| UnderPressure a întrebat:

Cum ati descrie un univers cu mai mult de trei dimensiuni ale spatiului?
Cum credeti ca ar arata?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

In 4 + ar arata ...bizar.
Asta pentru ca numarul D3 se afla in legatura cu celelalte 5 numere care guverneaza acest univers, in principal, cu numarul din natura numit N, (1, urmat de 36 de zerouri), care N, este intensitatea fortelor electrice care mentin materia, impartita la forta gravitationala.
Daca te-ai inspirat din intrebarea anterioara despre dimensiuni, ai vazut ca in univers avem: puncte zero dimensionale, linii, uni-dimensionale, suprafete, bi-dimensionale si corpuri solide, cu trei dimensiuni.
Ce are atat de special D3?
1 In doua dimensiuni poti creiona un poligon regulat, cu (orice numar de) laturi egale, in schimb, in D3, nu exista decat cele 5 solide regulate, zise ale lui Platon, (in care toate laturile si toate unghiurile sunt egale), solidele lui Arhimede, ale lui Kepler + Goldberg.
Toate acestea pot exista in natura in D3, in timp ce in D4 exista 6 astfel de obiecte, iar in dimensiunile mai inalte, doar 3.
2 Intr-o lume tridimensionala, forte ca gravitatia si electricitatea se supun legii inversului la patrat, conform careia, forta produsa de o masa sau o sarcina este de 4x mai slaba daca distanta se dubleaza. Vezi pentru asta studiile lui Faraday si graficul sau de linii de forta, la distanta r, liniile se distribuie pe o arie proportionala cu r patrat, insa, suprafata unei sfere 4-dimensionala variaza proportional cu r la cub, ea nu este de 4x mai mare daca r isi dubleaza valoarea, ci de 8x, argumentul lui Faraday implicand intr-un univers D4 legea inversului la cub.
3 Ce implicatii ar avea un numar D4 in ceea ce priveste masa?
Vezi Newton, in esenta, gravitatia si stabilitatea orbitala din universul D3 s-ar pierde intr-un univers D4 in care ar scadea invers proportional cu cubul distantei, in loc sa varieze cu patratul distantei.
Un univers gol, degenerativ accelerat, (fara orbite stabile ale electronilor in jurul atomilor), iti pare destul de,,, bizar?
Acesta este si motivul pentru care am spus in finalul acestui raspuns:
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16824000/
...ca viata nu poate exista in D4+

| UnderPressure explică (pentru Darkmagic):

Adevarat ca e greu, mi-ai dat de lucru.
Multumesc.

Răspuns utilizator avertizat
15 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Pai ai cam uitat de a patra dimensiune, caci Universul are patru dimensiuni. Daca in cele 3 ne putem misca fie inainte, fie inapoi, in cea de-a patra ne putem misca, si orice ar fi, ne miscam, miscarea aceasta e obligatorie, doar inainte. Desigur ca ma refer la timp. happy
E greu de zis cum ar arata un Univers cu mai multe dimensiuni. Celor mai multi ne este greu sa punem cele trei dimensiuni, sau mai bine zis sa le descriem, pe o coala de hirtie, adica sa le reducem la doua. La fel ar fi si cu mai multe dimensiuni pe care, ca sa explicam, ar trebui sa le reducem totusi la ce cunoastem, la cele trei dimensiuni. Nu stiu cum ar arata un astfel de "desen" in trei dimensiuni.

| UnderPressure explică (pentru cristi202):

Nu am uitat de timp, am specificat, "dimensiuni ale spatiului", cum crezi ca ar arata un astfel de univers.

| cristi202 a răspuns (pentru UnderPressure):

Ti-am zis ca nu stiu. O perspectiva in desen, cea care te face sa vezi in acel desen lucrurile in spatiu, in cele trei dimensiuni, desi ai de fapt doua, e greu de redat. Studentii la arhitectura invata din greu sa o redea corect. Si tu vrei sa iti desenez in 3 dimensiuni ceva ce nici macar inca nu am vazut, si ceva ce desigur ca, chiar de vedeam, ar fi foarte greu de redat in doar trei dimensiuni. happy

| RAY a răspuns:

Https://playtech.ro/......imensiuni/

În calitate de rezidenți ai acestui Univers, ne putem mișca doar la stânga sau la dreapta, în jos sau în sus, în față sau în spate. Nu există alte direcții posibile, care să nu fie o combinație a celor trei.

asa spun savanti

https://www.scientia.ro/......siuni.html

Din păcate, mintea umană nu poate gândi în mai mult de patru dimensiuni, aşa că întreprinderile moderne ale fizicii au un grad mare de abstractizare şi sunt greu de explicat publicului larg :(( :((

| UnderPressure explică (pentru RAY):

De ce atunci cand temperatura universului a scazut, acesta s-a organizat in trei dimensiuni?

| RAY a răspuns (pentru UnderPressure):

Nu stiu, nu stiam nici temperatura initiala sunt doar presupuneri, nu a fost nimeni sa calculeze ce si cum

| UnderPressure explică (pentru RAY):

Este ultima propozitie din primul tau link.
Nu poti sa explici ce ai pus chiar tu, cand linkul se numeste "cum au dovedit oamenii de stiinta ca universul are trei dimensiuni", daca au dovedit? lol. De ce l-ai mai pus?
Eu am intrebat cum ar arata un univers cu patru sau mai multe dimensiuni.

| RAY a răspuns (pentru UnderPressure):

Tu crezi ca eu sunt savant, tu asta crezi despre noi ca suntem savanti, fiecare isi da cu parerea si eu am gasit si am postat la raspunsul tau, asta au vazut savanti cu telescopurile lor, eu nu am telescop de asta sa vad si eu, personal si eu cred in doar 3 dimensiuni, desi sunt de acord si cu a patra dimensiune timpul

Răspuns utilizator avertizat
| ziftode a răspuns:

NU EXISTA
ai limitat exact 3 dimensiuni ale spatiului
orice alta "limitare" se incadreaza in astea 3 dimensiuni (de exemplu noi traim pe o sfera, numita pamant, in care distanta minima intre 2 puncte e un arc de cerc pe acea sfera, dar, ASTA E O LIMITARE ARBITRARA, limita care poata fi pusa in "3 dimensiuni ale spatiului", deci... E ARBITRARA

in realitate spatiul nu are numai 3 dimensiuni, daca, conform teoriei relativitatii Extinse, noi suntem inconjurati de continuum spatiu-timp, a 4-a dimensiune poate fi timpul, iar daca nu vrei sa consideri asta, atunci spatiu poate fi deformat de obiecte cu masa (cu, cat mai mare masa, cu atat mai mare deformarea, asta e, esenta teoriei relativitatii extinse), iar asta face, cele 3 dimensiuni sa fie foarte, FOARTE greu de calculat!

| UnderPressure explică (pentru ziftode):

Nu am limitat nimic prin intrebare, sunt curios cum ar arata lucrurile intr-un astfel de univers.
Poti avea o linie intre cele doua puncte, sapand in sfera pe care ai dat-o ca exemplu.

| ziftode a răspuns (pentru UnderPressure):

Chiar mai putin, in spatiul nostru
se considera, ca "corolar" ar teoriei relativitatii extinse, ca, gravitatia nu e o forta, ci un efect al "indoirii spatiului"
orice obiect greu indoaie spatiul, asa ca orice obiect cu masa, care intra in spatiul indoit, se comporta ca si cum ar fi atras/ar exista o forta de atragere spre obiectul mai greu, dar de fapt e afectat de spatiul indoit, asa ca nu e o forta
corolar la asta e ca daca tu reusesti sa indoi spatiul, distanta dintre doua puncte in spatiul normal (neafectat, neindoit) va fi mai mica sau MULT MAI MICA, intr-un spatiu indoit

StarTrek, si StarGate se bazeaza pe TEORIA asta, cum ca motorul Warp ar putea functiona in felul asta - indoaie spatiul in afara navei, nava e protejata de un scut warp, iar in practica, nava se deplaseaza cu o viteza mai mare decat viteza luminii, care e imposibil intr-un spatiu "normal", viteza luminii fiind cea mai mare viteza posibila (din nou, intr-un spatiu normal)

| roberthuzmezan a răspuns:

Eu cred ca e destul de greu de imaginat asa ceva laughing)

Întrebări similare