| oprescudorin11 a întrebat:

Credeti ca limbajul folosit de un popor influenteaza si inteligenta, simtul artistic, puterea, gradul de frumusete,creativitatea, puterea, etc. al unui popor?
Sa fiu mai explicit, dau un exemplu simplu: cum se zice cuvantul 'soare' in cateva limbi, rezonanta difera dupa cum vedeti, deci si gradul de percepere:
sol, sole, soleil, sun, soare(italiana, spaniola, franceza, engleza, romana).
Nu stiu in araba sau chineza, rusa)(era interesant de stiut).
Asa sunt multe cuvinte care suna altfel in diverse limbi.
Credeti ca din acest motiv nu ne percepem la fel?

Răspuns Câştigător
| cristimihailov a răspuns:

Exista studii care fac o legatura directa intre complexitatea unei limbii si a gradului de adaptare sociala/geografica etc al respectivului popor.

Este foarte cunoscut exemplu cu privire la un neam de prin Oceania daca imi aduc aminte care foloseste in exprimare punctele cardinale, in loc sa foloseasca stanga, dreapta, etc. Ei spun am luat-o spre vest, sau vecinul din nord vest, etc, reusind sa identifice punctele cardinale prin observatii subtile indirecte: gen cum cade umbra, cum sunt inclinate florile, etc.

S-a efectuat un test in care o fetita din acest neam a fost adusa intr-o sala cu mai multi oameni. Toti au fost rugati sa arate un punct cardinal, si in timp ce oamenii din sala au aratat in toate directiile... Fetita a indicat intotdeauna directia corecta.

Nu inseamna mare lucru acest studiu, daca il luam la litera. Insa el demonstreaza ca limbajul, caracteristicile lui pot influenta modul in care oamenii percep, rationeaza si simt lumea inconjuratoare.

Nu cuvantul in sine poate fi important (ceea ce spui cu exemplu soare, poate nu este cea mai fericita alegere, deoarece dupa cum observi soarele (ca si cuvant) are origine comuna in toate limbile. Suna asemanator).
Gandeste-te insa ca in chineza cuvintele sunt formate si din expresii. In loc sa scrii de exemplu... drum bun, scrii caracterele unei usi si a unui drum. (ideea este, nu stiu daca drum bun chiar asa se scrie).

Deci afecteaza. Insa, pe langa toate acestea, care afecteaza in mod nativ, se pare ca o influenta si mai puternica o are cultura regiunii in care te-ai nascut respectiv ai crescut.

| oprescudorin11 explică (pentru cristimihailov):

Crezi ca grecii, la vremea lor au stapanit si au creat baza culturii europene? Daca nu indraznesc prea mult! Caci mi-ai dat niste date pe care nu le stiam.
Germanii, se zice ca se exprima foarte clar -matematic.
Englezii au un limbaj practic.
Chinezii, mi-ai spus, nuantat, de asemenea extrem de precisi.
Pai nu stiu aici, cultura regiunii?
Poate deveni engleza (caci sa recunoastem, cam ei stapanesc lumea acum-ma rog, vorbitorii de engleza)limba mondiala pe scara larga (sa lasam ca e oficiala - la tranzactii).
Cum explici 'grafica ' scrierea :rusa, chineza, japoneza, greaca, araba, ebraica, or mai fi, ca rezista la scrierea 'latina'?
Sa fie un mod de autoaparare, de autoconservare?
Isi vor o intimitate a natiunii lor? O protectie?

| cristimihailov a răspuns (pentru oprescudorin11):

Stai un pic ca nu inteleg...

Grecii... crezi ca grecii nu s-au inspirat si din alte culturi?

Germanii care se exprima matematic... Germana este ca orice alta limba. Are mici particularitati. Exceptii are si ea, desi recunosc ca mai putine decat in italiana sau in engleza. Cel putin aceasta este parerea mea, care o vorbesc. Nu perfect, dar ma descurc chiar bine in ea. Precum si in engleza sau italiana.

Este discutabil daca limbajul este practic sau modul de gandire britanic este mai practic. A incerca sa gandesti creativ si out of the box sunt niste chestii care se invata la scoala. Uite un exemplu: stiai ca in Australia nu se dau teme acasa pana in clasa a 7a? Se pune accent foarte tare pe creativitate si intuitie? Dar in Romania? Incepi cu temele din clasa 1? Care crezi ca este o abordare mai buna? Raspunsul e simplu: este doar o abordare si atat.

Chinezii precisi... Am spus mai metaforici pentru noi.

Cultura regiunii influenteaza prin multe metode: de exemplu, nepaleza, birmaneza (ma rog fosta birmania, ca s-a schimbat) au trei moduri de adresare pentru orice persoana: cand vorbesti cu o persoana mai tanara, de acelasi nivel si mai in varsta? Plus inca un mod pentru adresarea catre persoane regale? Sau in japoneza in care imperativul este o forma foarte folosita?
In italiana inveti sa vorbesti protocolar si frumos? In engleza vorbesti mai direct? In germana la fel, usor protocolar?

Engleza ca limba internationala - acum e momentul ei. Inainte se vorbea latina si greaca international. Inainte parca fenicienii erau mai rasariti. Inainte si de ei, nu mai stiu.

Grafica reprezinta o modalitate aleasa de o serie de popoare pentru a se exprima in felul lor. Este relativ dificil sa schimbi un mod de scriere, deoarece acestea ori au fost inventate din motive socio-economico-politice ori au fost preluate de la altii si eventual schimbate un pic. Nu este un mod de autoaparare, ci este un mod de conservare si de identitate a unei natiuni. Este mai usor sa scrii intr-un singur alfabet, si intamplator este ala pe care l-ai mostenit. Ce ar insemna ca la un moment dat sa scrii folosind doua alfabete? Gandeste-te ce ar scrie pe morminte? Sau pe statui? Sau in acte oficiale. Este prea complex. In plus scrierea face parte din identitatea nationala, cum spuneam mai devreme.

E ca si cand tu ai incerca sa iti iei numele de Hussein Al Hassam in loc de Dorin. Sau ceva gen "Cuceritorul", traducerea numelui Fatih din turca...
E doar parte a identitatii tale.


16 răspunsuri:
| Leocerba a răspuns:

Ei, grupul, poporul isi face si-si adapteaza limbajul, cum sa influenteze limbajul inteligenta, creativitatea grupului?
Simtul artistic al unui grup de oameni influenteaza limbajul pe care-l folosesc, inteligenta lor influenteaza limbajul.
Da de curiozitate pe un canal unde un nimeni sta pe o canapea picior peste picior si face un oral unui microfon, numara cacofoniile, dezacordurile, numara si constructiile de limbaj care te-au impresionat intr-un mod placut etc.
Da pe un canal gen Arte sau Discovery si asculta un interviu sau pur si simplu ce se trancaneste acolo. Limbajul este mult mai bogat pentru ca oamenii aflati atat in spatele cat si in fata ecranului genereaza si cer un limbaj complex, bogat, pentru ca ei insisi sunt mai complex structurati. Cei din prima categorie, fiind oameni simpli, au un limbaj simplu, simplist chiar.
Grupul isi adapteaza limbajul.
Poate singurul caz absolut invers, in care limbajul impus a incercat sa schimbe, sa influenteze inteligenta poporului s-a petrecut in "1984" cu Nouvorba, o seama de cuvinte atat de duplicitare, menite sa-i tampeasca definitiv pe oameni, prin continutul scazut si mai ales prin sensul politic al cuvintelor, mirișugit sa transforme uomul, sa induca teroarea in cel ce deschide gura. Dar n-a mers.

| Duucu a răspuns:

Ăhă,exact ca muzica,o limbă nordică e făcută pentru genuri mai dure, iar o limbă latină pentru genurile mai ușoare, melodioase.
Inteligența POATE nu o afectează, dar simțul artistic și creativitea sigur o face.Limba franceză de exemplu îți creează o stare de finețe,e plăcută la ureche și inspiră sentimente de iubire.
În schimb, cănd joci ca omul un counter-strike pe un server străin și apar doi ruși care încep să vorbească pe chat, nu te zgărie puțin la ureche? Eu am trăit printre ruși și crede-mă că limba asta ți-ar schimba mult simțul artistic,și nu numai, chiar și starea de spirit.

| oprescudorin11 explică (pentru Duucu):

Stii ca-mi place raspunsul, si-mi pare rau ca m-am grabit cu 'funda'?
Sunt optiuni: unora le place italiana, eu dispretuiesc, nu stiu de ce spaniola, nici franceza nu cred mult sa-mi placa, engleza o auzim aproape toti mereu in filme, a devenit banala, romana imi place ca mi-e limba materna, dar germana o iubesc pentru ca cei mai buni compozitori si scriitori, chiar si dintre pictori, filozofi, la ei au fost. Cu greaca, nu ma pricep, valorile primordiale la ei au fost, dar limba mi se pare chiar mai urata decat rusa (nu stiu de ce?).
Engleza merge caci e muzica actuala. Nu-mi place un rep sau rock, etc. cantat in ruseste! Ungureste, si mai scarbos in romaneste.

| EarsOfAFox a răspuns (pentru Duucu):

Nu iti pot împărtăși opinia. laughing
Numai mie mi se pare franceza o limba iritantă? Chiar si romana mi se pare nesuferita. Nu mi se pare. Chiar este, cu tot literatura si istoria ei. tongue

| Duucu a răspuns (pentru EarsOfAFox):

Nu e nimic greșit, asta înseamnă că dacă ai ajunge în Franța ai avea poate un simț artistic și o creativitate diferită față de cei care își iubesc limba franceză, deoarece limba asta te irită și creierul procesează altfel informațiile.

| EarsOfAFox a răspuns (pentru Duucu):

Nu, n-as vrea nici sa calc pe acolo. big grin Nu-mi place nimic legat de Franta sau francezi. Sau aproape, exceptand muzicieni(compozitori). Nemtii-s cei mai tari! laughing Glumesc, mai, intr-un fel. Limba e irelevanta pentru mine in orice context.

| zahy a răspuns:

Nu afecteaza primul grad si cel mai important de inteligenta este acela cu care te nasti. nimeni nu isi poate aduce nimic aminte pana la varsta de 3 ani si asta este pentu ca atunci se dezvolta cel mai tare creieru atunci se stabileste IQ. Deci la raspunsu tau e clar ca nu conteaza. abia dupa varsta de 3 ani lucram la inbunatatirea iq pana aproximativ 14 ani dupa care se mai poate dezvolta inteligenta pana pe undeva la 21 ani dupa varsta de 21 ani inteligenta de dezvoltare scade la 15%. de ce credeti ca sunt copi cu iq extrem de dezvoltat la 4 ani? adica la 4 ani stiu deja 2 3 limbi straine? credeti ca este de la tara in care te nasti? Nu pur si simplu in primi 3 ani de viata a avut o educatie buna si a avut si noroc sa se nasca cu potential de gandire, iar parinti contribuie mai departe. In maxim 10 ani veti vedea multi copi geni si asta denota ceea ce am scris eu acuma ca lumea a inceput sa inteleaga dezvoltarea inteligentei la copi ca totul rezulta din luna 2 de dezvoltare (in burta femei gravide ) pana la 3 ani dupa care copil va putea sa invete totul usor si parintele ii ofera maculatuura. de ce vredeti ca sunt famili de traficanti, famili de puscariasi, famili de criminali, famili de culti, famili de actori, famili de muzicanti? Pentru ca copilu asta a auzit cand era mic si cu asta s-a dezvoltat. asa ca parinti de copi mici evitati certuri injuraturi langa copil sau in preajma lui zicand e prea mic nu intelege... tocmai el atunci invata,

my blog http://dezvolta-gandirea.blogspot.it/p/creier-si-putere.html

| MihaiN a răspuns:

Recomand "Cuvant impreuna despre rostirea romaneasca", de Constantin Noica si Innodarea orizontului, de Nichita Stanescu.

| oprescudorin11 explică (pentru MihaiN):

Noroc ca le am.Am vazut analizele cuvintelor, si acelor mai rare, mai putin uzitate. Daca suntem insa asa de nuntati, care este cauza care ne duce pe ultimul plan ca performane in lume (noi ca romani).
(nuantati-eratain loc nuntati)

| MihaiN a răspuns (pentru oprescudorin11):

E o prostie masiva ce spui. Ultimul plan ca performante - defineste "performante".Din ce stiu eu, limba romana e singura in care s-a scris poezie cu interactiuni slabe (interactiunile slabe fiind "lanturi cu multiple variabile echipotente si distributie aleatorie) - prin Nichita Stanescu, limba romana e singura din cultura europeana care are doi termeni pentru sine (si anume, feminin si masculin: sinele si sinea), limba romana e singura limba din lume in care "minte" are doua sensuri (si asta trimite spre un adevar profund despre om, si anume mintea chiar minte uneori - despre asta s-a spus ca suntem singurele fiinte care nu doar ca ii mint intr-un fel sau altul pe ceilalti - asa cum fac animalele - ci se mint si pe ei insisi). Explorarea fiintei umane, cunoasterea umana, intelegerea unor nuante extrem de subtile (bunaoara, Nichita Stanescu avand poezii ermetice scrise in mai multe chei), coerenta cuvantului cu ceea ce reprezinta el, fluiditatea limbii, comunicabilitatea cuvantului etc. sunt lucruri ce apartin limbii romane, si pe care cu greu le poti gasi cam oriunde (studiaza n limbi si ai sa vezi treaba asta).Ca exista si multi imbecili in Romania, care au ajuns aici cu tot cu limba romana inainte - well, limba romana NU garanteaza ca orice imbecil va ajunge doct.Eu nu cred ca indivizii ceia au luat prea in serios limba romana, asa ca limba romana le-a facut un (de)serviciu: nu i-a luat nici ea prea in serios big grin

| oprescudorin11 explică (pentru MihaiN):

Total de acord cu tine, avem tot ce rebuie in materie de limbaj. De inteligenta, de sensuri. de ce o tara cat un graunte, fata ca noi (Anglia ) stapaneste lumea de cateva secole daca nu un milenniu?
Si inca, pana vin chinezii.
Sa-ti definesc 'performanta?'
Deja, implicit ti-am definit-o, prin ce ti-am spus mai inainte, dar ti-o spun si explicit (in justitie nu se recunoaste 'implicitu'. Conform dreptului roman si mai incolo.
Cu cuvintele mele, nu ma uit la dictionare 'parate', jumate din termeni sunt gresit definiti, dupa mine, desigur.Dar nu pierdem vremea cu asta tongueerformanta inseamna sa obtii rezultate notabile, pozitive (folositoare), in contextul unor bagaje de cunostinte, traditii evident superioare (Uber alles-cu umlaut pe 'u'), recunoscute unanim.
Unde e la noi romanii performanta? Imi explici? Compara-te cu englezii, ca nu au decat un scriitor, si ala plagiator, ma rog, nu copy -paste, unul Shakespeare. (stai linistit ca am mai citit si altii renumiti de limba engleza slabuti fata de noi!).

| oprescudorin11 explică (pentru MihaiN):

Am uitat concluzia: Ce folos de atata desteptaciune, cand poporul traieste sub limita civilizata de existenta. Suntem neam de poeti si filozofi?
La ce ne foloseste concret?
Si eu ma simt bine!