| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a întrebat:

Acum cativa ani, intr-a 11a, o colega a fost admisa la scoala de vara organizata de Oxford University, admitere prin eseu motivational.
Tema a fost "Tu ce ai face cu 500 de lire pentru comunitatea ta?", aici aparand nedumerirea mea.

In explicatiile pe care le voi nota, ma voi lega strict de problemele orasului meu natal, Caracal, anume de problema oamenilor.
Poti sa cumperi o masa calda pentru 50 de sarmani sau unui sarman 50 de mese, dar dupa ce banii se termina, acei oameni nu isi vor fi depasit conditia, vor ramane in aceeasi stare deplorabila in care se aflau, deci problema nu e rezolvata.
Nu este viabil nici sa le platesti vreun adapost oamenilor. Dupa terminarea banilor, problema va continua.
Nu te poti apuca nici de a construi un loc de joaca pentru copii - banii de abia de iti ajung sa intocmesti documentele - vorba vine -, vei sfarsi in cel mai bun caz cu un avertisment din partea politiei.
Sa le dai banii in mana ar fi cea mai nesatisfacatoare decizie posibila, caci nu vor avea habar pe ce sa se axeze si vor sfarsi luandu-si bautura si tigari - tipic.
Ai putea, in schimb, sa le platesti catorva niste cursuri de calificare, ca mai apoi sa se poata implica in societate si sa aiba cele 500 de lire luna de luna. Prezumabil ca nici unul nu va putea vedea padurea de copaci si nu va duce la bun sfarsit cursul.

Asadar, utilitaristilor, voi ce ati face cu 500 de lire pentru comunitatea voastra? Exista probleme - la voi, nu in general, evident - ce pot fi eradicate cu o suma mica de bani? Considerati ca merita sa intreprindeti o actiune chiar daca nu e de durata?

PS: am exclus plantarea copacilor deoarece asta se poate face si fara bani.

Răspuns Câştigător
| Nilsson a răspuns:

Aș plăti un voluntar calificat să facă meditații gratuite copiilor săraci să poată intra la facultăți bune și să își depășească astfel condiția.
E singura posibilitate realistă de a schimba niște vieți în bine și 500 de lire e un salariu chiar satisfăcător în România.

11 răspunsuri:
| Catrice a răspuns:

Știai ca acei puieți se cumpără, nu ii primești gratis?
=plantarea copacilor costa.
Doar dacă te oferi voluntar la campaniile de împădurire organizate de ocoalele silvice.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt explică (pentru Catrice):

Stiai ca din seminte apar plantele?

| NLS a răspuns:

Varianta ta mi se pare cea mai buna, si la asa ceva m-as fi gandit si eu.
Insa merg mai departe cu ideea, si as incerca sa ajut cu acei bani o persoana care chiar poate si isi doreste sa faca scoala
SAU sa isi dezvolte o pasiune cu care poate face bani ulterior (de exemplu daca am sansa sa aflu despre cineva care isi doreste sa urmeze un sport, insa nu are bani pentru echipament, un elev talentat la muzica ce isi doreste sa invete un instrument, dar nu are bani nici macar pentru o chitara sau o clapa entry level...).

Tot cu 500 lire as ajuta un aspirant la studentie, insa care nu are posibilitate sa achite prima rata a studiilor, asta in varianta in care am certitudinea ca e serios si se tine de treaba, si pentru urmatoarele se va angaja.

Cursuri de calificare pentru mai multe persoane necalificate din 500 lire?
Not so clever - mai mult de 3-4 persoane nu vei ajuta.

In plus in zona mea, majoritatea firmelor mari-medii ofera traininguri "solide" (ca urmare a pregatirii slabe a absolventilor din ultimii ani).

| Nilsson a răspuns:

Apropo, ai idee cam ce a propus colega ta?

Răspuns utilizator avertizat
| bustamante a răspuns:

Daca plantarea copacilor crezi ca se face fara ''bani'' mergi la alimentara sa iei de mancare pentru tine cand ii plantezi ca sa ai energie sa faci acest lucru sau pentru cine lucreaza.

Cei de la Oxford nu vroiau sa afle ce amarati avem noi in Romania si cat de saraci suntem, vor sa afle cat de inteligent esti si ce poti face cu acei bani. Eu unul as face ceva simplu si bun. Complicatiile aduc intotdeauna alte complicatii care se complica si mai mult. Daca vrei o idee de afacei raspunde-mi. O poti face cu 2000 euro si poate functiona in functie de cat de mult iti doresti sa faci asta.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt explică (pentru bustamante):

Nu as manca mai mult doar fiindca as sapa niste gropi in care sa pun un copacel.

Ma indoiesc ca o afacere de 2000 de euro ar fi uluitoare, altfel i-ai vedea pe toti cum incep afacerea asta.

| Catrice a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Și semințele le găsești la colt de strada?!
Plus ca lemnoaselor le trebuie ani ca să crească si nimic nu garantează ca acele semințe vor da roade.
Plus ca semințele se găsesc în conuri. Conurile cad la un moment dat. "Frunzulițele" care acoperă semințele se usucă etc, semințele ies și vezi pe undeva sa spună ca pădurile s-au regenerat singure sau și-au mărit suprafața în ultimii ani?
Sa nu mai spun ca și unele animale de padure mănâncă semințele/mugurii/conurile.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt explică (pentru Catrice):

Gasesti fructe la colt de strada, implicit si seminte. Gasesti fructe si la tara.
Iei semintele si le cresti in ghivece pana cresc sa poata fi plantati toamna.
Ce tipuri de pomi sunt, n-are relevanta.

| Catrice a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Da, cu 1000 de pesticide.
Am încercat sa 'cresc' un portocal, n-au prin rădăcină semințele. Dedici un fel.
Am în curte copaci plantați din întâmplare din semințe de peste 15 ani. Aia au ieșit din prima.