| benny7 a întrebat:

Dar înainte de Big Bang, a existat un alt univers?

Răspuns Câştigător
| RAY a răspuns:

Posibil un univers cuantic

60 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Nu se poate sti.

| RAY a răspuns:

Se vede ca nu cunosti limba romana, am scris posibil un univers cuantic, nu ca sigur era sau ca pot dovedi asta

| Frank51 a răspuns:

Nu te-ai prins ca nu stie nimeni?

| LPCTSTR a răspuns:

Dacă susții teoria ciclului interminabil al nașterilor și renașterilor Universului, atunci se poate și ca teoria predestinării să fie ceva.
Practic, teoria ciclului interminabil de nașteri și renașteri ale Universului sună așa: Big Bang->expansiunea Universului->răcirea tuturor corpurilor Universului-> Universul se colapsează în punctul din care a început Big Bang-> se crează sfera super-densă->Big Bang.

| Sn4k3 a răspuns:

Crezi ca sta Dumnezeu pe aici pe TPU?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Sn4k3):

Aici nu, dar are cont de FB. http://facebook.com/dumnezeu
Ca sa fiu pe subiect, BB-ul e o teorie. La fel ca si povestioarele din biblie, la fel ca si exogeneza si multe altele.

| Sn4k3 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

I-auzi, poate sa-l intrebe pe Facebook.

| Steregoi a răspuns:

Universul imaterial. Materia e imaterie concentrata.

| Darkmagic a răspuns:

Inainte de a mai premia erori grosolane, deschizi wiki, si citesti acolo ca:
"Timpul zero este momentul în care universul avea vârsta 10-43 secunde după Big Bang. Aceasta este așa-numita bariera Planck dincolo de care, mergând spre zero, mecanica cuantică nu mai e valabilă"
Subliniez: MECANICA CUANTICA NU MAI E VALABILA.
Sa te mai intreb deci de unde tampenia:
în 4 August | RAY a răspuns:
"Posibil un univers cuantic"
...cand fizica cuantica NU e valabila? rolling on the floor

Poate ati inventat voi doi o fizica ce functioneaza in acel interval de timp...caz in care am rugamintea sa informati si comunitatea TPU. big grin
Astept cu maxim interes.

| benny7 explică (pentru Darkmagic):

Teoria fără fără limite!
evenimentele dinainte de Big Bang nu sunt definite, deoarece nu avem vreun mod de a măsura ce s-a întâmplat atunci!*

| anonim_4396 a răspuns (pentru Darkmagic):

Ce treaba are bariera Planck cu aceasta intrebare in care se specifica foarte clar 'inainte de Big Bang'? Ca doar nu s-o fi mutat epoca Planck inainte de Big Bang. Oricum, daca stii tu ceva in legatura cu asta, nu ar fi rau sa informezi si comunitatea TPU.
Astept cu maxim dezinteres.

| benny7 explică (pentru anonim_4396):

Mulţumesc. un răspuns corect*****

| anonim_4396 a răspuns (pentru benny7):

Intre noi fie vorba, nici exprimarea 'inainte de Big Bang' nu este chiar fericita, deoarece poate genera destule discutii.
Existenta a ceva inainte de altceva nu poate fi luata in considerare fara a pune in ecuatie timpul si spatiul, dar din moment ce tu accepti teoria Big Bang ca fiind cea care ofera raspunsurile, in mod automat accepti si ideea ca atat timpul, cat si spatiul au aparut dupa Big Bang.

| Darkmagic a răspuns (pentru anonim_4396):

Citeste-mi si raspunsul numarul 2...domnule ironic,
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16542411/
...in care AM SPECIFICAT si pentru cei mai inculti dintre inculti faptul ca:
"Nu doar ca tu si Ray ati rezolvat cu ce s-a intamplat intre zero real si 10^-43, caz in care Stiinta este neputincioasa...dar ati aflat si CE s-a intamplat + CE a existat inainte de Big-Bang."

Altadata fa bine si citeste toate raspunsurile, daca doresti sa comentezi ceva.

Nu pot sa cred cu cine e asta ironic... :))
Repet:
Citim...si abia dupa aia, comentam. :D
S-a identificat ironia?
Nu?
Pai...inca o data: :D
"Nu doar ca tu si Ray ati rezolvat cu ce s-a intamplat intre zero real si 10^-43, caz in care Stiinta este neputincioasa...dar ati aflat si CE s-a intamplat + CE a existat inainte de Big-Bang."

Stiinta se termina la Bariera Planck, dincolo de care nu mai functioneaza nimic.
Vine un "destept" si intreaba: "Ce a existat INAINTE de Big-Bang?", apoi vine un alt "destept", care crede ca "Posibil, un univers cuantic"...cand fizica cuantica e cazuta inca de la Bariera Plank!
...si mai vine un "destept" care ma cearta pe mine, NU pe "inteleptii" care habar n-au sa scrie "NU SE STIE!" :))
Dăăă!
Ai inteles acum, tembelismul intrebarii, cat si pe cel al raspunsului declarat "cel mai bun"?
Perfuzii! :D

| RAY a răspuns (pentru Darkmagic):

Omule e o ipoteza, nu am rezolvat nimic

| RAY a răspuns (pentru Darkmagic):

Vine un "destept" si intreaba: "Ce a existat INAINTE de Big-Bang?", apoi vine un alt "destept", care crede ca "Posibil, un univers cuantic"...cand fizica cuantica e cazuta inca de la Bariera Plank!

dovedeste ceea ce afirmi

| Mclaren12 a răspuns:

Dupa o logica foarte simpla, evident ca nu, pentru ca nu exista spatiu si timp, prin urmare si big-bangul nu este nimic altceva decat o minciuna cu care sunt spalati pe creier ateii in prezent. Pana si Einstein care a avut un cuvant greu de spus in expandarea acestei teorii nu a fost decat un evreu plagiator ridicat in slavi de medie.

| RAY a răspuns (pentru Mclaren12):

Einstien nu a crezut teoria big bang, el credea ca universul este etern, asa credea toata comunitatea stiintifica atunci

| RAY a răspuns (pentru Mclaren12):

, prin urmare si big-bangul nu este nimic altceva decat o minciuna cu care sunt spalati pe creier ateii in prezent.

imi spui si mie unde scrie in definitia ateismului ceva de big bang?

| Mclaren12 a răspuns (pentru RAY):

Arata-mi mie un ateu care nu crede in big-bang. Trebuie sa fie scris oficial undeva ca sa stii ca este o dogma?

| RAY a răspuns (pentru Mclaren12):

Exista omule si atei care nu cred in big bang, de exemplu pensionari care au trait in epoca ceausista ei nu stiu de stinta dar au ramas atei si sunt, nu este o dogma omule, gravitatia este o dogma? fizica cuantica este o dogma? in stiinta nu exista dogme

| RAY a răspuns (pentru Mclaren12):

Dogma (gr. δόγμa, inițial "părere") este un postulat pentru o religie, care este considerat de către o grupă de oameni drept adevăr absolut, infailibil, care nu poate fi pus sub semnul întrebării.


Știința nu este dogmatică. Se deosebește de religie prin faptul că nu are pretenția de a fi în posesia adevărului absolut. Rezultatele cercetării științifice sunt falsificabile, adică poate fi testată și verificată validitatea lor. Dar afirmațiile religioase nu pot fi falsificate din start, pentru că nu pot fi cercetate. De asemenea, falsificabilitate înseamnă că teoria trebuie să includă și condițiile în care s-ar putea să nu fie adevărată. Afirmațiile religioase însă nu admit că ar putea exista condiții în care validitatea lor ar putea fi pusă sub semnul întrebării, de unde și lipsa de importanță științifică a afirmațiilor sale.
Rezultatele cercetării științifice sunt documentate minuțios. Pentru aceasta există standarde, care asigură posibilitatea de a explica pașii care duc la o anume concluzie. Aici este importantă și publicarea tuturor surselor folosite și luarea în considerare a nivelului actual la care se află cercetarea în domeniul respectiv. Astfel, rezultatele cercetării devin comparabile, la fel precum progresul însuși în disciplina respectivă. Lucrările de cercetare fac trimitere una la cealaltă. Ele vin în sprijinul, critică sau perfecționează teoriile existente.
Un principiu important este interogația sceptică în sensul unei atitudini critice față de rezultate și teze proprii și ale altora. Cunoștințele științifice se deosebesc de cele doctrinare prin faptul că la cele din urmă sunt folosite mijloace de coerciție subtile sau fățișe și interogația critică este cel puțin nedorită, în timp ce cele dintâi pot fi în principiu confirmate sau infirmate de către oricine cu ajutorul rațiunii și experienței proprii. La fel se diferențiază cunoștințele științifice de cele cu caracter de revelație. Revelația, care are loc doar la nivel subiectiv, în sinele individului, nu este accesibilă celorlalți și astfel nu poate fi intersubiectiv verificată.


tu ori nu stii ori nu vrei sa intelegeti, dogma inseamna una, stinta e alta omule, daca stiinta era o dogma nu progresa

| Mclaren12 a răspuns (pentru RAY):

Atunci in ce cred pensionarii aia atei daca nu in Big-bang? Care-i varianta lor pentru existenta Universului?

| Mclaren12 a răspuns (pentru RAY):

Eu m-am referit la Big-bang, nu la stiinta in general. Daca crezi orbeste in ceva fals inventat din dovezi false, nu se numeste dogma? Trebuie obligatoriu sa tina de religie? A, stai, si ateismul a ajuns o religie laughing

| RAY a răspuns (pentru Mclaren12):

Omule a fi ateu inseamna a nu crede nu a crede,singurul lucru in care cred este moartea atat in rest totul e relativ, exista en posibilitati, lucruri de care nu stim, asta e ca daca am trai intr o simulare virtuala ce am stii, am stii ceea ce ne ofera acel programator, nu am putea depasi bariera aia

| RAY a răspuns (pentru Mclaren12):

Existenta universului? de ce sa te minti ca stii daca nu stii? cum a aparut universul inca nu stim, big bang nu ne spune cum a aparut energia aia, de ce sa extins, intelegi ideea

| RAY a răspuns (pentru Mclaren12):

Zi-mi si mie ce e inventat fals privind big bang?

| Inferno a răspuns (pentru Mclaren12):

E o problema cand aplici "o logica foarte simpla" la o intrebare foarte complicata. Este o problema si mai mare cand aplici lipsa de logica la o intrebare complicata.

| Mclaren12 a răspuns (pentru RAY):

"big bang nu ne spune cum a aparut energia aia"
Nici nu are cum sa-ti spuna vreodata. Tocmai de asta se numeste dogma. Credeti orbeste in ceva ce nu este dovedit. Nu ai cum sa dovedesti cum a aparut acea singularitate infinit de densa pentru ca acea singularitate nu a existat niciodata. Ar fi fost absurd sa existe.

| RAY a răspuns (pentru Mclaren12):

Deci ca nu ne spune se numeste dogma, fi serios, cum poti scrie asemenea aiureli

| Mclaren12 a răspuns (pentru RAY):

Nu are cum sa-ti spuna pentru ca nu exista, n-ai inteles? Daca stiinta actuala ar "descoperi" originea Bug-bangului, fii sigur ca ar fi o minciuna la fel de mare ca si big-bangul in sine.

| RAY a răspuns (pentru Mclaren12):

Poate dark are dreptate zero real si 10^-43, caz in care Stiinta este neputincioasa

daca stiinta ar stii ce a fost inainte de big bang ar trebuie sa dovedeasca asta empiric, ca energie sa convertit in materie stim asta, omule universul are un inceput, asta prin mai multe modalitati, dar tu esti dogmatic

| Yurisa a răspuns:

Nu timpul si spatiul a inceput cu Bing Bang
Plus ca asta e doar o teorie, nu a fost nimeni de fata

| benny7 explică:

Universul în care trăim acum nu este nici primul, nici ultimul, şi că înainte de acest Big Bang exista o anumită ordine. Fiecare Big Bang marchează începutul unui "eon", adică a unei perioade de timp geologic egală cu un miliard de ani şi Universul nostru este doar unul dintre multe altele...
Universul ar fi luat naştere printr-o serie ciclică de Big Bang-uri, conform analizei radiaţiei cosmice formate la 300.000 de ani după Big Bang.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru benny7):

Mama, ce interesant. Pare ca ai avea habar ce zici. Dar nu - https://en.wikipedia.org/wiki/Geologic_time_scale

| benny7 explică:

Timpul era "curbat" la acel moment, deoarece se apropia constant de 0 dar nu ajungea niciodată acolo!

| benny7 explică:

La acel moment timpul era curbat...

| Darkmagic a răspuns (pentru benny7):

"Einstein", aici ai creditat cu portocaliu "raspunsul" unui individ care afirma ca "Timpul NU EXISTA, ca e doar o iluzie".
https://www.tpu.ro/......-distruge/
Acum aflu de la tine nu doar ca exista, dar "e si curbat'... uneori. =))

Hotaraste-te domnule Steregoi (da, te-am aflat!) :)) ...CUM "e curbata" o iluzie, si apoi incearca totusi sa explici CE fel de fizica opera inainte de Big-Bang.
Numeste-o macar! :D
Sunteti incredibili cu prostiile voastre, si culmea, va credeti si foarte inteligenti... :))
Multumesc oricum, mi-ai facut ziua buna, si tu, si timisoreanul cu universul lui "cuantic", atunci cand "cuantic" nu exista. :))

| RAY a răspuns (pentru Darkmagic):

Dark eu cred ca tu nu stii unde esti, pe TPU atacul la persoana este interzis, nu suntem la stana sa radem, sa facem misto de alti

| RAY a răspuns (pentru RAY):

40. Ce este interzis pe TPU.ro?
Ne dorim ca TPU.ro să fie o agora, un spaţiu al exprimării libere, unde toţi membrii comunităţii noastre să se poată simţi în largul lor şi unde să poată interacţiona nestingheriti. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim tot timpul că libertatea noastră este limitată de libertatea celorlalţi şi că, asemeni oricărui alt spaţiu public, TPU.ro are câteva reguli de conduită pe care trebuie să le respectăm cu toţii.
În linii mari, pretindem utilizatorilor noştri respectul reciproc, formularea clară a ideilor şi combaterea cu argumente a unei idei, nu desfiinţarea unui utilizator prin injurii.

Fiindcă aceste aspecte nu sunt mereu înţelese la fel de toată lumea, iată ce nu permitem noi pe TPU.ro:
- la nivelul postărilor, se consideră ca nepermis tot ce este pasibil de respingere;
- injuriile, limbajul obscen, agresiunea verbală şi ameninţările de orice fel;
- manifestări ale intoleranţei faţă de orice etnie şi faţă de opţiunile religioase, politice, sexuale etc. ale fiecăruia; instigarea la ură şi intoleranţa;
- spam/publicitate nesolicitată;
- rezolvarea de teme pentru acasă prin intermediul postărilor pe TPU;
- postările triviale sau care nu corespund cu specificul site-ului;
- postările care nu sunt formulate ţinând cont de regulile minimale ale gramaticii;
- postările care instigă la acte ilegale (ex: piraterie, consum de substanţe interzise, furt etc);
- postările care încalcă drepturile de autor, oferind informaţie preluata din alte surse, fără precizarea acestor surse;
- postarea de linkuri de pe diferite site-uri care promovează sau încurajează pirateria;
- hărţuirea utilizatorilor;
- abuzul de orice fel (abuzul de dreptul de a posta, abuzul de dreptul de a vota sau de orice alta funcţie de pe site);
- asumarea identităţii altor utilizatori sau crearea de clone;
- hacking.
În cazul întrebărilor din secţiunea Cauze Nobile, TPU.ro îşi rezervă dreptul de a şterge toate răspunsurile care nu respectă regulile minimei decente, care sunt în afara subiectului sau care ar putea leza imaginea respectivei cauze nobile.
Cine nu este de acord cu aceste reguli este liber să ne comunice acest aspect şi, dacă situaţia nu poate fi soluţionata astfel încât toata lumea să fie multumită, este liber să îşi încheie activitatea pe TPU.ro.

| benny7 explică (pentru Darkmagic):

Timpul era "curbat" la acel moment...

| Darkmagic a răspuns (pentru RAY):

Mult-stimate user Ray,
Nu am gasit nicaieri interdictia la ras, in schimb, am vazut asta:
"- postările care nu sunt formulate ţinând cont de regulile minimale ale gramaticii;"
Bine de mine, nasol de ala care tot lipeste pe TPU Regulamentul.
Abia dupa ce am sa te vad pe tine suspendat pentru zilnice si felurite greseli gramaticale, abia DUPA AIA, user Ray, are voie TPU sa se lege de rasul meu. :D
Acum, dupa ce te-ai lamurit ca am voie sa rad cat vreau atunci cand scrieti tampenii, scoate-l pe user Benny/Steregoi din bucla in care a ramas blocat, asta cu: "Timpul era curbat", in vreme ce in 21 iulie stia el sigur, ca Timpul nu exista, ca e "o iluzie". :))
https://www.tpu.ro/......-distruge/

Nu prea stiti de capul vostru...
"probabil", "posibil", "iluzii", "deziluzii"... :))
Cand va hotarati. dati-mi de stire, sau macar numiti CE fizica opera inainte de Big-Bang. :D
Sau (cel mai bine!), NU mai afirmati tampenii. :D

Cu posibila stima, si probabil respect iluzoriu! :D

| RAY a răspuns (pentru Darkmagic):

Tu omule trebuie sa intelegi ca eu am scris ca e o ipoteza, nu stiu ce era inainte de big bang, iar despre timp https://www.forbes.com/......-entirely/

So yes, time exists. Again, check your watch. As to how it works, we certainly learned a lot in the past century or so, with the discovery of relativity theory in particular and the realization that time and space are inseparable aspects of the same fundamental reality, the spacetime in which we live. And who knows, a future, more fundamental theory might even teach us that spacetime itself is an emerging concept from some even more fundamental element of reality. But, I emphasize, these are explanations. Not questions about the reality of something that we can directly measure with a simple instrument, such as a watch.

| RAY a răspuns (pentru Darkmagic):

în 22 Iulie | Steregoi a răspuns (pentru RAY):
Ti-am mai spus eu despre masa negativa si Dumnezeu dar nu m-ai crezut.

eu nu am legatura cu el

| RAY a răspuns (pentru benny7):

Timpul nu se curbeaza man doar spatiul, isi recomand o carte http://www.humanitas.ro/humanitas/universul-intr-o-coaja-de-nuca

| benny7 explică (pentru RAY):

Multumesc. dar îl suţin pe Stephen Hawking!

| benny7 explică (pentru RAY):

Stephen Hawking și cele mai nebunești teorii pe care le susține...
https://playtech.ro/.../stephen-hawking-cele-mai-ciudate-teorii/

| benny7 explică (pentru RAY):

Chiar el spune ca in acel moment de Big Bang era timpul curbat deoarece se apropie de punctul 0!

| benny7 explică (pentru Darkmagic):

Stephen Hawking susține...

| benny7 explică (pentru Darkmagic):

Să râzi de ce suţinea Stephen Hawking, unul din cei mai cunoscuţi fizicieni şi cosmologi. nu-i frumos!

| RAY a răspuns (pentru benny7):

Timpul nu se curbeaza, Stephen Hawking vorbea despre spatiu, gravitatia face ca spatiul sa se curbeze

| benny7 explică (pentru RAY):

Legile spațiului și timpului nu mai funcționează, la atingerea unui punct subatomic!
Thanks man*

| AlexisJohn17 a răspuns:

Înainte de Big Bang, a fost Dumnezeu. Teoria asta este o falsitate imensa și multi sunt care o cred.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AlexisJohn17):

Iar inainte de Dumnezeu a fost Dumnezeu Beta. Si inaintea lui a fost Dumnezeu Alpha. Si inaintea lui a fost Sf. Spermatozeu care se plimba prin supa primordiala si s-a intilnit cu Cv. Ovulozeita si l-au facut pe Dumnezeu Pre-Alpha.

| RAY a răspuns (pentru AlexisJohn17):

Inainte de Dumnezeu ce era? desigur ca habar nu ai de afirmi asa ceva

| AlexisJohn17 a răspuns (pentru RAY):

Mintea umana nu e în măsură să perceapă asa ceva pretenas mintea umana e LIMITATA, la fel și cum ar fi dacă ai trai veșnic, tu nu cunoști nici măcar universul pe care îl vezi cu ochii și îmi spui de existenta lui Dumnezeu? Ai greșit răspunsul băiatul meu.

| florin8ake a răspuns:

A fost cineva de fata sa vada Big Bang-ul? Daca spun oamenii de stiinta..asta nu e cert. Sunt si ei oameni si se mai inseala plus ca mai arunca pe piata si ce li se mai dicteaza. De la an la an sau perioada la perioada se schimba teorii apar altele noi. O singura existenta este sigura. Existenta Lui. Eu unul cred ca planeta noastra de exemplu este mult mai ''noua'' decat s-ar astept unii. Se adopta astfel de cifre de la startul asa zisului Big Bang pentru a merge povestea mai departe. Si inainte de Big Bang si alt si alt univers pe care il invocati ce ar fi existat? Cine a decis cand sa inceapa Big Bang-ul si cu ce scop? De ce nu exista atatea specii de plante si animale si de ce a aparut unica fiinta cat de cat mai avansata? Toate astea au aparut peentru a duce la final un ciclu creat cu un scop. Cineva trebuie sa fi dat startul la toate aceste lucruri cunoscute sau necunoscute fie ele cat de vechi sau noi si orice tip de materie.