| Atelocindivad a întrebat:

Salut TPU.
Vreau sa ma apuc de sala, am 21 ani, 1.80 cm, 92 kg...este necesar sa slabesc sau este ok greutatea pentru a începe sa pun masa musculara?

8 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Am facut o 'simulare' online (gasesti usor calculatoare de acestea), iar Indicele tau de Masa Corporala este : 28.4 (Supraponderal)

deci da, este nevoie sa slabesti...pana la ce nivel? pai pana la nivelul la care IMC-ului tau sa fie cuprins in intervalul de referinta: intre 18, 50 si 24, 99 ca sa poti fi incadrat in categoria greutate normala
IMC are legatura cu raportul inaltime-greutate, chiar daca tu ai 1, 80 m la 92 kg este putin mai mult raportat chiar la inaltimea ta, dar nu este de speriat!

"Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii."

| AnastasiaK a răspuns (pentru Simpatic):

Am pretenții de la tine. Ai venit la el cu IMC ca babele...sau doctorii ăia cap pătrat, îngradiți în niște bareme care n-au nicio treabă cu realitatea.

Am avut un prieten care la 19 ani (1.82 și 95kg) voia sa intre la Academie. Bineînțeles că și acolo, din cauza unor bareme de capete pătrate, după esti trimis la specialist dacă IMC-ul nu indică normoponderal. Specialistul a concluzionat că masa musculară depășea masa grasă. Si nu, nu făcuse o zi de sală în viața lui. Dar în funcție de conformația ta, de norocul genetic și de activitatea pe care ai avut-o pâna la un punct, te poți dezvolta diferit.

Din punctul meu de vedere IMC-ul e ceva ce ar trebui îngropat cu totul. Pe lângă faptul că oricum la tot ce înseamnă sportiv e recunoscut ca fiind inutil, realitatea arată că nu e prea strălucit nici pentru restul populației...cel puțin nu în prezent.

Pentru el mi se pare că cel mai veridic "judecator" e oglinda. Se consideră gras, slăbește. Dacă nu, poate dimpotrivă se consideră slab, începe să pună masă musculară și defineste după.

| Simpatic a răspuns (pentru AnastasiaK):

Ai si nu ai dreptate! am dezvoltat aseara un "roman" pe TPU, ca ma plictiseam, teoria si teza mea era fata de intrebari la care se pot aplica raspunsuri multiple, culmea raspunsuri care sunt diametral opuse (cum este si aici fata de acest IMC), si totusi cum de coexista ele? si chiar pot fi corecte?!

de ce ai dreptate? daca ne referim la sportivii de performanta (nu doar culturisti!) cei care desi pot fi catalogati supraponderali, tocmai prin acest indice IMC, multi dintre ei au masa musculara de invidiat ...nu ar putea niciodata sa fie comparati cu persoane care la aceeasi inaltime/greutate ca ei, au 'tesut adiopos' in cantitati industriale, dar tot supraponderali fiind considerati de catre acelasi indicewinking
inteleg si stiu si faptul, ca exista persoane care s-au nascut in tipul somatic mezomorf (bine stim ca un om care sa fie chiar 100% mezomorf este utopie), cunosc cazuri de oameni care nu au facut pic de sport si au structura fizica a unui sportiv de performanta, este evident ca in cazul acestor "mezomorfi" inascuti cat si in cazul unor sportivi amatori sau de performanta, faptul ca IMC-ul nu are mare relevanta fata de fizicul lor si fata de sanatatea lor generala!

dar sa ne gandim la ceilalti oameni cei care sunt supraponderali si eventual sunt si bolnavi.cei care au grasime corporala multa comparativ cu masa musculara,deci poate fi relevant sau nu IMC-ul in acest caz?

stiu, am vorbit ca 'babele',dar prefer sa o fac intr-un mod simplist si nu tehnic. cand vine vorba de categoria asta 'a nutritiei', care este oricum controversata la modul general (datorita atator principii,diete,principii mai mult sau putin controversate, dileme aparute intre specialistii internationali sau promovarea unor diete,notiuni si principii etc a unor semidocti declarati nutritionisti de catre diplomele lor cumparate online )nu pot spune ca sunt expert si nici nu vreau sa ma dau unul.
stiu ca tu ca sportiva de performanta vezi diferit lucrurile de noi amatorii si chiar ai experienta traita pe propriul corp, mai multa decat multi dintre noi, de aceea omul inteligent trebuie sa recunoasca si sa deosebeasca cunoasterea empirica fata de cunoasterea falsa, asimilata doar din carti, cunoastere artificiala in care abunda foarte multi utilizatori TPU cu vechime sau noi, cei care se simt amenintati atunci cand le intorci un mesaj si culmea cauta cearta sau blocheaza, jignesc pentru ca sunt in final doar niste limitati care nu accepta ale opinii chiar mai bune si corecte fata de ale lor! asta este unul dintre motivele pentru care ca si user activ aici poti fi mereu luat in tinta amaratilor de trolli, cum mi se intampla si mie, cum li se intampla multor useri de aici!

| darrio2007 a răspuns:

E cazul să cam slăbesti.

| mODIN a răspuns:

Daca n-ai facut niciodata sala, la inceput de tot, in primul an aproximativ, le poti face pe ambele deodata.

| LisaJulie a răspuns:

Da eu te sfătuiesc sa te apuci dar trebuie sa adopti împreună cu sala un regim alimentar bogat în fructe și legume ca să poți slabi! Bafta!

| AnastasiaK a răspuns (pentru LisaJulie):

Mai bagă o fisă, poate ai noroc si nu iese tot o prostie big grin

| KinderFrate a răspuns:

Salut frate, Emil Badarau pe Youtube te poate ajuta