anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cerul e roz amestecat cu portocaliu. E normal fenomenul asta? Cum se formeaza? De ce?

Răspuns Câştigător
| ayo8207 a răspuns:

Cand e roz inseamna ca atmosfera e incarcata cu sulf.
Toate elementele chimice au proprietatea de a interactiona cu lumina(radiatie electromagnetica). Aceasta interactiune se manifesta prin absorbtia ei.Fiecare element chimic are un spectru de absorbtie specific. Daca te-ai uitat la un curcubeu ai vazut mai multe culori. Fiecare culoare este de fapt o radiatie cu o anumita frecventa. Lumina alba este suprapunerea tuturor culorilor. Acum, elementul predominant al atmosferei, azotul(nu e oxigenul cum se crede in popor), absoarbe radiatia cu frecventa mare(violet, albastru, verde). Deci lumina cu cat parcurge un drum mai lung prin atmosfera, cu atat isi "pierde" intensitatea culorilor inalte. Pentru a vedea spectrul luminii vizibile cauta pe google. Acest fenomen se numeste dispersie. In mijlocul zilei, soarele este la un unghi aproape drept fata de pozitia ta, deci drumul parcurs prin atmosfera e mai scurt. Lumina nu are "timp" sa piarda culoarea albastra. Pe cand la apus, soarele e mai departe, deci lumina are timp sa piarda culoarea albastra, ramanand culorile calde(frecventa mai mica).
Cam asta e explicatia usor de inteles. Pentru explicarea fenomenelor de dispersie, absorbtie spectrala, google.

| Inferno a răspuns (pentru ayo8207):

"n mijlocul zilei, soarele este la un unghi aproape drept fata de pozitia ta, deci drumul parcurs prin atmosfera e mai scurt. Lumina nu are "timp" sa piarda culoarea albastra. "

Aha,deci din cauza asta e cerul albastru.

" Pe cand la apus, soarele e mai departe, deci lumina are timp sa piarda culoarea albastra, ramanand culorile calde"
Aha,deci din cauza asta e rosu,numai ca daca eu imi intorc capul frumusel in partea opusa Soarelui nu am sa vad tot lumina rosiatica ci albastra. E lezne de inteles de ce, cu toate acestea... De ce?
Cu alte cuvinte, daca ma uit la un apus de Soare culoarea este rosiatica intr-adevar, numai ca daca ma uit la antipod, in partea opusa, am sa vad ca cerul este albastru cu toate ca, cantitatea de atmosfera fiind si mai mare, lumina ar trebui sa fie filtrata si mai mult.
http://i.imgur.com/ttvcUiI.png

9 răspunsuri:
| Miauti a răspuns:

A umplat dumnezeu cu photoshop

| DAnc3 a răspuns:

E o iluzie din lumina soarelui, e normal.

| al9264 a răspuns:

Probabil,lumina solara s-a reflectat in stratul de ozon, imprastiind lumina si culoarea ei pe toata zarea, astfel cerul adoptand o culoare noua. Daca era amurg, poate am dreptate.

| ayo8207 a răspuns:

@Inferno: Intrebarea a fost de ce vezi cerul portocaliu. Daca ai o teorie mai plauzibila, de ce nu o expui?

Cat despre partea cu intors capul: Tu nu vezi cerul albastru, ci il vezi spre negru. La un moment dat, prin reflexii succesive, inclusiv radiatia cu frecventa joasa e absorbita, lumina devenind tot mai slaba. De aici rezulta o echilibrare a culorilor. Insa ochiul tau percepe acea schimbare de culoare(de la portocaliu si putin albastru la negru) ca un albastru foarte inchis. Aceeasi chestie se intampla cand te uiti in departare in mijlocul zilei, mai apoi uitandu-te in sus, perpendicular. O sa ai impresia ca cerul este mai albastru.

Explicatie concreta poti vedea pe site-ul Universitatii din California.

http://math.ucr.edu/home/baez/physics/General/BlueSky/blue_sky.html

| AmberLOVE a răspuns:

Buna e normal fenomenul chiar nu stiu de ce se formeaza
Catuta pe net.

| EliVikernes a răspuns:

Frumos...sincer si eu am vazut dar nu stiu cum se formeaza.cauta pe net