| Ilici01 a întrebat:

Ar mai fi progresat stiinta daca psihiatrii ar fi avut in evul mediu puterea si atributiile din zilele noastre?
Ar mai fi progresat stiinta daca savantii care au fost diagnosticati post-mortem cu diverse afectiuni psihice ar fi fost tratati?
Ar mai fi progresat stiinta daca "maniile" si "obsesiile" cercetatorilor ar fi fost tratate?

Răspuns Câştigător
| VALCUANDREI1994 a răspuns:

Raspuns simplu-nu.

6 răspunsuri:
| ALGator a răspuns:

Psihiatrii nu au putere mai multa decat orice alt angajat de stat. In orice caz, nu in tarile occidentale. Asta e cea mai mica problema pentru savanti. Este un mit ca acestia ar fi cu totii "nebuni". Unii dintre ei sunt devianti, in mai mare sau mica masura, dar nu cu devieri care sa-i faca periculosi pentru societate sau pentru activitatea lor.
Da, daca Stephen Hawking ar fi trait in românia nu ar fi fost admis nici la gradinita, da inca student sau profesor la facultate.

| ALGator a răspuns:

Ce putere si atributii au dupa stirea ta psihiatrii din zilele noastre?

| Ilici01 explică (pentru ALGator):

Te pot lipsi de libertate o perioada de timp fara sa suporte consecinte, deoarece legea le da acest drept si le confera statut de autoritate (adica putere si atributii). Au si un fel de auto-imunitate, in cazul in care te interneaza nevoluntar esti considerat din oficiu pacient, iar din moment ce esti pacient iti pot administra tratament, asemeni celor internati voluntar. Psihiatria este dogmatica, la fel ca si inchizitia, daca nu te supui se prezuma ca esti bolnav psihic. Ca sa te lamuresti iti dau de stire cateva citate din legea sanatatii mintale.
"Procedura de internare nevoluntara se aplica numai dupa ce toate incercarile de internare voluntara au fost epuizate."
"Pana la pronuntarea hotararii instantei cu privire la confirmarea deciziei de internare nevoluntara, pacientul internat nevoluntar va fi examinat periodic de catre comisia prevazuta la alin. (1), la un interval ce nu va depasi 5 zile."
"Pacientul internat nevoluntar este tratat in conditii similare celor in care sunt ingrijiti ceilalti pacienti din unitatea de psihiatrie respectiva, cu respectarea prevederilor art. 43."

| ALGator a răspuns (pentru Ilici01):

Multumesc. Legea româneasca e anacronica si traditional mult mai dura (in mod nenecsar), bazata pe o conecptie colectivista care pune pe un plan secundar autonomia individului si drepturile sale.
Nu e peste tot asa, de exemplu nu in Scandinavia.
Ar mai fi de spus, sau presupus (nu sunt pshihiatru) ca riscurile apar in cazul unor persoane care prezinta tulburari mai deosebite, vizibile in afara care permit cuiva din jur sa "actioneze" sau cand persoanele in sine merg la pshihiatru pentru un tratament. E de sperat ca aceste situatii sunt mai mult exceptii, desi chiar si o singura exceptie e prea mult.
Inteleg ce ai vrut sa spui.

| Manolachi_Marius_2000 a răspuns:

Da fiindca se credea ca jules verne e nebun cand spunea de submarine, calatorii pe luna si masini zburatoare, acum avioanele rachetele si submarinele nu sunt obsesii xD

| Ilici01 explică (pentru Manolachi_Marius_2000):

Si in prezent daca vorbesti despre o invazie extraterestra esti considerat un tip cu probleme psihice, desi in viitor s-ar putea sa nu mai fi considerat astfel. Psihiatria este aceiasi indiferent de vremuri.