| MissGoddess a întrebat:

Care sunt după voi 1-3 păcate extrem de grave?
Eu as zice desfrânarea și omorul...

56 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Văd că unii consideră omorul printre cele mai grave. Păi în ww 2 au fost omorâţi vreo câteva zeci de milioane. Cum facem cu ăştia?

| siriusblack98 a răspuns (pentru sabin89):

Ce treabă are una cu alta? Pot eu schimba ce s-a întâmplat acum aproape un secol? Desigur că nu.

| sabin89 a răspuns (pentru siriusblack98):

Am dat aia ca un exemplu. Războaie au fost şi sunt mereu. Şi acolo exact asta se întâmplă, se omoară unii pe alţii. Acum vezi legătura?

| siriusblack98 a răspuns (pentru sabin89):

Nu, pentru că nu există nici un fel de legătură. Nu are treabă o persoană care consideră crima a fi un păcat cu ce fac națiuni întregi de oameni. Dacă eu o consider un păcat nu am ce să îți fac ție dacă tu vrei neapărat să ucizi. Este ca și cum eu aș spune că văd desfrânarea ca fiind un păcat iar tu zici " sunt sute de mii de bordeluri în întreaga lume, cu alea cum facem? ".

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

De fapt, o larga majoritate a celor morti in razboi nu au murit in lupta. In Germania, din 18 milioane de internati in lagare de concentrare, 11 milioane au murit, iar in lagarele de exterminare, aproape toti; in Uniunea Sovietica germanii au omrat civilii prin metoda sardinelor, ii ticseau in gropi ca sa se striveasca unii pe altii. Japonezii omorau civili chinezi doar de dragul de a-i omora, fara niciun scop practic. Crimele astea au fost facute de milioane de oameni, nu inseamna ca daca au fost multi, sunt mai putin vinovati.

| darrio2007 a răspuns:

In ziua de azi, desfranarea este considerata de unii o calitate. Dar cu alta denumire.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Presupun ca luarea unei vieti.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Prostia si ignoranta. Si pacatul primordial e sa consideri ca exista o asemenea mizerie cum e conceptul de pacat. P.S. Sinteti amuzanti astia cu incestul. In biblie sunt nu stiu cate cazuri de incest, dar acum e brusc mare pacat... aha, sigur.

| MissGoddess explică (pentru GabiDumitrescu):

Dar nu ti se pare grețos, totuși?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru MissGoddess):

Sa mi se para gretos de ce? Pentru ca asa mi se baga in cap? Nu mi se pare nici nemaipomenit, nici gretos. Doar ca e ilegal si cam nasol daca de exemplu ajunge fiica-ta sa aiba un copchil cu tine si se autosesizeaza vreun organ sau te toarna careva.

| Heraclit a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Si ce daca in Biblie exista situatii de incest? Doar fiindca e in biblie nu inseamna ca e dat ca exemplu pozitiv. Ai auzit de conceptul de contra-exemplu, sau altfel spus "asa nu"? Chiar in Pentateuh spune foarte clar ca incestul e complet interzis fiind un pacat.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Heraclit):

Da, si dumnezo' la inceput a facut pe adam si eva si a stat si s-a uitat cum astia si copchii lor s-au combinat intre ei pana a iesit o mare adunatura de debili care si in ziua de azi discuta pe marginea unor elucubratii concepute pentru a prosti sclavii de acum 2000 de ani. P.S. Uite aici cum se pune la punct o vrajeala sfinta pentru oameni destepti - https://en.wikipedia.org/wiki/Naraka_(Buddhism)

| Heraclit a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Ce legatura au oamenii destepti cu conceptul de sheol budist?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Heraclit):

Conceptul ala e mai elaborat decat intreaga dogmatica crestina care e gindita pentru tarani analfabeti...

| Heraclit a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

In primul rand de ce trebuie sa judecam un lucru in functie de cat de "elaborat" sau complex este el? Fiindca e impresionant? Ai vazut un ananas exotic si ai ramas gura casca ca e altceva decat simplele mere pe care le vezi la noi happy
Acel "ananas" metaforic nu este altceva decat o filozofie din estul indepartat pe care nu stiu cat de mult o intelegi cu adevarat. Dar hei, e impresionanta fiindca e straina, nu? happy
Tot ce e local e plictisitor fiindca ne-am obisnuit, dar ce e exotic e wow. Nu stiu cat de sanatoasa este aceasta mentalitate si sincer mi se pare destul de superficiala.

Si in al doilea rand dogmatica crestina nu se opreste la intelegerea țăranilor analfabeti, dar e foarte bine ca si ei au o oarecare intelegere asupra ei, dupa puterile lor intelectuale.
Sa vad cat de simpla ti se mai pare dogmatica crestin-ortodoxa cand citesti operele teologice ale lui Vladimir Losski, sau J. Meyendorff sau opera filozofico-teologica a doctorului Bradshaw sau Dialectica Est-vest a doctorului Farrel, ce sa mai vorbim de Yannaras sau nu in ultimul rand opera teologica in mai multe volume a parintelui Dumitru Staniloae.
Sa aduc oare in discutie conceptul de Nous (Νους) care face parte din domeniul antropologiei crestine sau distinctia intre Esenta (Ουδιa) și Energiile necreate (Ενεργείa) ale lui Dumnezeu, dogma unica in credinta ortodoxa care raspunde briliant filozofiei clasice ale lui Platon si ideii sale de Monadă care nu explica problematica diferentei intre Unicitatea si diversitatea realitatii sau implicatiile dogmei simplitatii absolute a divinitatii care face imposibila participarea omului la Energiile necreate.
Ma rog, nu ma apuc sa scriu rafturi de carti intr-un raspuns pe TPU fiindca nu-si are rostul, dar ideea generala ar fi ca esti foarte ignorant fata de adevarata nuanta si complexitate teologica a credintei crestin-ortodoxe care are in spate doua mii de ani de filozofie si teologie si nenumarati filozofi si teologi.
Dar din pacate noi ramanem impresionati cand vedem un ananas... ca arata el mai exotic happy

| Mosotti a răspuns:

Tot ce inseamna infractiune, lipsa de respect, comportament urat, minciuna, parsivitate, ipocrizie, adica tot ce face rau.

Desfranarea nu e deloc pacat, ca aduce placere, rau nu face la nimeni, ca doar nu ne dam in cap, ne f doar, si e placut.

| Overeem a răspuns:

Omorul și sinuciderea.dar eu zic că și incestul in familie între tata și fica e un păcat de neiertat

| mentholinks a răspuns (pentru Overeem):

Pai cum ca Lot care era om al lui Dumnezeu a facut copii cu ambele sale fiice.

| Overeem a răspuns (pentru mentholinks):

Vezi daca nu existau bordeluri că acum femei in vitrina, o pompat și el pe cine o putut să îi fie de bine laughing

| mentholinks a răspuns (pentru Overeem):

Pai erau dar fetele lui au vrut, l-au imbatat si s-au culcat cu el ca sa faca plozi ca nu aveau cu altcineva.

| minrest a răspuns (pentru mentholinks):

Aveau de fapt cu cine sa faca copii, puteau chiar sa se marite ca doar aveau ceva avere, sub forma de oi. DAR. Ele nu stiau. Cand au vazut ca arde o civilizatie intreaga, au crezut ca e pedepsit intreg pamantul, ca la potop. Au crezut ca trebuie pornit de la zero, ca dupa potop. Problema e ca nu aveau alti barbati decat tatal lor in grup, iar ele credeau ca grupul lor sunt singurii supravietuitori. Stiau insa ca Dumnezeu a ingaduit casatoria intre frati, intre fii si ficele lui Adam, si intre veri, in familia lui Noe. Ele au facut un sacrificiu mare, ca sa nu piara umanitatea. De asta, fata mai mare si-a numit fiul ''Din Tatal Meu''. E ca si cum ar fi spus: ''Vreti acum sa imi cer iertare, pentru ca am vrut sa salvez umanitatea? M-am inselat, dar nu am de ce sa imi cer iertare; a fost o decizie mareata, chiar daca gresita, un sacrificiu pe care l-am facut din altruism''.

| sabin89 a răspuns (pentru minrest):

Să fi fost oare vorba de un atac cu arma nucleară acolo?

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Nu prea inteleg. Banuiesc ca Violul Nanjingului, in 1937, nu a fost un raspuns la atacul de la Hiroshima si Nagasachi, in 1945. https://en.wikipedia.org/wiki/Nanjing_Massacre. Dar atacurile nucleare, care au dus la capitularea Japoniei, au dus la salvarea a milioane de chinezi.

| sabin89 a răspuns (pentru minrest):

"Nu prea inteleg." - ce nu prea înţelegi? Era vorba de focul de la Sodoma.

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Aha, inteleg acum. Nu cred ca e vorba de o explozie atomica. Textul biblic isi propune sa dezvaluie cate ceva despre Dumnezeu si despre mijlocire (targuiala lui Avraam cu Dumnezeu pentru dreptii din Sodoma), sa arate ce s-a intamplat pana la urma cu varianta lui Lot a revelatiei initiale, sa caracterizeze egoismul (nu homosexualitatea) ca pacat sursa al altor pacate, sa atribuie Moabitilor si Amonitilor, rude (cel putin asa ii percepeau evreii) dar si dusmani cu evreii, o istorie stanjenitoare, si poate sa arate o greseala catastrofala, pornita dintr-o intentie nobila, a fetelor lui Lot. NU sa explice disparitia civilizatiei de langa Marea Moarta, caci aceasta civilizatie nici nu a existat; stim astazi ca terenul era la fel de arid ca si acum, un pustiu plin de sare si ars de soare.

| sabin89 a răspuns (pentru minrest):

Ştii cumva dacă moabiţii - sau amoniţii - sunt atestaţi, istoric sau arheologic? Dacă da, ce s-a întâmplat cu ei? Mai sunt ceva urme de descendenţi ai lor în zilele noastre? Aceeaşi întrebare ar fi şi pentru edomiţi, amaleciţi.

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Edomitii au fost cuceriti de Hasmonei si convertiti la iudaism. Ceilalti au disparut, si nu e de mirare. Nu aveau o religie suficient de distincta precum evreii, asa ca nu aveau o miza ca sa isi pastreze religia, doar pentru niste nume de zei sau cateva atribute minore ale zeilor. Iar limba, se schimba in timp, daca alta limba e mai utila. Popoarele astea erau mici; atat Amon cat si Moab imparteau malul de est al Iordanului. Da, sunt atestati istoric, au lasat urme pe monumente egiptene, ca popoare invinse. Chiar si mentiunea in Biblie, fiind pe periode lungi, este o atestare valida, cred eu.

| Clint a răspuns (pentru Overeem):

Ăla da păcat.

| Frank51 a răspuns:

Cand ma inseala nevasta...

| Nemessys a răspuns:

Sexul inainte de casatorie. Asta le intrece pe toate. sad

| MissGoddess explică (pentru Nemessys):

Chiar crezi asta sau ai spus o sarcastic?

| Nemessys a răspuns (pentru MissGoddess):

Nu intru eu in subiecte d-astea. Pot doar sa-mi dau cu parerea, dar in cazul asta as spune o parere sub forma de adevar.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Nemessys):

Sper ca asta e o gluma...

| Nemessys a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Daca mi-ai fi urmari raspunsurile din trecut legate de sexualitate, iti dadeai seama ca da, este.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Nemessys):

Daca as pune botul la ineptia asta de "pacat" poate ca as putea fi de acord cu asa ceva. Pacatul e doar o mizerie inventata de niste smecheri pentru a controla masele. Atita tot. Casatoria, in cele mai multe cazuri, e o inchisoare care pare ok pana iti dai seama ca nu e.

| Clint a răspuns:

Să te crezi Dumnezeu, asta e cel mai mare păcat. Din punctul meu de vedere.

Nu exista păcate 'grave'. Grave sunt pentru tine, că îți pun viața în pericol. Dar asta nu înseamnă că sunt grave pentru altceva.

| siriusblack98 a răspuns:

Eu aș zice crima, violul și furtul.

| Apokales a răspuns:

Omorul, violul (care este tot un act de omor, omori personalitatea omului, deci il schimbi, il omori pentru totdeauna) si in fruntea tuturor este coruptia.

| StrongHeart a răspuns:

Se spune ca mandria i-a facut si pe ingeri sa cada.Eu as zice ca e singurul pacat care ne tine captivi in iluzii deșarte si ne indeparteaza de la scopul omenesc care este desavarsirea sau cum spunem noi crestinii, mantuirea.
Dar cum omul prefera sa puna intr-o ierarhie astfel de lucruri, se cuvine sa fac o lista cu cele mai grave pacate, o lista subiectiva:
-mandria;
-blestemul impotriva Duhului Sfant;
-tradarea;
-minciuna;

Omul are o constiinta diferita de constiinta divina si normal ca ar pune omorul premeditat, avortul, sodomia, gomoria, incestul.pedofilia si preacurvia mai grave decat mandria sau tradarea; Asa e omeneste.
Si mie mi se par dezgustatoare astfel de pacate si nu degeaba li se spune "pacate strigatoare la cer".
Totusi cred ca exista cateva pacate din care se nasc miliarde de alte pacate, mandria fiind cel mai mare si mai grav pacat.
Dumnezeu judeca altfel decat noi si poate o miniciuna sau o tradare sa fie mai grave decat un omor, depinde desigur de context.
Exista pacate,care desi nu par,pentru un necunoscator, sunt foarte grave deoarece din ele se nasc miliarde de alte pacate.
Mandria, neascultarea, respingerea Lui Dumnezeu sunt extrem de grave, de aici au inceput toate nenorocirile lumii.

| Nilsson a răspuns:

Percepția oamenilor despre păcat este foarte subiectivă, de exemplu pentru unii malahia nu reprezintă nimic rău, pentru filosoful Toma d' Aquino este un păcat mai grav decât violul, pentru că irosești sămânța.

Din punct de vedere biblic, Iisus nu face diferență între păcatele mici și cele mari:

Matei 5
21 Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: ‘Să nu ucizi; oricine va ucide va cădea sub pedeapsa judecăţii.’ 22Dar Eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecăţii; și oricine va zice fratelui său: ‘Prostule!’ va cădea sub pedeapsa soborului; iar oricine-i va zice: ‘Nebunule!’ va cădea sub pedeapsa focului gheenei.

Acum eu întreb: ce e mai rău, să bei in fiecare zi câteva paharele de țuiculiță și să mori de ciroză alcoolică la 50 de ani, ori să îți pui capăt zilelor la 50 de ani?

E mai grav să omori pe cineva ori să îl cicălești în fiecare zi până îl faci să își dorească singur moartea?

| batranulintelept77 a răspuns:

Păcatul e păcat, gravitatea lui este ceva subiectiv. În principal orice păcat este la fel, cu toate ca nu sună intuitiv. Fie că minți sau că omori pe cineva, păcatul este o încălcare a conștiinței si Îl întristează pe Dumnezeu.
Totuși, știm cu toți că exista constructe sociale si concepții asupra unor păcate ca fiind mai grave decât altele și... nu neg aceste concepții, deoarece si eu le cam cred. Aș spune in primul rând sinuciderea si omorul. De ce? Pentru ca după ce te sinucizi sau dupa ce omori pe cineva, tu sau acela nu mai puteti sa indreptati nimic. Nu mai puteti cere iertare, nu va mai puteti ierta pe voi înșivă. Viața este un lucru unicat si din punct de vedere uman, luarea vieții este practic ireparabila. Daca alte pacate pot fi remediate, odata ce tu sau o altcineva muriți, nu mai ai ce sa repari.
Apoi aș spune minciuna cu privire la iubire. Iubirea e un sentiment rar si mi se pare ca poti distruge un om daca il faci sa creada ca a ajuns sa fie iubit(unul dintre cele mai rare si minunate sentimente) cand acest lucru nu este în esență real.

| AliGab a răspuns:

Mandria, sinuciderea si pruncuciderea

| Darkmagic a răspuns:

Miss, daca nu esti o persoana religioasa, de ce pui o intrebare cu un termen care se refera in general si in foarte particular la normele unei religii, oricare ar fi ea?
Ai vrut sa vezi cati atei musca chestia asta, sau care e treaba? big grin

| MissGoddess explică (pentru Darkmagic):

Domnule Dark, când m-am referit la păcate nu m-am referit la ele in sensul ala din Biblie...

| Darkmagic a răspuns (pentru MissGoddess):

Cuvantul nu are alt sens decat religios Miss, e suficient sa urci "pacat" pe Google, si vezi ce spun Wikipedia si dictionarele despre el.
Deasemenea, termenul "blestem", nu exista (sau nu trebuie sa existe pentru un non-religios), de asta am intrebat daca te-ai amuzat suficient ca non-religiosii au muscat din chestia asta...
O zi excelenta. happy

| MissGoddess explică (pentru Darkmagic):

Nu știu, eu am râs la ambele tabere.
religia mereu aduce fel si fel de dezbateri

| Heraclit a răspuns:

Sinuciderea (care este cel mai grav pacat posibil), avortul (care este de departe unul din cele mai grave pacate) si fara indoiala mândria.

| ScofieId a răspuns:

Cel mai mare păcat al omenirii este sa fi crestin si sa ii judeci pe atei. Si nu ma refer ca este un păcat judecarea in sine, ci faptul ca esti crestin. Voi sunteti cancerul care distruge trupul civilizatiei in drumul sau catre suprematia cunoasterii si al evoluției.

| MissGoddess explică (pentru ScofieId):

Care '' voi'', eu una nu s o persoana religioasa

| ScofieId a răspuns (pentru MissGoddess):

Ma refer la religiosi. Se simt ei si abia asfept sa ii vad cum o sa-mi raspunda cu hate. Am replicile pregatite pentru ei.

| Dddonkey a răspuns (pentru ScofieId):

Nu stiu despre ce evolutie vorbesti? Daca citestii comentariul meu de mai sus, 40 milioane de avorturi intr-un singur an! Cunoastere si evolutie...fii mai descriptiv in ce anume vrei sa spui.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Desfranarea sperjurul si blasfemia

| Jus7t a răspuns:

Să intrați pe stop în biserică, spurcăciunilor.

| Dddonkey a răspuns:

Biblia spune ca necredinta e un pacat care nu se iarta.
Avortul e problema destul de raspandita din ultimele date aparute. 42 milioane de copii au fost avortatii anul trecut mondial. Te gandesti ca 2 Romanii au disparut de pe harta, parca e al 2lea razboi mondial.

| Dobrinx a răspuns:

Iti spun eu care este cel mai mare pacat. Intelegi ce vrei.

DIn punctul meu de vedere, cel mai mare pacat este sa iti dedici toata viata lui Dumnezeu. Sa te tarasti pentru moaste, sa dai bani la biserica pentru ca asa zice popa ca e bine, sa il preaslavesti pe Dumnezeu si sa te uiti pe tine.

Daca Dumnezeu te-a creat, si ai o viata, trebuie sa o traiesti... Nu conteaza ce faci in ea, bune sau rele, vei ajunge in acelasi loc.

Daca unii sustin ca omorul este pacat... Sa spunem ca exista o persoana care vrea sa iti omoare copilul. Instinctul tau de parinte iti spune sa iti aperi copilul si evident il omori pe acel individ. Asta cum se mai numeste? ai pacatuit sau nu?

Nu ai drept de alegere la viata cuiva insa nici acea persoana nu avea drept sa decida daca copilul tau traieste sau nu.

Deci cine se numeste pacatos in cazul de mai sus big grin?


Mai vad ca se vorbeste despre avorturi. Ii astept pe astia de sar in sus cu NU AVORT, sa oblige o fata violata sa isi pastreze "copilul "

In primul rand ca pana la varsta de 1 an sau poate mai bine, nu cred ca exista om care sa isi aminteasca ceva din ce a facut deci putem spune ca nu am avut constiinta. Daca un embrion este avortat nici macar nu o sa stie ca a existat deci unde este problema?

***

Vad ca se mai vorbeste si despre atei. In caz ca nu conoasteti, sunt acele persoane care aleg sa nu creada intr-o forta divina si isi traiesc viata frumos si linistit. Sunt oameni luminati la minte, care gandesc logic si au o dezvoltare personala mult mai mare [ nu in toate cazurile ]

Tu ca si crestin te certi cu un ateu si incerci sa ii explici de ce sa creada in ceva ce nu exista, si te tot zbati. el? te vede ca esti cu ideea ta si te lasa sa vorbesti...

Nici macar de furt nu poti spune ca este pacat, atunci cand cineva fura pentru a se hrani sau pentru a duce mancare copiilor.


O sa las o ultima fraza, cu un fost coleg de liceu care este ateu.
Eram la ora de religie, profa de religie si alti cativa 2-3 fanatici incercand sa il marginalizeze pe acest baiat si sa ii bage religia in cap. Ca Dumnezeu e bun, ca nu stiu ce, ca ne iubeste etc.

Pana a venit intrebarea : Dar tu de ce nu crezi in Dumnezeu?
Prietenul meu a raspuns tot cu o intrebare : La 5 ani cand tatal meu a murit, unde era DUmnezeu care ne iubeste pe toti?

Si cel mai trist este ca aceasta poveste este adevarata...cap coada.

Concluzia: Pacat este sa nu iti traiesti viata asa cum vrei, pacat este sa nu faci anumite lucruri deoarece alea sunt interzise de biblie. Pacat este sa iti dedici viata unei forte Divine care, daca exista, cred eu ca te-a creat pentru a-ti trai viata nu pentru a te inchina la ne sfarsit ei big grin

| Andruino a răspuns:

Omor, furt si lacomie dusa la extrem

Întrebări similare