| RAY a întrebat:

Am o curiozitate daca toata caldura ajunge la ecuator si apoi se raspandeste la polul nord si sud, de ce nu e mereu cald peste tot daca la ecuator e mereu cald?

sau poate nu am inteles eu bine

Răspuns Câştigător
| contde5minute a răspuns:

Ai inteles gresit, se vede din intrebare. Mi-am luat timp sa imi fac un cont de umplutura, ca mi-ai dat ignore. Caldura nu ajunge la ecuator, e efectiv generata acolo din cauza unghiului de incidenta al razelor solare. Nu e ca si cum indesi un foen intr-o minge si bagi caldura. Caldura e generata local, in functie de soare, nu e introdusa la ecuator si difuzata peste tot.

10 răspunsuri:
| Mădă0611 a răspuns:

Cine a zis ca toata caldura ajunge la ecuator? Daca ne gandim bine, in perioada asta Soarele e in dreptul emisferei sudice, prin 22 decembrie razele lui o sa bata perpendicular pe paralela de 23, 3 (aprox) grade sud (tropicul capricornului), in emisfera de sud e solstitiul de vara, la noi e solstitiul de iarna, in 22 iulie razele Soarelui bat perpendicular pe tropicul racului (23, 3 grade nord). Si vezi care e treaba cu aerul, curentii de aer.

| RAY explică (pentru Mădă0611):

Intr-un documentar

| Mădă0611 a răspuns (pentru RAY):

La ecuator razele Soarelui bat cam la fel pe toata perioada anului, asta da, la echinoctii bat perpendicular pe paralela de 0 grade, mai sus sau mai jos de 23, 3 grade nord sau sud Soarele nu merge, e cald tot timpul, dar nu merge toata caldura acolo.

| OoBunnyoO a răspuns:

Deoarece pamantul este rotund, iar lumina soarelui cade direct pe ecuator, unde este unghiul cel mai inalt al pamantului, iar la la poli nu ajunge foarte bine.

| a3e6u9 a răspuns:

Aerul circulă de la presiune mare la presiune mică, adică de la rece la cald, adică de la poli spre ecuator, înțelegi?

Evident, aerul de la ecuator pleacă și el undeva, și anume spre poli, dar după ce se ridică. Practic, la suprafața Pământului ar trebui să vezi circulație de la poli spre ecuator, la altitudine ar trebui să vezi circulație de la ecuator spre poli.

Faza e că treaba se complică destul de tare din cauza răcirii adiabatice și din cauza rotației Pământului (forța Coriolis), apar alte zone de presiune mare și alte celule convective.

Nu am chef să scriu un eseu, așa că las lucrurile simple.

Nu e cald peste tot datorită unghiului de incidență al razelor solare. La ecuator sunt oarecum perpendiculare, la poli sunt cam oblice, deci nu au putere de încălzire. Masele de aer cald de la ecuator nu ajung unde trebuie din mai multe motive, de asta atmosfera e atât de turbulentă.

| Vampiress a răspuns:

La ecuator razele solare cad vertical.de aceea acolo sunt cele mai mari calduri ba sunt chiar si deserturi.Cu cit ne indreptam spre poli razele cad in unghi iar cind ajungi la poli deja ele sunt orizontale, si astfel acolo este cea mai joas temperatura.

| Cooooooooooooooooooooooooooool a răspuns:

Mai treci pe la scoala

si vei afla


si ai inteles gresit

| RAY explică (pentru Cooooooooooooooooooooooooooool):

Ce scoala unde la scoala te invata de?

| Karamba a răspuns:

Misterul vietii boss happy