| Sachiroo a întrebat:

Salut, TPU! Mâine dau proba la sport. Trebuie să alerg 50 de metri(sprint). În clasa a IX-a i-am parcurs în 8, 4 secunde, iar anul trecut în 7, 9 secunde. Am fost azi pe stadion m-am măsurat cu cronometru, ținând telefonul în mână, și nu scot sub 10 secunde. Care e problema? Plec greu de pe loc? Adică aplicația care măsoară are numărătoare inversă:3, 2,1 start. Iar între 1 și start plec. E vorba de cum mă mișc pe parcursul traseului? Mă obosesc, alergând la maxim din primii 10 metri? E vorba de poziționarea corpului? Trebuie să lungesc săritura? De ce pierd timp? Sau e din cauza faptului că mă cronometrez cu telefonul în mână? Sfaturi?

12 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Te-ai mai antrenat intre timp?

| Sachiroo explică (pentru darrio2007):

Nu, pentru că proba asta, o dau doar o dată pe an, la începutul anului scolar, adică în total de 4 ori pe durata întreagă a liceului.

| Sachiroo explică (pentru darrio2007):

Și chiar cu mai multe antrenamente, nu pare că se poate schimba ceva. Cel puțin nu foarte mult. Am dat tot ce am putut, tot ce am avut mai bun din mine.

| AnastasiaK a răspuns:

În primul rând am mari dubii legate de acuratețea unei aplicații. În al doilea rând, dacă ții telefonul în mână, stai cu grija lui și asta te va încetini. Mai bine ia un coleg/prieten să te cronometreze.

Apoi, legat de tehnica de alergare: se aleargă pe vârfurile picioarelor, nu pe toată talpa și nicidecum pe călcâie; corpul înclinat spre înainte; la nivelul membrelor superioare se execută o mișcare amplă înainte-înapoi, braț-picior opus, evident; iar la nivelul membrelor inferioare se folosește o tehnică similară cu cea a pasului sărit, se ridică coapsa cât mai mult pentru a face pasul cât mai mare.

Cam atât și cu tehnica. Acum, în esență viteza e determinată genetic. Ea se dezvoltă destul de puțin, așa că dacă tu acum un an ai scos 7.9, e foarte improbabil ca acum să scoți cu 2 secunde mai mult. Deci ori atunci ori acum ai fost cronometrat greșit (mai probabil acum dacă ai folosit o aplicație).

| Sachiroo explică (pentru AnastasiaK):

Atunci(anul trecut) n-am cronometrat eu, ci profesorul meu

| Ilovedinero a răspuns:

Pai in primul rand daca nu stiai trebuie sa te incalzesti bine inainte sa alergi, in al doilea rand da, plecatul de pe loc e o problema asa ca trebuie sa faci exercitii specifice pentru sprint, trebuie sa respiri corect, ca sa respiri corect trebuie sa ai si pozitia corpului corecta, pe traseu trebuie sa stii cum sa iti imparti energia ca sa poti sa termini traseul. Sfaturi: mai multe antrenamente de tip cardio deoarece iti inaresc muschii inimii si tu de asta ai nevoie si invata neaparat sa respiri corect caci asta este un factor care te oboseste mai mult decat ai putea crede

| AnastasiaK a răspuns (pentru Ilovedinero):

Ai niste răspunsuri extraordinare, jur. Unul n-am găsit la care să nu râd

| Sachiroo explică:

"Mai putoare". Vorbești cu tine? Te vezi superior din cauza vârstei? Care "toți", adică 1% din populația globului sau cum? Ia vezi! Nu mai vorbi tu în numele tuturor.

| f1635 a răspuns:

Alergi ca o mamae! 50 de metri trebuie sa-i parcurgi cam pe la 6, 5 secunde.

| Sachiroo explică (pentru f1635):

Daaaa. Da' un' te crezi, la campionatul național de atletism? Baremul e 6, 8 secunde, adică 7, 35 metri/secundă, adică de 4, 32 ori înălțimea mea de 1, 7 metri/secundă. Mă confuzi cu Usain Bolt? Și așa e un scor bun:5 metri/secundă.

| f1635 a răspuns (pentru Sachiroo):

Sa stii ca un 6, 2 se scoate usual. Nu mai fuma, bea, droga si ai sa poti ecoate un timp bun.

| Sachiroo explică (pentru f1635):

Ceee? Doar insinuezi că am viciile astea. Așa din scris e ușor. 6, 2 secunde? asta înseamnă mai mult de 8 metri/secundă.Ți se pare că sunt Superman? Și încă ceva sunt la liceu teoretic, nu sportiv sau militar, așa că mai gândește-te la ce spui. Am 17 ani, nu 25.