| AFRAIDs a întrebat:

Care este diferenta intre urmatoarele 2 situatii:
Cred ca nu exista Dumnezeu.
Nu cred ca exista Dumnezeu.
Vreau explicatii, ofer funda.

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

Credinta in inexistenta e sinonimul necredintei in existenta.

7 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Prima este o credinţă/afirmaţie că nu există, a doua este doar lipsa credinţei/afirmaţie că ar exista (o variantă care mi se pare ceva mai fair-play - mai raţională şi mai onestă).

| milan9 a răspuns:

Mai întâi o observaţie pentru o exprimare de mai sus.
Numele folosit de "martori" NU este o pronunţie SCRIPTURISTICĂ (deoarece EVREII N-AU PRONUNŢAT NICIODATĂ "Iehova".

Este important a nu se confunda iniţialele YHWH întâlnite în Vechiul Testament (pe lângă alte 5000 de expresii referitoare la Dumnezeu) cu pronunţia greşită "Iehova".
Această pronunţie ("Iehova") este o variantă falsă de pronunţie în limba engleză (de vocalizare), inventată la voia întâmplării prin îmbinarea abuzivă dintre consoanele unui nume (Y-H-W-H, a căror pronunţie autentică a fost definitiv pierdutăhappy şi vocalele altui nume (Adonai). O compoziţie deci, cel puţin ciudata... thinking

| a3e6u9 a răspuns:

Prima e o credință, a doua e o lipsă a credinței. E o diferență subtilă și puțini o înțeleg, eu nu mi-aș bate capul cu asta în locul tău.

| AndreiM77 a răspuns:

Definiţie: Fiinţa supremă, al cărei nume personal este Iehova. Termenii folosiţi în ebraică pentru „Dumnezeu" conţin ideea de forţă, maiestate, demnitate şi excelenţă. În contrast cu adevăratul Dumnezeu, există dumnezei falşi. Unii dintre aceştia s-au făcut singuri dumnezei, iar alţii au fost făcuţi obiecte de închinare de către cei ce le slujesc.
Avem motive întemeiate să credem în Dumnezeu?
Ps. 19:1: „Cerurile anunţă gloria lui Dumnezeu, întinderea lor vesteşte lucrarea mâinilor sale".
Ps. 104:24: „Cât de multe sunt lucrările tale, o, Iehova! Pe toate le-ai făcut cu înţelepciune. Pământul este plin de operele tale".
Rom. 1:20: „Calităţile sale nevăzute... se văd clar de la crearea lumii, deoarece sunt percepute prin lucrurile făcute, aşa că ei sunt fără scuză".
O revistă ştiinţifică a spus: „Printre profani persistă ideea că savanţii au demonstrat falsitatea religiei. Se crede adesea că savanţii sunt necredincioşi, că Darwin l-a înmormântat pe Dumnezeu şi că, de atunci, o serie de descoperiri ştiinţifice şi tehnologice au înlăturat orice posibilă înviere a sa. Aceasta este o idee total greşită". — New Scientist, 26 mai 1977, p. 478.
Un membru al Academiei Franceze de Ştiinţe a spus: „Ordinea naturală nu a fost inventată de mintea umană, nici instituită de anumite puteri perceptive... Existenţa ordinii presupune existenţa unei inteligenţe organizatorice. Această inteligenţă nu poate fi decât a lui Dumnezeu". — Dieu existe? Oui, de Christian Chabanis, care îl citează pe Pierre-Paul Grassé (Paris, 1979), p. 94.
Oamenii de ştiinţă au identificat peste 100 de elemente chimice. Structura lor atomică dezvăluie că între ele există relaţii matematice complexe. Tabelul periodic al elementelor constituie dovada evidentă a existenţei unui proiect. Un astfel de proiect uluitor nu poate fi un simplu accident, un produs al întâmplării.
Ilustrare: Când privim un aparat de fotografiat, un radio sau un computer, recunoaştem imediat că este opera unui proiectant inteligent. Ar fi raţional atunci să afirmăm că lucruri mult mai complexe, cum ar fi ochiul, urechea şi creierul uman, nu au avut un Proiectant inteligent?
Dovedesc răutatea şi suferinţa că nu există Dumnezeu?
Exemple: Dacă un cuţit este folosit pentru a ucide, înseamnă că nu a fost proiectat de nimeni? Dacă un avion este folosit în timp de război ca bombardier, dovedeşte aceasta că nu are proiectant? Oare nu modul în care sunt folosite aceste obiecte creează probleme omenirii?
Nu este oare adevărat că multe boli sunt provocate de modul de viaţă nechibzuit al omului şi de faptul că acesta şi-a distrus mediul înconjurător? Nu sunt războaiele declanşate de oameni o cauză principală a suferinţelor? Nu este adevărat că, în timp ce milioane de oameni suferă de foame, în alte ţări este supraabundenţă, ceea ce arată că o problemă majoră este lăcomia omului? Toate acestea nu demonstrează că nu există Dumnezeu, ci arată că oamenii, din nefericire, îşi folosesc în mod greşit facultăţile cu care i-a înzestrat Dumnezeu şi ruinează pământul.
Este Dumnezeu o persoană reală?
Evr. 9:24: „Cristos n-a intrat într-un loc sfânt făcut de mâini,... ci chiar în cer, ca să se înfăţişeze acum pentru noi înaintea persoanei lui Dumnezeu".
Ioan 4:24: „Dumnezeu este Spirit".
Ioan 7:28: „Cel care m-a trimis există cu adevărat", a spus Isus.
1 Cor. 15:44: „Dacă este un corp fizic, este şi unul spiritual".
Are Dumnezeu sentimente, la fel ca fiinţele umane?
Ioan 16:27: „Tatăl însuşi are afecţiune pentru voi, fiindcă şi voi aţi avut afecţiune pentru mine şi aţi crezut că am ieşit ca reprezentant al Tatălui".
Is. 63:9: „În toată suferinţa lor a suferit şi el... În iubirea şi îndurarea sa, el i-a răscumpărat".
1 Tim. 1:11: ‘Fericitul Dumnezeu’.

| AFRAIDs explică (pentru AndreiM77):

Looooool,de ce ai scris atata.Eu nu asta am vrut sa scot in evidenta, pe mine ma interesa forma propozitiei.

| AndreiM77 a răspuns (pentru AFRAIDs):

Daca citesti o sa afli raspunsul la intrebare, citeste ca nu mori.

| admiterea a răspuns:

Nu e nicio diferenta, este o optiune emotionala. Cel ce crede sau cel nu crede nu stie ce-l face sa creada sau sa nu creada. Doar simte intr-un fel anume apoi eventual isi justifica necredinta sau credinta.
Mai pe scurt, intai simtim, apoi gandim. De aceea mai important este sa-ti cultivi sufletul, fiindca mintea urmeaza dupa si justifica rational ceea ce sufletul alege.