anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Conventiile sociale - cum le percepeti voi? Au ele la baza ideea de moralitate? Sau sunt inventate pur si simplu pentru confort?

Răspuns Câştigător
| foxsilver a răspuns:

Personal, am marea convingere ca scopul este confortul, mai ales cel financiar, doar scuza este moralitatea, caci fariseii au talentul de a-si ambala ipocrizia in stralucitoarea tinuta a moralitatii.
Samaritenii sunt o specie pe cale de disparitie, si sunt slabe sanse sa se inmulteasca!

| sabin89 a răspuns (pentru foxsilver):

M-am uitat pe harta si Samaria nici nu mai existahappy

| foxsilver a răspuns (pentru sabin89):

E clar, ne putem lua adio de la o viata mai buna. laughing

12 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

Ai love, ai furat si faci pe moralul, n-ai love furi, esti imoral si faci pe moralul. O cruce batuta, un acatist cateva matanii si esti ca nou, poti sa o iei de la inceput. Traiasca morala pentru confortul nostru. Mah sa-ti dau o capra?

| sabin89 a răspuns (pentru Hombre):

Caprele nu au o reputatie prea buna, apropo de moralitate. Da-mi si tu o oaie daca ai.laughing

| Alphawolf a răspuns:

Nu cred ca se pot separa moralitatea si confortul. Si moralitatea ofera confort. Conventiile sociale nu cred ca au la baza ideea de moralitate, ci de dreptate, egalitate, adevar, iar din astea deriva si moralitatea, nu invers. Moralitatea vrea sa indice tot ce e bine, constructiv societatii, insa ea cuprinde si mult subiectivism(cred).

| sabin89 a răspuns (pentru Alphawolf):

De fapt, termenul "morala" pierde teren. Zicem "etica" sau chiar "etica si echitate"raised eyebrows Sunt si eu de parere ca morala cuprinde si subiectivism.

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

Morala este pentru etica asa cum este astrometria si mecanica cereasca pentru astrofizica, daca ma intelegi. Adica este subsumata ei. Deci nu stiu cat de corect estee sa substituim termenul "morala" cu "etica", dar ma rog, in limbaj colocvial totul e posibil.

| sabin89 a răspuns (pentru Inferno):

Tu cum vezi treaba cu 'conventii vs conveniente'?

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

Sabine,trebuie sa facem distinctie intre oamenii rezonabili si circari. Pai tu te iei dupa ce spun toti pacalicii, conventie este foarte corect, din toate punctele de vedere.
Numai cine are minte de copil ar corecta pe cineva doar pentru ca a folosit termenul "conventie", sa nu dam crezare la toate aiurelile acestor oameni.
Daca cineva te-a corectat in acest sens, iti spun ca numai superficialitatea propriei gandiri a fost cauza, iar nu cine stie ce considerent lingvistic.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Sabine,cred ca ai grsit scrierea expresiei. Se numeste "convenienta sociala" si nu "conventie sociala"., iar aceasta fiind prin definitie o regula de conduita impusa intr-o anumita socitate, cred ca, macar in societatea respectiva este obligatoriu sa fie si morala.Ai tu o alta parere?

| sabin89 a răspuns (pentru anonim_4396):

M-am uitat si eu in dex si intr-adevar se pare ca mai corect spus este "conveniente". Dar, probabil, intr-un limbaj mai familiar merge si conventii
http://www.teorii.ro/category/conventii-sociale/
Cat despre obligativitatea de a fi si morala, sa spun drept, ma cam indoiesc./:)

| anonim_4396 explică (pentru sabin89):

Daca ai fi spus convenienta politica iti dadeam dreptate, insa cand te referi la social si conventiile (cum le-ai rebotezat tu) OBLIGATORII nu sunt respectate, inseamna ca in societatea respectiva cuvantul "moral" dispare din vocabular, deci si intrebarea ta nu mai are obiect.

Întrebări similare