| SaveTheNature a întrebat:

1.De ce are limba romana cratime?(liniuta despartitoare oare chiar nu putea fi evitata). Sa-mi trag palme.
2. Daca banii de plastic sunt ok, de ce nu se dau toate tarile pe bani de plastic? Romania e mai cu motz, sau mai fara motz?hee hee
3.De ce a fost numit Stefan Cel Mare sfant? am inteles ca a aparat poporul si a ridicat manastiri(toata aprecierea), dar totusi sa declari sfant un ucigas in serie.cam aiurea!

8 răspunsuri:
kongeriket
| kongeriket a răspuns:

1. Nu doar limba română are cratime. Până și engleza are cratime (mai rar ce-i drept). Sunt mult mai multe limbi care au cratime. Oricum, nici româna nu a avut dintotdeauna cratime. Inițial a avut apostrof - după modelul francez. Oricum, ceva pentru despărțirea cuvintelor compuse era necesar căci noi nu suntem germanici iar gramatica impune asta.
2. Sunt țări care au bancnote de plastic, altele de hârtie. E o chestie de alegere. Avantajul banilor de plastic este rezistența.
3. Întreabă la Corporația Ortodoxă Română, nu aici.

Răspuns utilizator avertizat
| Fishhh a răspuns:

1.Nu e doar limba romana care foloseste cratima.Si da... poate fi evitata in unele cazuri
2.Sunt la fel ca banii de hartie, nimic in plus nimic in minus. Poate putin mai greu de falsificat.
3.Pentru ca asta a fost si este mentalitatea poporului roman

| Jonny007 a răspuns (pentru Fishhh):

Mai greu de falsificat nu cred dar sunt mai rezistenti, parerea mea.

| Anonim2857 a răspuns:

1. Dacă pui întrebari de genul asta e clar că nu ştii română decât pe auzite. laughing Şi în engleză există apostroful care este folosit cum e cratima la noi, dar nu am pretenţii să ştii asta, când până şi limba maternă îţi creează dificultăţi...
2. Salvăm copacii
3. De ce e ceru în sus şi nu e pe stânga?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da,in anumite situatii, cratima poate fi inlocuita cu apostroful.Banii sint de plastic pentru ca rezista mai mult in timp.Cit priveste pe Stefan cel Mare, sa nu judecam noi istoria.Numai bine.

| RaduuuxD a răspuns:

Dude...suntem corcituri.de aia ^^ ( romani - turci - unghuri si multi altii )

| udulik a răspuns:

1. Pentru că aşa e mai bine. Cum ţi se pare propoziţia "Voi, daţivăntro parte, iar tu, dutentracolo?" E cam ciudată, aşa-i? Un exemplu din limba franceză "Qu’est-ce-cu’il se passe?" Ce înţelegi de aici: "Questcequil se passe?"? Nimic, că e în limba franceză. laughing
2. Banii de plastic sunt mai scumpi, fabricarea lor costă cu 30-50% mai mult decât fabricarea celor din hârtie, iar nimeni nu îşi permite să schimbe toţi banii din hârtie. România e mai cu moţ doar în Europa, în lume fiind încă 30 de ţări care folosesc bani de plastic.
3. Îl citez pe Grigore Ureche: "Fost-au acest Ștefan, om nu mare la statu, mânios, și degrabă a vărsa sânge nevinovat: de multe ori, la ospețe omorâia fara giudeț." Un alt citat: "Din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei a zidit 44 mănăstiri și biserici, conform tradiției: după fiecare luptă câștigată, o biserică."
S-a pocăit sau nu, Dumnezeu ştie.