| sabin89 a întrebat:

Dacă dau drumul unei monede de la înălțimea unui turn și în același timp pornesc un cronometru, când moneda va ajunge jos, acul cronometrului va fi ajuns la un anumit punct de pe cadran. Acest fapt îl pot interpreta în două feluri: 1. Timpul necesar monedei să ajungă jos este dat de intervalul parcurs de acul cronometrului sau 2. Timpul necesar acului cronometrului să parcurgă acel interval este dat de căderea monedei. O relație simetrică. Acest exemplu arată că pentru măsurarea timpului putem folosi, în principiu, orice fenomen mecanic. Bineînțeles, nimeni nu a folosit vreodată căderea monedei ca standard de referință. S-au căutat sisteme mai practice și mai precise. Într-o vreme, s-a folosit scurgerea nisipului dintr-o clepsidră. Apoi, oameni invetivi au construit un ceasornic. Oricine putea vedea o clepsidră sau un ceasornic. Acesta din urmă putea fi și demontat și se puteau vedea părțile lui componente. Dar timpul? Unde era timpul? Nimeni nu l-a văzut vreodată. Este el ceva anume sau nu e nimic? S-a afirmat, printre fizicieni, că timpul este o iluzie; sau că el nu există, ceea ce poate fi adevărat. Totuși, viața noastră este mult legată de timp. Este ea legată de ceva inexistent? Auzim spunându-se: "N-am timp". Nu am ce? Dacă timpul nu există, ce nu avem atunci când spunem că nu avem? Ca o reflecție generală, vechea întrebare: ce este timpul? Nu trebuie neapărat să citați din spusele altora, fie ei și mari filosofi. Cum îl înțelegeți voi?

Răspuns Câştigător
| Frank51 a răspuns:

Se știe deja că timpul este relativ, deci timpul scurs pe planeta noastră nu este același cu timpul scurs in apropierea orizontului unei găuri negre.

Eu consider timpul ca o dimensiune suplimentară corelată cu spațiul, deoarece atunci când spațiul este deformat, timpul încetinește. Într-o gaura neagră supermasivă, în centrul singularității timpul cel puțin în teorie, stă pe loc.

| Frank51 a răspuns (pentru Frank51):

Aș mai adăuga o particularitate.

Dacă ai fi pe lună și ai da drumul monedei, ar dura de 100 de ori mai mult.
Dacă ai fi în spațiu și ai da drumul monedei, moneda nu ar merge nicăieri deoarece nu are accelerație inițială( ne gândim la eliberare ideală).

Deci timpul în spațiu (mai exact în lipsa gravitației), este foarte rapid.

| sabin89 explică (pentru Frank51):

E provocatoare ideea asta că în anumite circumstanțe timpul, cel puțin teoretic, ar sta pe loc. E provocatoare și în același timp tulburătoare. De ce spun asta, pentru că e greu și să-ți imaginezi o astfel de situație. Unele lucruri, oricât de fantastice ar fi, ți le poți cel puțin imagina. Dar dacă încerci să-ți imaginezi o situație sau un loc undeva în univers unde nu există timp sau că timpul stă pe loc, nu ai nicio șansă. Este dincolo de puterea noastră de imaginație. Cel puțin așa mi se pare mie.

6 răspunsuri:
| DjSannan a răspuns:

Timpul este o noțiune abstractă care ne ajută să înțelegem și să măsurăm schimbările care se produc în univers. În mod tradițional, timpul este considerat ca fiind una dintre cele patru dimensiuni ale spațiului-timpului, alături de dimensiunile spațiale de lungime, lățime și înălțime. În fizică, timpul este legat de conceptul de durată, care măsoară intervalul dintre două evenimente.

În mod subiectiv, timpul este perceput ca fiind un flux continuu, care trece în mod constant de la trecut spre viitor. În mod obiectiv, însă, timpul poate fi văzut ca fiind un parametru care măsoară durata evenimentelor în univers și care poate fi măsurat prin intermediul unui cronometru sau a altor sisteme de măsurare.

Timpul este un concept important în multe domenii ale științei și tehnologiei, cum ar fi fizica, biologia, informatica și ingineria. El joacă un rol important în descrierea și înțelegerea schimbărilor care se produc în univers și în viața cotidiană a oamenilor

| sabin89 explică (pentru DjSannan):

Timpul trece și totuși este întotdeauna prezent. Este adevărată această afirmație? Ce ai putea spune în legătură cu asta?

| mihai69 a răspuns:

A 4-a dimensiune.

| Nelucojoc a răspuns:

Prietene, nu stie nimeni ce "este" timpul. Standardele cuantificabile sunt niste masuratori care exista datorita unor ciclicitati din Universul apropiat (ex: ciclurile miscarii de rotatie in jurul axei iti dau tie ziua si noaptea si ceasul si secunda) pe care am decis sa le luam ca rapoarte standard.