| DrunkenIrish a întrebat:

Cu cat ai mai multe haine pe tine, cu atata ti se mentine temperatura corpului mai bine. Daca afara sunt 50 de grade celsius si nu bate vantul(ce ne ajuta sa ne racim direct prin piele), nu e mai bine sa purtam pe noi o geaca de iarna deoarece ne mentine pe noi la 38 de grade celsius, temperatura noastra, fata de cea de 50 de grade de afara? Vreau sa stiu sigur daca sunt prost sau nu, argumentati fizic ideea.

Răspuns Câştigător
| Bondarel99 a răspuns:

E ceva adevărat in ce spui tu.
Știi celebrele cizme australiene UGG? Mai demult, înainte sa fie cunoscute și vândute și "fake-uite" prin toată lumea, erau purtate de oameni pe plaja, vara, ceea ce și mie mi s-a părut ciudat, dar o făceau ei cu un motiv.

21 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Gandeste logic, tu iarna vrei sa menti caldura, vara vine caldura din exterior, deci te vei suprainlazi, stai iarna cu geaca in casa, sa vezi ce transpiri, iarna pierdem caldura corporala dar si producem o geaca nu calda daca e lasata undeva corpul tau o inclazeste iar geaca nu permite sa se piarda caldura, de asta iarna rata metabolica e mai mare pentru ca produci caldura

| Wr3nch a răspuns:

Nu, pentru ca haina aia blocheaza si ce aer este si se incinge pe tine, si iti e mult mai cald,

| DrunkenIrish explică (pentru Wr3nch):

Pai aerul ala aer 50 de grade. Daca afara sunt 50 de grade, geaca nu are de unde sa aiba o temperatura mai mare de 50. Temperaturile nu se aduna.Stratul exterior va avea 50 de grade si cel interior, unde te afli tu va avea 38 de grade(temperatura corpului tau), in loc de 50 de grade.

| Ineys a răspuns:

Tu iti dai seama ca geaca aia o sa inmagazineze caldura, se va incinge practic si tii va fi si mai cald, nu?
Dar, de ce sa porti o geaca normala, poarta o armura medievala din fier, te protejeaza si de tantari, prin fier sigur nu patrund.

Modul prin care te racoresti este acela de a pierde apa, adica a transpira. Intr-adevar o sa transpiri de mama focului cu o geaca pe tine dar asta nu inseamna ca o sa te racoresti.

Ai incercat tu sa iesi dintr-o camera la 20 de grade cu o geaca pe tine in soare la 35 de grade sa vezi daca ti-a mentinut temperatura de 20 de grade? Daca ai facut tu asta, o sa incerc si eu.

Nici un fel de haina, incaltaminte, etc nu te face sa te simti mai racorit in caldura, doar daca nu cumva au un sistem propriu de racire.

| DrunkenIrish explică (pentru Ineys):

1.Haina nu se poate incinge mai mult de 50 de grade(temperatura care oricum este afara daca nu ai nimic pe tine).
2.Doar ca intr-o camera este o temperatura de 20 de grade, nu inseamn ca corpul tau are 20 de grade deci un argument foarte prost dezvoltat...
3. Exista haine care sa te racoreasca, de aceea pompierii poarta geci groase ca sa se apere de temperatura mare a focului.(nu poti sa imi spui ca hainele de pompieri au sisteme de racorit in ele, nu sunt masini, sunt pur si simplu haine)

| Ineys a răspuns (pentru DrunkenIrish):

1. Daca afara sunt 50 de grade, pe la vreo 40 tot ajunge geaca aia.
2. Era un exemplu, mi-a fost prea lene sa scriu "Daca iesi dintr-o camera in care temperatura este aceea pentru care corpul tau ar avea o temperatura de 20 de grade" bla bla...
3. Pompierii poarta haine groase pentru ca ei trec efectiv prin foc, si una e sa fie cald de la soare, alta e sa ai un foc de care arde la 2 cm de tine. Una e sa fi expus treptat la o temperatura de 40 de grade, alta e sa fi expus instant la 100 de grade. Nu poarta haine groase din motivul zis de tine. In momentele alea chiar nu mai conteaza cat de cald ii este pompierului ci sa nu se aleaga cu arsuri pe piele, ceea ce cu haine normale ar fi imposibil. Acele haine de pompieri sunt fabricate din mai multe straturi pentru a tine caldura la distanta si sunt neimflamabile.

Totusi, ceea ce spui tu si anume ca stand intr-o geaca groasa la 50 de grade te va face sa nu resimti caldura la fel de mult ca si cand ai sta intr-un tricou este o aberatie.

Ti-am zis, testeaza asta, spune-mi cum se simte si apoi mai discutam.

Corpul uman are pori dupa cum bine stii care se inchid sau deschid pentru a regla temperatura corpului. Iarna acestia se inchid pentru a minimiza pierderile de caldura iar vara fac exact opusul.

Acum gandeste-te ce s-ar intampla daca ai purta pe tine o geaca groasa la 50 de grade. Cum ar mai "respira" corpul tau? Nu ar mai fi capabil sa-ti regleze temperatura.

Intr-adevar, in Sahara si in alte regiuni cu climat foarte calduros, oamenii poarta haine mai groase dar care permit corpului sa transfere caldura in afara, de obicei astea sunt din lana. Motivul principal este oricum prezenta furtunilor de nisip sau nisipului in general, etc.

Cauta mai multe detalii pe internet, subiectu e dezbatut, nu ai fost primul care s-a gandit la asta.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Ineys):

"Armura medievală din fier" maximmmmm angel

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Ai primit o gramada de raspunsuri ca-i gresit cum abordezi problema, dar tu tot pe a ta o tii.
Pana si un tricou daca ai pe tine, tot te face sa transpiri, daramite o geaca.

| Panamax a răspuns:

Si pompierii au haine care sa-i apere de caldura.

| Nilsson a răspuns:

Pe langa temperatura un factor important este si indicele de confort termic.
Deci chiar daca temperatura corpului este de 38 de grade cu o haina groasa ai resimti o temperatura mai ridicata dat fiind ca pielea nu mai respira.
Pe de alta parte, daca ar fi 50 de grade afara si ar adia putin vantul, ai resimti temperatura cu cateva grade mai putin.

Dar daca ar fi sa dau totusi un verdict, cand temperatura mediului este cu mult mai ridicata decat cea a corpului, atunci hainele groase ne pot proteja, de aceea si pompierii ne sfatuiesc atunci cand iesim dintr-o cladire in flacari sa ne acoperim cu prosoape ude.

| DrunkenIrish explică (pentru Nilsson):

Tocmai de aceea am precizat ca nu adie vantul.

| NGheorghe a răspuns:

Https://m.youtube.com/watch?v=sKT1Wvz3xm0

Ăla se dezbracă in chiloți la -20°C iar tu vrei să te îmbraci de iarnă la +50°C. Nu sunteți frați?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ei, gândește-te și tu strămoși tai s-ar gândi la asa ceva. E prostesc, fără supărare! Evident ca o sa simți dublu căldura.

| DrunkenIrish explică (pentru anonim_4396):

E prostesc sa spui ca s-ar dubla caldura. Sper ca realizezi ca hainele nu produc caldura, ele doar iti mentin caldura exercitat de corp.

| anonim_4396 a răspuns (pentru DrunkenIrish):

Ma rog, la ce prost ai scris, îți dai seama ca m-am molipsit de la tine.

| DrunkenIrish explică (pentru anonim_4396):

Sau mai e posibilitatea ca esti tu prost sa intelegi, avand in vedere ca alte persoane au inteles foarte bine ceea ce am spus si am explicat toti factorii complex.

| Bratu_Andrew_2000 a răspuns:

Pielea ta pentru a se rachori si a iti rachori corpul, are nevoie sa respire. O geacă de blana nu prea o lasa sa faca asta. Daca iti acoperi gura cu o mână, ai sa constati ca aerul pe care il sufli, deși la început este rece, se încălzește rapid. Cam asa este si cu pielea.

| DrunkenIrish explică (pentru Bratu_Andrew_2000):

Faza cu pielea trebuie sa respire este folosita atunci cand bate vantul, deoarece este modul principal prin care ne racorim.De aceea am pus ipostaza in care nu este vant. Pielea nu se poate racori daca afara sunt mai multe grade decat temperatura corpului.

| DanielPH a răspuns:

Ok, 38 de grade in interior, insa ia in calcul temperatura de afara care patrunde in material, formand in interior o caldura mult mai mare, ceea ce duce la un fel de "efect de sera", transpiri, se face umiditate si temperatura creste in interiorul hainei alarmant. Iar daca stai in bataia soarelui, temperatura de la nivelul exterior al hainei este mai mare decat cea a aerului, la fel cum este a asfaltului, net superioara, fata de a aerului.
In concluzie...treaba cu purtatul a ceva gros, ca sa nu patrunda caldura ci doar sa se mentina cea din interior nu merge, doar daca, sa presupunem ca porti o haina dintr-un material ce nu permite intrarea caldurii, spre exemplu hainele rezistente termic ale pompierilor. Insa cam inconfortabil si inestetic.
Tot tricoul triumfa.
Si...ca o paranteza, 100% intrebi fiinda te-ai bronzat naspa si cauti o solutie. Nu, fratele meu, nu avem ce face.

| doctorandus a răspuns (pentru DanielPH):

Taranii olandezi stiu din experienta ca vara la munca campului trebuie sa fii imbracat din cap pana-n picioare. In short si tricou cu maneci scurte nu rezisti Soarelui.

Iar daca ai zis haine rezistente la foc, Vollebak are astfel de haine, sunt confortabile, dar foarte scumpe. Merita, deoarece rezista si 30 ani.