| victor987 a întrebat:

Da ti mi un exemplu in care aplicarea unei gandiri logice nu da un rezultat bun ok folositor pentru situatia respectiva? vreau sa stiu ce credeti care e diferenta intre ratiune si logica?

6 răspunsuri:
| Shammal a răspuns:

Sunt complementare; un exemplu in care logica esueaza sunt evenimentele ce depasesc frecventa realitatii pe care o percepi prin cele 5 simturi

| sabin89 a răspuns:

Logica zici? Pai sa vedem. In Germania nazista li se parea alora logica solutia cu privire la problema evreiasca. In regimurile comuniste si alora li s-a parut logica eliminarea a milioane de oponenti. Pai nu? Cum sa-i lasi sa iti incurce treburile? Dar uite ca acum noi zicem ca acele solutii au fost ilogice. In prezent, tot mai multora li se pare logic sa se legalizeze casatorii mai putin traditionale. Dar suntem noi siguri ca generatiile viitoare vor judeca problema cu aceeasi logica? Multi spun ca e logic sa fie permis avortul pentru oricine si oricand. Pai nu? Doar femeia e stapana pe corpul ei. Cine ce treaba are? Deci vezi cam cat (de) de incredere este logica omeneasca. Ratiunea? Ea merge mana in mana cu logica. Asa cum a zis Filosoficus: ratiunea determina gasirea unei logici. E perfect rational astazi sa ne inarmam pana-n dinti, sa marim arsenalele nucleare. Doar n-o sa stam cu mainile-n san, sa ne atace ailalti!

| RAY a răspuns:

Ambele se completeaza si ratiunea si logica
nu exista astfel de situati, ratiunea si logica explica orice situatie

| victor987 explică (pentru RAY):

Am citit undeva dar nu mai gasesc acum si tind sa i dau dreptate parca Einstein a zis ca logica e bazata pe niste preconceptii acumulate pana la varsta de 18 ani daca stai sa te gandesti logica nu acopera cel putin dupa parerea mea nici macar 10 la suta din cat poate acoperi ratiunea

| WhatheWow a răspuns:

Orice lucru are o logică însă nu tot ce are logică e și rațional. E adevărat că pentru a găsi un anume tip de logică unei acțiuni sau unui lucru e uneori un proces extrem de complicat și lipsit de rezultate dar asta nu înseamnă că logica lipsește cu desăvârșire.
Rațiunea determină găsirea unei logici în concordanță cu ceea ce cunoaștem dar și aici sunt destule situații în care acționăm instinctual fără o trecere a acestor acțiuni prin filtrul rațiunii.
Un exemplu care îmi vine în minte e călătoria în timp, lucru care are o logică matematică de necontestat dar rațiunea ne spune că în cele din urmă acest lucru nu e posibil.
Sper că ai înțeles ideea mea!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Merge chiar invers, ai si pe aici exemple. Poti aplica gandirea ilogica avand rezultate folositoare si e cam sinucigas gandul, daca ajung sa ma gandesc logic la ceva ce nu va fi util...
Chiar azi am sa intru intr-un copac, voi gandi logic, chiar am toate elementele favorabile puse cap la cap, dar in acelasi timp ma contrazic, pentru ca vreau sa iasa ceva nefolositor si sunt contient de asta.
Ratiunea e legata de logica si se definesc una pe alta.