| Dumnezău a răspuns (pentru anonim_4396):

De Notts County cred ca zici, mestere.Si-au inaugarat Juve cosciugul de stadion nou cu ei, anul trecut, pentru ca imprumutasera de la ei culorile si formatul siglei, cand s-au infiintat.Si parca erau din 1858, daca nu gresesc.Toate tarile fost-comuniste au derby-uri intre echipele de capitala, asa se cerea, sportul concentrat in capitala, lucru ce se vede si acum, la noi a cam apus.Stii ce-i iar interesant le echipa oierului hepatic? Ei,desi sunt echivalentul CSKA Moskva si TSKA Sofia, nu si-au pastrat prescurtarea de ASA, sau cum au avut-o un timp, ce-i omologa si cu numele, drept club al armatei.Naravul stelist... laughing

| Marius7121 explică (pentru anonim_4396):

Desi nu esti fan al fotbalului italian, e un campionat cu multe chestii interesante....Doua echipe au fost infintate de britanici, ele sunt Milan si Perugia, dar dintre ele, doar Milan si-a pastrat numele cu ortografia engleza.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Marius7121):

Nu numai al fotbalului italian, eu nu mai sunt fan al fotbalului. Am fost, până în urmă cu câțiva ani, de când m-am detașat complet. Mai știu câte ceva, pe ici, pe colo, de atunci...laughing

| Marius7121 explică (pentru IMC90):

Echipa nr. 1 a Italiei poate din punct de vedere al numarul de ligi castigate, in speta 7 dar Juve e singurul club din lume care a castigat orice trofeu posibil, atat pe plan intern cat si pe plan extern. In plus, Juve are 28 de titluri, Milan si Inter 18, conteaza si palmaresul intern. Asa si Parma are 4 trofee europene, 2 cupe uefa, o supercupa si 2 cupe ale cupelor dar nici-un titlu.

| IMC90 a răspuns (pentru Marius7121):

Avand in vedere cate blaturi s-au facut in Italia prefer sa iau in considerare doar palmaresul externwinking

| Marius7121 explică (pentru IMC90):

Vrei sa spui ca Juve are slugile ei? Sunt echipe care se dau la o parte in fata ei?

| IMC90 a răspuns (pentru Marius7121):

Nici nu a fost retrogradata in serie B dupa scandalul calciopoli din cauza blaturilor laughing)

| Marius7121 explică (pentru IMC90):

Enumera-mi si mie echipele slugarnice.

| IMC90 a răspuns (pentru Marius7121):

Pai si eu de unde naiba vrei sa-i stiu pe toti cu care au facut blaturi? Scrie pe mine procuratura Torino? Din moment ce au fost retrogradati, inseamna ca au facut manarii. Au facut si in trecut, dar au fost prinsi tarziuwinking

| Marius7121 explică (pentru IMC90):

Din moment ce ai facut aceasta afirmatia, ma asteptam sa stii cate ceva despre echipele care s-au dat la o parte din fata Juventusului, asa stim cu totii ca a fost retrogradata din cauza blaturilor, oricum e numai vina lui Moggi, daca Juve nu avea valoare nu ajungea in finala ucl din 2003 si nici nu elimina pe Real in 2005. Din ce stiu eu, Fiorentina si cu Udinese ar fi fost echipele contactate de Moggi, dar numai stiu care au fost rezultatele in respectivele meciuri.

| Sorin987 a răspuns (pentru Marius7121):

George, una dintre echipele aservite Batranei Doamnei e Siena, echipa asta ar trebui retrogradata in liga 4, de cate ori a avut nevoie de puncte Juve, le-a luat de la Siena, o echipa nerusinata, si in Italia sunt multe lucruri neinregula nu numai la noi. Numai spun ca si in Spania, Atletico e sluga de casa a Realului, doar se vede cu ochiul liber ce manarii se intampla la meciurile intre cele doua.In toate tarile sunt blaturi, nu stiu cate campionate sunt curate.

| IMC90 a răspuns (pentru Sorin987):

Ai dreptate happy E gresit sa consideram ca doar la noi se intampla ce se intampla...
diferenta e ca, in alte parti se mai iau si masuri: D

| anonim_4396 a răspuns (pentru IMC90):

Mai țineți minte dosarul Valiza?laughing

| IMC90 a răspuns (pentru anonim_4396):

Cum sa nu happy A fost achitat ciobanul laughing

| anonim_4396 a răspuns (pentru IMC90):

Știu. Pe mine m-a amuzat teribil scandalul ăla, când s-a iscat...laughing Italienii lucrează într-un stil mai mafiot, măcar, la noi e cu sacoșa...laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

" Nu ar trebui sa fie Milan-Juve derbyul Italiei? " - În momentul de faţă da, ar trebui, fiindcă în ultimii 20 de ani AC Milan a fost mai tot timpul superioară Interului.

| Marius7121 explică (pentru anonim_4396):

Dupa mintea celui care a decis ca Juve-Inter sa fie derbyul italiei, probabil ca si Ancona cu Perugia e un meci de 5 stele la el laughing

| Sorin987 a răspuns:

Nu mereu au fost Milan si Juve cele mai titrate din Italia, Milan prin anii 80 a inceput cu adevarat sa straluceasca, iar in anii 40, 50, Juve si Inter erau cele mai bune, alaturi de AC Torino, deci era normal ca derbyul Italiei sa fie intre Inter si Juve. Acesta e adevaratul raspuns.

| dan1989 a răspuns:

In Italia sunt 2 mari derby-uri de foc: Lazio-Roma si Inter-Milan. Juve are rivalitati cu echipele din Roma si Milano insa nu atat de mari precum cele pe care le-am amintit mai devreme. Juve ar putea avea o rivalitate cu AC Torino, insa aceasta nu se poate compara cu Juve. Juve este omologul Petrolului la noi, care are o rivala locala (Astra, care insa nu se poate compara cu Petrolul in ceea ce priveste palmaresul su traditia), dar care are si oarece rivalitati cu echipele din capitala, dar fara a avea mari derby-uri cu ele!

| anonim_4396 a răspuns (pentru dan1989):

Sincer, nu știu cum poți compara statutul lui Juve din Italia cu al Petrolului din România. La nivel național, Juve e cea mai galonată echipă: are 28 de titluri de campioană, 8 sau 9 Cupe ale Italiei și câteva Supercupe. Plus cele 2 Cupe ale Campionilor Europeni.
În rest, sunt de acord cu ce-ai spus despre Lazio - Roma. Ce e interesant la cele 2 meciuri pe care le-ai desemnat tu ca fiind derby-uri de foc e că ele se desfășoară pe teren străin doar la nivel simbolic, dat fiind că Lazio și Roma împart Olimpico, la fel cum Inter și Milan împart San Siro. Întotdeauna mi s-a părut că lucrul ăsta atenuează puțin din zguduitura provocată de aceste întâlniri.

| Sorin987 a răspuns (pentru dan1989):

Sincer m-a amuzat comentariul tau, le-ai comparat pe Juve si Torino cu Petrolul si Astra, pe Milan cu cine mai urmeaza sa o compari? Cu Branesti sau Chiajna?

| sensi a răspuns:

Numele de "derbyul Italiei" a fost dat de un jurnalist italian prin anii '60. Juve si Inter au cele mai multe goluri si victorii in Serie A. Sunt echipele cu cele mai multe sezoane in Serie A. Milan-Juve este "Il Clasico d'Italia" desi milanezii spun ca ei ar trebui sa faca parte in "Derby d'Italia".