| SERIALS a întrebat:

Cum reusesc unii oameni saraci sa fie mai fericiti decat altii care au multi bani?

Răspuns Câştigător
| Nemessys a răspuns:

Pentru ca fericirea lor consta in alte lucrui care nu costa bani. Stiai ca sunt oameni care sunt fericiti si fara un motiv anume? Care daca ii intrebi,, de ce zambesti?" ei sa-ti raspunda cu,, nu stiu".
Cand vine vorba de bani e o treaba foarte simpla. Ai bani. ok, ce faci cu ei? Sa zicem ca iti cumperi o masina pe care ti-ai dorit-o foarte mult. Cum este prima data cand o conduci? Fain, nu? Parca iti vine si sa dormi in ea. Zi-mi tu mie, la fel o sa mai fie si peste o luna? sau peste 1 an? Evident ca acea fericire a disparut, adica nu mai esti la fel de entuziasmat ca la inceput. Si dupa iar revii la aproape aceeasi stare pe care o aveai si inainte de a obtine masina. Apoi parca iti mai vine sa cumperi ceva si povestea se tot repeta. Pana cand o sa ajungi sa ai absolut tot ce ti-ai dorit, dar sa fii nefericit.
Eu nu zic ca este ceva gresit sa te bucuri de anumite lucruri pe care ti le permiti sa le cumperi. Insa asta este doar temporar...
Un sfat ar fi sa gasesti ceva ce te-ar face fericit tot timpul..., de care nu te-ai plictisi. Sa te faca fericit si azi si maine si peste o saptamana si peste un an si peste 10.
Cam asta ar fi diferenta dintre cei mai saraci si cei mai bogati. Bogatii sunt doar pentru o perioada scurta si cei mai saraci au gasit ceva prin care sa fie fericiti, dar acel ceva sa nu coste bani.

24 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Starea de fericire nu este produsa de bani ci de unele chimicale ("hormonii fericirii"), cand organismul percepe o stare de placere. Aceasta stare insa este de durata relativ scurta, trebuie mereu reinnoita de noi stimulenti. Acesti stimulenti difera de la om la om, precum si de starea anturajului in care se afla.

De fapt, in ultima vreme, banii reprezinta datorii, iar daca ai multe datorii atunci nu prea poti fi fericit tongue
big grin

| sabin89 a răspuns:

Răbdare, oamenii de știință lucrează deja la identificarea chimicalelor care sunt implicate în producerea fericirii și vom avea cât de curând pe piață pastila miraculoasă.

| RoCkKiD a răspuns:

Trecand peste discursurile motivationale, fericirea ca stare de fapt este produsul eliberarii de endorfine (hormoni ai fericirii, cam ce elibereaza creierul tau daca bagi heroina) in fuxul sanguin chestie care provoaca o anumita excitatie la nivelul scoartei cerebrale si te face sa te simti bine, "fericit". In functie de intensitatea factorului motivant (treaba pe care creierul tau o considera merituoasa de a primi niste endorfine) cantitatea e mai mare sau mai mica.

A doua chestie care trebuie sa o intelegeti e ca simturile noastre nu-s foarte bune, adica putem percepe foarte multe lucruri dar le putem simti nu masura. Putem sa ne dacam seama ca e mai cald in casa decat afara insa nu ne putem da seama cu cate grade.

Incapacitatea si modul in care se dezvolta toleranta la substante (endorfinele functioneaza ca drogurile) asta se traduce in faptul ca daca statisfacem des nevoia (injectam heroina sau ne cumparam ultimul model de telefon/papuci/masina etc) toleranta va creste deci in timp vom simti o placere mult mai mica si va trebui sa crestem doza.

Revenind la oamenii saraci, daca esti sarac probabil nu vei putea sa iti satisfaci nevoile materiale (nu iti vei permite telefoane/masini etc) deci vei resimti o lipsa a acelor endofine iar in momentul in care vei reusi sa iti ieii un telefon (sau orice altceva) probabil va fi unul slabut asa ca vei primi o doza mica. Insa dat fiind faptul ca pornesti de la 0 endorfine, absolut orice primesti peste se va resimti foarte intens (pentru ca experimentezi rar asta). Imagineaza-ti un om care sta la 0 grade si intr-o zi se fac 10, se va simti mult mai bine decat ala care sta la 20 de grade si intr-o zi se fac 23, diferenta intre 0 si 10 e mai mare ca ce dintre 20 si 23.

In plus, oamenii saraci neavand posibilitatea de a se concentra pe lucrurile materiale, pentru care trebuie bani se concentreaza pe relatiile interpersonale iar acestea aduc cea mai mare fericire pe termen lung.

Ceea ce conteaza in definitiv sunt intensitatea si dureata relatiilor cu ceilalti relevanti si semnificativi.

Concluzie, banii va pot face fericiti doar pana la o limita si pe perioade scurte de timp (apoi doza de bani trebuie sa creasca foarte tare de la an la an ca sa aiba efect), tineti-va pritenii si familia aproape, veti intelege mai tarziu de ce.

| RAY a răspuns:

Asa zisa fericire este de fapt produsul unor chimicale,ori ca am un milion de dolari ori ca am un dolar cand manac o ciocolata acelasi lucruri se petrec in creier,faza e ca cei bogati sunt obsedati de banii,ei traiesc doar pentru banii atat,uita sa aprecieze viata, sanatatea, bucuria, iubirea, lucruri de care avem nevoie cu toti, sa stii ca moartea este egala pentru toti

| Superior a răspuns (pentru RAY):

"Asa zisa fericire este de fapt produsul unor chimicale"
...

| Clorox a răspuns (pentru RAY):

De ce incerci mereu s-o faci pe desteptul?

| RAY a răspuns (pentru Clorox):

Pentru ca asa e realitatea stiintifica

| RAY a răspuns (pentru Superior):

Da,asa este, sunt niste chimicale care dau o senzatie euforica

| Violleta2022 a răspuns:

Pentru ca banii nu au adus niciodata fericirea!
Iar bogatanii sunt adesea nefericiti roi in depresii, ajungand sa se sinucida, tocmai pentru ca bogatia aia, nu le poate procura fericirea de care duc lipsa.

| Drimmero a răspuns:

Banii nu aduc fericirea mereu, doar intretine nevoile tale, atat.

Exista oameni care sunt fericiti din lucruri marunte, dar si oameni care sunt multumiti mai greu, cei care se incadreaza in prima categorie sunt cei mai norocosi!

| GabiDumitrescu a răspuns:

Datorita simplului fapt ca fericirea e destul de putin proportionala cu banii. Important e sa si VREI sa fii fericit.

| Frank51 a răspuns:

Se multumesc cu putin, e perfect normal, fiecare are nevoi diferite.

| RainmakerX a răspuns:

Saracia tine de modul in care vezi tu lucrurile.
Cu cat ajungi mai sus, cu atat vezi persoane mai puternice si incepi sa te compari cu ei, fapt pentru care de multe ori ramai dezamagit.

X este mai bogat, Y este mai destept, Z este mai frumos. In momentul in care incepi sa te compari cu altii realizezi ca tu nu o sa ajungi in locul respectiv si incepi sa omiti lucrurile pe care le ai. Chiar daca esti o persoana foarte inteligenta sau cu niste calitati deosebite, nu o sa observi aceste lucruri... o sa observi lucrurile care iti lipsesc.

Din aceasta cauza trebuie sa te compari numai cu tine insuti.
Trebuie sa fii mai bun decat "Tu cel de ieri" nu decat vecinul sau prietenii tai.

Oamenii saraci reusesc sa gaseasca placerea in micile lucruri, chestie ce tine de dorintele lor.

| Thecurious a răspuns (pentru RainmakerX):

Exceptional raspuns.

supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Cati oameni saraci si fericiti ai cunoscut?

| Alfred0703 a răspuns:

Parerea mea este ca cei saraci se multumesc cu putinul care il au si asta ii face fericiti.

| IoanaRoman09 a răspuns:

Nu se intampla mereu : ))
Pai probabil stiu sa gestioneze putinul pe care il au atat material cat si sentimental : )

| Quassaar a răspuns:

Cine poate măsura fericirea? Oferă un pahar de apa unui însetat și-l vei face fericit. Mângâie un cățel și te va răsplăti cu fericirea lui. Și oamenii bogați sunt fericiți mai ales cei altruiști...happy

| elcosmin a răspuns:

Banii n-aduc fericirea. Faptul ca iti creezi un confort, si iti implimesti toate dorintele nu inseamna ca esti si fericit. Tocmai pentru ca nu stii sa apreciezi lucrurile. Plus de asta contează si mediul in care traiesti. Poti fi sarac si sa traiesti intr-o familie fericita, sau bogat si sa traiesti intr-o familie toxica. Plus de asta si locul de munca poate aduce nefericirea.

| ItsMaxi a răspuns:

Depinde gradul de saracie. Daca sunt boschetari pe strada nu sunt fericiti. Daca nu au o situatie materiala excelenta dar au o familie care ii sustine, respecta, tin unul la altul, isi ofera ajutorul, si lupta toti pentru a ajunge mai sus in fiecare zi, acele persoane se declara fericite, desi nu sunt bogate fiindca au o armonie care bogatii nu o vor avea vreodata. Fiindca aia nu isi vad de lungul nasului si se gandesc doar la ei. In schimb omul sarac dar sufletist care isi iubeste familia si face tot posibilul sa o vada bine, chiar daca ii este foame sau nu are destul si pentru el, prefera sa le dea persoanelor sau persoanei de langa el. Multuminduse sa ii vada pe ei fericiti, mancati, ingrijiti, etc. Sper ca te-am lamurit.

| Angelindeed a răspuns:

Eu nu sunt fericita.

| Jonnymiksa a răspuns:

Banii în sine, nu reprezintă nimic. Este doar o idee abstractă care nu există în afara contextului civilizării și servește ca mijloc de determinare a valorii de piață a bunurilor, adică ca mijloc de comerț. Ceea ce este în mintea noastră este adevărat, iar oamenii se reflectă adesea asupra banilor, adică achiziționarea de bunuri materiale.
Astfel, în aceste cazuri bogăția materială este irelevantă, pentru că ce vor fi banii dacă v-ați divorțat sau cineva apropiat a murit.
Nu poți să-l cumperi.

| AnneM123 a răspuns:

Nu exista fericire fara bani, daca mori de foame nu poti sa stai si sa zambesti ca prostu

| wawadkaods a răspuns:

Atunci cand ai bani, nu te distrezi cu cineva nu iti petreci timpul cu nimeni iar tu stai si nu faci nimic. Cei mai saraci, sunt obligati sa iasa pe afara si sa se joace cu cineva daca au cu cine sau sa-si petreaca timpul pe afara. Ei sunt mai aproape de familie pentru ca cu cat esti mai bogat cu atat nu-ti mai pasa de familie si te intereseaza doar de tine. Funda?