| Goddessss a întrebat:

Care sunt după voi 1-3 păcate extrem de grave?
Eu as zice desfrânarea și omorul...

56 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Conceptul ala e mai elaborat decat intreaga dogmatica crestina care e gindita pentru tarani analfabeti...

| sabin89 a răspuns (pentru minrest):

"Nu prea inteleg." - ce nu prea înţelegi? Era vorba de focul de la Sodoma.

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Aha, inteleg acum. Nu cred ca e vorba de o explozie atomica. Textul biblic isi propune sa dezvaluie cate ceva despre Dumnezeu si despre mijlocire (targuiala lui Avraam cu Dumnezeu pentru dreptii din Sodoma), sa arate ce s-a intamplat pana la urma cu varianta lui Lot a revelatiei initiale, sa caracterizeze egoismul (nu homosexualitatea) ca pacat sursa al altor pacate, sa atribuie Moabitilor si Amonitilor, rude (cel putin asa ii percepeau evreii) dar si dusmani cu evreii, o istorie stanjenitoare, si poate sa arate o greseala catastrofala, pornita dintr-o intentie nobila, a fetelor lui Lot. NU sa explice disparitia civilizatiei de langa Marea Moarta, caci aceasta civilizatie nici nu a existat; stim astazi ca terenul era la fel de arid ca si acum, un pustiu plin de sare si ars de soare.

| sabin89 a răspuns (pentru minrest):

Ştii cumva dacă moabiţii - sau amoniţii - sunt atestaţi, istoric sau arheologic? Dacă da, ce s-a întâmplat cu ei? Mai sunt ceva urme de descendenţi ai lor în zilele noastre? Aceeaşi întrebare ar fi şi pentru edomiţi, amaleciţi.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Presupun ca luarea unei vieti.

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Edomitii au fost cuceriti de Hasmonei si convertiti la iudaism. Ceilalti au disparut, si nu e de mirare. Nu aveau o religie suficient de distincta precum evreii, asa ca nu aveau o miza ca sa isi pastreze religia, doar pentru niste nume de zei sau cateva atribute minore ale zeilor. Iar limba, se schimba in timp, daca alta limba e mai utila. Popoarele astea erau mici; atat Amon cat si Moab imparteau malul de est al Iordanului. Da, sunt atestati istoric, au lasat urme pe monumente egiptene, ca popoare invinse. Chiar si mentiunea in Biblie, fiind pe periode lungi, este o atestare valida, cred eu.

| Jus7t a răspuns:

Să intrați pe stop în biserică, spurcăciunilor.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

In primul rand de ce trebuie sa judecam un lucru in functie de cat de "elaborat" sau complex este el? Fiindca e impresionant? Ai vazut un ananas exotic si ai ramas gura casca ca e altceva decat simplele mere pe care le vezi la noi happy
Acel "ananas" metaforic nu este altceva decat o filozofie din estul indepartat pe care nu stiu cat de mult o intelegi cu adevarat. Dar hei, e impresionanta fiindca e straina, nu? happy
Tot ce e local e plictisitor fiindca ne-am obisnuit, dar ce e exotic e wow. Nu stiu cat de sanatoasa este aceasta mentalitate si sincer mi se pare destul de superficiala.

Si in al doilea rand dogmatica crestina nu se opreste la intelegerea țăranilor analfabeti, dar e foarte bine ca si ei au o oarecare intelegere asupra ei, dupa puterile lor intelectuale.
Sa vad cat de simpla ti se mai pare dogmatica crestin-ortodoxa cand citesti operele teologice ale lui Vladimir Losski, sau J. Meyendorff sau opera filozofico-teologica a doctorului Bradshaw sau Dialectica Est-vest a doctorului Farrel, ce sa mai vorbim de Yannaras sau nu in ultimul rand opera teologica in mai multe volume a parintelui Dumitru Staniloae.
Sa aduc oare in discutie conceptul de Nous (Νους) care face parte din domeniul antropologiei crestine sau distinctia intre Esenta (Ουδιa) și Energiile necreate (Ενεργείa) ale lui Dumnezeu, dogma unica in credinta ortodoxa care raspunde briliant filozofiei clasice ale lui Platon si ideii sale de Monadă care nu explica problematica diferentei intre Unicitatea si diversitatea realitatii sau implicatiile dogmei simplitatii absolute a divinitatii care face imposibila participarea omului la Energiile necreate.
Ma rog, nu ma apuc sa scriu rafturi de carti intr-un raspuns pe TPU fiindca nu-si are rostul, dar ideea generala ar fi ca esti foarte ignorant fata de adevarata nuanta si complexitate teologica a credintei crestin-ortodoxe care are in spate doua mii de ani de filozofie si teologie si nenumarati filozofi si teologi.
Dar din pacate noi ramanem impresionati cand vedem un ananas... ca arata el mai exotic happy

| Frank51 a răspuns:

Cand ma inseala nevasta...

| Nemessys a răspuns:

Sexul inainte de casatorie. Asta le intrece pe toate. sad

| Goddessss explică (pentru Nemessys):

Chiar crezi asta sau ai spus o sarcastic?

| Nemessys a răspuns (pentru Goddessss):

Nu intru eu in subiecte d-astea. Pot doar sa-mi dau cu parerea, dar in cazul asta as spune o parere sub forma de adevar.

| Nilsson a răspuns:

Percepția oamenilor despre păcat este foarte subiectivă, de exemplu pentru unii malahia nu reprezintă nimic rău, pentru filosoful Toma d' Aquino este un păcat mai grav decât violul, pentru că irosești sămânța.

Din punct de vedere biblic, Iisus nu face diferență între păcatele mici și cele mari:

Matei 5
21 Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: ‘Să nu ucizi; oricine va ucide va cădea sub pedeapsa judecăţii.’ 22Dar Eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecăţii; și oricine va zice fratelui său: ‘Prostule!’ va cădea sub pedeapsa soborului; iar oricine-i va zice: ‘Nebunule!’ va cădea sub pedeapsa focului gheenei.

Acum eu întreb: ce e mai rău, să bei in fiecare zi câteva paharele de țuiculiță și să mori de ciroză alcoolică la 50 de ani, ori să îți pui capăt zilelor la 50 de ani?

E mai grav să omori pe cineva ori să îl cicălești în fiecare zi până îl faci să își dorească singur moartea?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Nemessys):

Sper ca asta e o gluma...

| Nemessys a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Daca mi-ai fi urmari raspunsurile din trecut legate de sexualitate, iti dadeai seama ca da, este.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Nemessys):

Daca as pune botul la ineptia asta de "pacat" poate ca as putea fi de acord cu asa ceva. Pacatul e doar o mizerie inventata de niste smecheri pentru a controla masele. Atita tot. Casatoria, in cele mai multe cazuri, e o inchisoare care pare ok pana iti dai seama ca nu e.

| StrongHeart a răspuns:

Se spune ca mandria i-a facut si pe ingeri sa cada.Eu as zice ca e singurul pacat care ne tine captivi in iluzii deșarte si ne indeparteaza de la scopul omenesc care este desavarsirea sau cum spunem noi crestinii, mantuirea.
Dar cum omul prefera sa puna intr-o ierarhie astfel de lucruri, se cuvine sa fac o lista cu cele mai grave pacate, o lista subiectiva:
-mandria;
-blestemul impotriva Duhului Sfant;
-tradarea;
-minciuna;

Omul are o constiinta diferita de constiinta divina si normal ca ar pune omorul premeditat, avortul, sodomia, gomoria, incestul.pedofilia si preacurvia mai grave decat mandria sau tradarea; Asa e omeneste.
Si mie mi se par dezgustatoare astfel de pacate si nu degeaba li se spune "pacate strigatoare la cer".
Totusi cred ca exista cateva pacate din care se nasc miliarde de alte pacate, mandria fiind cel mai mare si mai grav pacat.
Dumnezeu judeca altfel decat noi si poate o miniciuna sau o tradare sa fie mai grave decat un omor, depinde desigur de context.
Exista pacate,care desi nu par,pentru un necunoscator, sunt foarte grave deoarece din ele se nasc miliarde de alte pacate.
Mandria, neascultarea, respingerea Lui Dumnezeu sunt extrem de grave, de aici au inceput toate nenorocirile lumii.

| Darkmagic a răspuns:

Miss, daca nu esti o persoana religioasa, de ce pui o intrebare cu un termen care se refera in general si in foarte particular la normele unei religii, oricare ar fi ea?
Ai vrut sa vezi cati atei musca chestia asta, sau care e treaba? big grin

| Goddessss explică (pentru Darkmagic):

Domnule Dark, când m-am referit la păcate nu m-am referit la ele in sensul ala din Biblie...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Să te crezi Dumnezeu, asta e cel mai mare păcat. Din punctul meu de vedere.

Nu exista păcate 'grave'. Grave sunt pentru tine, că îți pun viața în pericol. Dar asta nu înseamnă că sunt grave pentru altceva.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Ăla da păcat.

| Darkmagic a răspuns (pentru Goddessss):

Cuvantul nu are alt sens decat religios Miss, e suficient sa urci "pacat" pe Google, si vezi ce spun Wikipedia si dictionarele despre el.
Deasemenea, termenul "blestem", nu exista (sau nu trebuie sa existe pentru un non-religios), de asta am intrebat daca te-ai amuzat suficient ca non-religiosii au muscat din chestia asta...
O zi excelenta. happy

| Goddessss explică (pentru Darkmagic):

Nu știu, eu am râs la ambele tabere.
religia mereu aduce fel si fel de dezbateri

| Mosotti a răspuns:

Tot ce inseamna infractiune, lipsa de respect, comportament urat, minciuna, parsivitate, ipocrizie, adica tot ce face rau.

Desfranarea nu e deloc pacat, ca aduce placere, rau nu face la nimeni, ca doar nu ne dam in cap, ne f doar, si e placut.

| DenqOO a răspuns:

Omor, furt si lacomie dusa la extrem

| Apokales a răspuns:

Omorul, violul (care este tot un act de omor, omori personalitatea omului, deci il schimbi, il omori pentru totdeauna) si in fruntea tuturor este coruptia.

Întrebări similare